Håkan Norén är Silverabonnent på Malmö Live

De beställer in varsin sallad och uppdaterar varandra om livet. Sedan intar de sina platser i konsertsalen. När Håkan berättade för en god vän att han var redo för fler fritidsintressen och att han hade bestämt sig för att teckna ett abonnemang på en konsertserie, så kom svaret snabbt. Hon hängde gärna på.

– Nu ses vi en torsdag i månaden, och d
et är alltid gött att cykla hem genom Malmö efter att ha varit med om något som bryter av. Det är svårt att gå från en konsert och vara på dåligt humör. Det händer ju inte.

Varför just Malmö SymfoniOrkester efter jobbet? Egentligen väcktes intresset för den klassiska musiken redan i den kommunala musikskolan. Han ville spela saxofon, men kom in på andrahandsvalet trumpet. Därefter upptäckte han Haydn, spelade klassik trumpet på Heleneholms musikgymnasium, var med i ett antal orkestrar och spelade i kyrkan. Sedan lades trumpeten på hyllan. Håkan och den klassiska musiken tog en paus. Tills nu.

– Nu gillar jag att bara sätta mig i konsertsalen och lämna över mig själv till musikerna. Jag har aldrig gått härifrån besviken. De starkaste upplevelserna har jag när jag upptäcker något som är nytt för mig.

En riktigt bra konsertupplevelse var en av de första konserterna han gick på som abonnent på Malmö SymfoniOrkester, “Tubakonsert” av Ralph Vaughan Williams.

– Det var så väldigt vackert, och så oväntat. Först är det tyst och koncentrerat i konsertsalen, och så plötsligt bränner det till. Det uppstår ett ögonblick när man inte reflekterar över saker runtomkring. Det var musik jag aldrig hade hört förut, och det var bara att åka med.

Hans relation till den klassiska musiken är mer känslostyrd idag, och det händer att han slår sig ner utan att egentligen veta vad de kommer att bjudas på. Däremot brukar vännen som hakade på vara mer påläst.

– Hon kan mer om klassisk musik så hon får bestämma vilka konserter vi ska gå på. Jag litar på henne!


 

HÅKAN NORÉN

Abonnemang: SILVER

Favoritstycke: “Trumpetkonsert i Eb dur” av Haydn, och “La Mer” av Debussy

 

Läs mer om konsertserien Silver

Silver är en perfekt serie för dig som som vill ge torsdagarna en extra dimension. Njut av sju storslagna symfoniska konserter. Under konsertåret 2023-24 får vi bland annat höra mästerverk som Faurés Requiem, Beethovens Eroica-symfoni, Holsts Planeterna och mer.

Klicka här för att läsa mer!

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2023-05-10

“När konserten börjar åker axlarna ner” about

Den perfekta platsen finns på övre parkett, lite till vänster på första raden. I alla fall om du frågar Marianne. Redan när Malmö Live byggdes var hon med i en testgrupp som fick sitta och lyssna från olika plaster när det var dags att prova ut akustiken i konsertsalen.

Läs mer about “När konserten börjar åker axlarna ner”
Publicerad: 2023-05-08

“Jag använder mig av musiken för att må bra” about

För Rhian Coggins går musik och välmående hand i hand. Läs om hur hennes abonnemang på Platina konsertserie ger henne möjlighet att hitta lugnet och fylla på med positiv energi.

Läs mer about “Jag använder mig av musiken för att må bra”
Publicerad: 2023-05-02

“Här sitter man, i en fantastisk sal i en fantastisk stad” about

Möt Kerstin och Jan Sjöberg som hittat det perfekta receptet för en bra lördag – att starta helgen med en konsert med Malmö SymfoniOrkester.

Läs mer about “Här sitter man, i en fantastisk sal i en fantastisk stad”
Senast uppdaterat: 2023-04-28