Guidad visning på Malmö Live
År 2010 togs det första spadtaget för det som idag är Malmö Live Konserthus. Huset invigdes med en storslagen fest 2015 och blev nytt hem för Malmö Symfoniorkester. Sedan dess har huset också blivit en viktig mötesplats för annan musik, i enlighet med Malmö Stads vision. Under samma tak finns flera scener samt Clarion Hotell och med Kongress och möteslokaler. Med omkring 800 arrangemang om året och 140 anställda händer det alltid något nytt. Nu har du chansen att följa med vår guide på en rundvandring på Malmö Live där du får veta allt du vill och lite till.
Rundvandringen inleds vid biljettcentret på entréplan där vi får veta historien om Malmö Live och Malmö Symfoniorkester. Redan 1919 började landshövdingen Robert De la Gardie och Stiftelsen Malmö Konserthus jobba för ett konserthus, men det är arkitektfirman Schmidt Hammer Lassen som designat den magnifika byggnad som idag är Malmö Live Konserthus.
Första stoppet är Malmö Lives black box som har fått namnet Kuben. Kuben rymmer 352 personer sittande och 600 stående. Här händer nästan alltid något kul, allt från måndagskonserter till panelsamtal, men även intima konserter med artister – bland annat har Robyn haft konsert här inne.
Vi fortsätter mot Irisrummet, ett mysigt vardagsrum på andra våningen. Rummet är designat av Nina Warnolf med inspiration från Iris Apfel, en amerikansk inredningsdesigner, modeikon och affärskvinna. Starka mönster och färger gör att rummet bryter av mot övriga huset. I Irisrummet finns flertalet soffor och fåtöljer och har blivit en plats att studera eller ha möten på.
En trappa ner, på entréplan, når vi Kanalscenen. Med utsikt mot kanalen är det en underbar upplevelse att gå på konsert här. Kanalscenensområdet är också en plats för avkoppling när det inte är konsert. Innan pandemin brukade en äldre man komma in och spela på pianot som står här. Vi saknade honom under pandemin men nu har han börjat komma tillbaka igen och vi blir lika glada varje gång vi ser honom sittandes vid pianot.
Visningen går vidare mot lastkajen där guiden utbrister ”någon dag borde detta bli en Berlinklubb! Med en DJ, högtalare och lampor hade det blivit perfekt. Idén till detta kom efter en personalfest där de hade dragit ut en högtalare på lastkajen och dansat in i småtimmarna. ”Detta har jag velat länge och kommer inte ge mig” säger guiden innan vi går vidare in i konsertsalen.
Med rum för över 1707 personer i publiken, inklusive 100 på körläktaren är det en mäktig känsla att gå upp på scenen i konsertsalen. Konsertsalen är modellerad efter Musikverein, en sal med världsberömd akustik där väggarna är täckta med så kallade mondrianska ekplattor som gör ljudet fantastiskt. Vår konsertsal är älskad av både publik och artister, bland annat av Berlin Philharmoniker som hade hört rykten om den fantastiska akustiken i vår sal. De tog ett stopp här under sin turné och absolut älskade salen och dess akustik. Allting i denna sal är designat för en hänförande musikalisk upplevelse.
Vi går backstage, ut ur konsertsalen och går sedan mot ensemblerummen. Alla ensembler i symfoniorkestern har ett eget ensemblerum och här brukar musikerna öva ihop. Ensemblerummen är även vilorum för musikerna. ”Vi har riktiga omklädningsrum, men musikerna brukar byta om här också”.
Innan man vet ordet av har en timme gått och vi är tillbaka där vi började. Allt detta och mer har du nu möjlighet att få se och höra tillsammans med en guide som besvarar alla frågor du har om denna fantastiska byggnad. Det är fyra rundvandringar kvar i vår – köp dina biljetter direkt!