Wienerafton

– Först och främst måste man ju köpa biljett. Sen är det dags att fundera på vad man ska ha på sig. Egentligen behöver man inte göra det konstigare än när man går på en ”vanlig” fest. Man kan tänka sig att man gör sig ett snäpp finare än när man ska gå på fest hos sina vänner. Har man en smoking är det absolut ett perfekt tillfälle att lufta den!

Hur hittar man inspiration om det är första gången man går på bal?

– Om man inte har en klänning man tycker passar, kan man gå till en second hand- eller vintagebutik. Där kan man ibland hitta unika och spännande kreationer, som inte är lika dyra som i t.ex. bröllopsbutikerna. En annan inspirationskälla är Nobelfesten, som ju är festernas fest med trevliga tips om man vill fixa något unikt. Tänk Sara Danius, som var så otroligt elegant och alltid hade ett tema efter en författare eller nånting litterärt. Jag tyckte om Alice Bah Kunkhes pappersklänning för några år sedan, med jättestora ”vingar” på axlarna. I år hade Pernilla Månsson Colt en vacker sjöjungfruliknande klänning och kronprinsessan bar en vackert purpurlila klänning, medan Anna Kinberg Batra var elegant i sin snarlikt designade klänning. Det hade varit jätteroligt att få se sådana kreationer på en Wienerafton på Malmö Live. Man ska inte vara rädd för att synas när man går på fest, vår kväll bjuder ju på en underbar konsert som avslutas med böljande balmusik.

Finns det klänningar som är mindre lämpliga för bal?

– Det är inte så lätt att dansa vals i en mycket snäv klänning. Man ska ju kunna följa med i tretakten, så man bör ha vidd i kjolen. Om den sedan är hellång eller halvlång är upp till var och en, men det är förstås fint när klänningarna virvlar runt i dansen.

Hur ska man tänka kring skor?

– Visserligen är det elegant och roligt med skyhöga klackar, men det kan vara jobbigt om man har en lång klänning och ska dansa mycket. Då kan det vara skönare att komma närmre golvet. 

Det finns inte så många valmöjligheter för herrarna. Vad kan de kan göra för att piffa till sig?

–Tänker du frack eller smoking är det begränsat för dem. På en del fester bär herrarna sina ordnar på fracken. Möjligen kan man väl ha gördeln och flugan till sin smoking i avvikande färg, eller matchande med damens klänning. Men det funkar mindre bra att sätta på sig stora blommiga kravatter till frack eller smoking. I mörk kostym är det lättare att variera sig. Se bara på läkaren Henrik Widegren i Fråga Lund. Han har alla möjliga flugor och andra spännande detaljer till sina kostymer. 

Finns det någon accessoar som du alltid har med dig?

– Menar du smycken så ska de harmoniera med klädseln och det är verkligen ett tillfälle att plocka fram ur smyckeskrinet. Går man på en bal med dans under flera timmar är en solfjäder underbar att fläkta sig med. En liten handväska för läppstift, näsduk och hårborste är praktiskt.

Dansar man med sin partner hela kvällen?

– Man dansar med alla som bjuder upp en. Eller som man bjuder upp. Och vill man bjuda upp en annan kvinna, så gör man det. Det är inte så vanligt att kvinnor dansar med kvinnor eller män med män, men det förekommer absolut. Det är ofta överskott på kvinnor på den här typen av tillställningar, och då är det ju bättre att dansa med en annan kvinna, än att bara sitta och titta på. Man kan gott gå lite utanför de traditionella reglerna. 

Läs mer om Wienerafton med MSO

Det har blivit dags att valsa in det nya året igen, när MSO sätter upp Wienerafton 2024
5 januari 2024 175 - 495 kronor Konsertsalen + efterföljande dans i Kubenfoajén
Wienerafton 2024
På Wienerafton bjuder MSO och husets eget Wienerkapell upp till vals. Medryckande toner och virvlande valser fyller Malmö Live – detta vill du inte missa!
Senast uppdaterat: 2023-12-29