Gustav Mahler, år 1907

Das Lied von der Erde skrevs mellan juni och september 1908, men de avgörande händelserna för verkets tillkomst ägde rum 1907 – Gustav Mahlers annus horribilis, och närmare bestämt under sommarmånaderna. Det var då den antisemitiska kampanjen mot honom i egenskap av konstnärlig ledare för Hovoperan i Wien nådde sin höjdpunkt. Det var då hans äldsta dotter Maria avled av scharlakansfeber och difteri, 4 år gammal. Det var då han själv diagnosticerades med ett allvarligt hjärtfel. 

Men det var inte bara för familjen Mahler som detta var en turbulent tid – nittonhundratalets första år var omvälvande för hela världen, och de demokratiska rörelserna var på frammarsch. 1906 hade Finland som första land i Europa infört lika rösträtt för män och kvinnor, och i England pågick suffragetternas kamp. I Österrike fick åtminstone män rösträtt 1907. 

Det skedde även omvälvande saker på teknikens och konstens område detta år. I Sverige uppfanns kullagret och Pablo Picasso målade Flickorna från Avignon, som var startskottet för kubismen.

Gustav Mahler hade blivit ledare för Hovoperan i Wien 1897 och innehade posten i tio år. Situationen för stadens judiska befolkning hade förbättrats under kejsaren Frans Josefs tid, 1848-1916, men samtidigt pågick en antisemitisk reaktion i Europa. 1894 hade den antisemitiskt motiverade Dreyfussaffären kulminerat i Paris. Kring 1906 ägde de pogromer rum i Ryssland, som senare skulle utgöra bakgrund för musikalen Spelman på taket. Och 1897 hade den antisemitiske politikern Hans Lueger valts till borgmästare i Wien. En av de som kom att lyssna till hans budskap var Adolf Hitler, som bosatte sig i staden just 1907, arton år gammal.

De antijudiska tidningarnas raljanta skriverier gjorde till slut att Mahler började se sig om efter andra jobb. Under våren 1907 inledde han förhandlingar med Metropolitanoperan i New York. Men så kom den ödesdigra sommaren. Dotterns död. Diagnosen. 

Mahler valde att arbetade sig genom krisen. I november tog han båten till New York med sin familj, och på nyårsdagen 1908 gjorde han sitt premiärframträdande på ”The Met”: Tristan och Isolde. Året efter fick han tjänst som chefsdirigent för New York Philharmonic, men fortsatte göra gästspel på operan. 

I och med uppdragen i USA påbörjades en tillvaro där han under vintrarna befann han sig i New York och dirigerade. Under vårarna och höstarna turnerade han i Europa, och sommarmånaderna tillbringade han i familjens nyanskaffade sommarhus utanför Toblach i nordöstra Italien. Vid en sjö en liten bit från huset fanns en stuga, som kom att bli hans sista kompositionsstudio. 

Det var vid återkomsten till Europa efter första säsongen i New York 1908 som han skrev Das Lied von der Erde. Här kombinerade Mahler romantikens två populäraste genrer: Den intima och poetiska romansen (på tyska ”das Lied”) och den monumentala symfonin. Han hade använt sång i flera av sina tidigare symfonier, men inte på detta genomgående sätt. 

Texterna hämtade han ur en samling tolkningar av kinesisk poesi från 700-talet, som han hade läst under sorgearbetet efter dotterns död. Och texturvalet uttrycker just tröst. Att möta sitt öde med ett melankoliskt leende, och söka tröst i berusningen och i glädjen över ungdomens sorglöshet. Att få kraft av världens skönhet. Under de sista minuterna sjunger altrösten: ”Jorden den kära, om våren blommar den upp överallt och grönskar åter. Överallt och evigt skönjes det blåa ljuset i fjärran – evigt, evigt …”

Tonsättaren fick dock aldrig höra detta sista ”ewig, ewig” klinga ut i konsertsalen. När Das Lied von der Erde uruppfördes i München den 20 november 1911, hade Gustav Mahler varit död i ett halvår. Han avled den 18 maj i sviterna av en hjärtklaffsinfektion och lunginflammation, femtio år gammal.

Tor Billgren

Relaterade evenemang

Das Lied von der Erde är ett verk av Gustav Mahler och spelas på Malmö Live säsongen 2023-24
12 oktober 2023 145-460 kronor Konsertsalen
Das Lied von der Erde
En lovsång till livet och döden – skriven på jordens eget språk. Upplev när MSO spelar Gustav Mahlers dramatiska sångsymfoni inspirerad av kinesisk poesi.

Du kanske också är intresserad av

Infruset - Själens Skrubbsår av Malmö Live Konserthus och Geshgore tillsammans med bland annat Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester
Publicerad: 2023-11-29

Publiksuccén Infruset med Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester kommer till Dalhalla 2024 about

Musikföreställningen Infruset – Själens Skrubbsår – blev en succé när den uruppfördes på Malmö Live Konserthus. Med sju slutsålda föreställningar skapade den magi hos såväl publik som kritiker. Snart möter Infruset ny publik på Dalhalla, Rättvik.

Läs mer about Publiksuccén Infruset med Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester kommer till Dalhalla 2024
Beethoven, målat porträtt
Publicerad: 2023-11-01

Den nye Beethoven about

Säsongen 2023-24 framför MSO tre centrala verk av Beethoven, alla komponerade under en relativ kort tidsperiod: 1803-1809. Här lade han inte bara grunden för en helt ny musikalisk epok, utan förändrade också synen på konstnärens roll i samhället.

Läs mer about Den nye Beethoven
Porträtt av Gabriel Fauré av John Singer Sargent
Publicerad: 2023-10-17

Ett requiem som flödar av ljus about

Den katolska dödsmässan har med sitt högtidliga innehåll haft en särskild dragningskraft på tonsättare genom tiderna. Men när Gabriel Fauré gav sig i kast med de urgamla latinska texterna tog han sig stora friheter, strök, lade till och arbetade om.

Läs mer about Ett requiem som flödar av ljus
Senast uppdaterat: 2023-10-03