Anders Palm
Anders Palm har inte missat många gånger av Lunchkören, som äger rum tio tillfällen på våren och tio på hösten. FOTO: Johan Bävman
Johan Bävman

"Jag har alltid varit musikintresserad. Jag kommer från en musikalisk familj, men jag spelar inte något instrument och kan inte ens en gång läsa noter. När jag flyttade till Malmö från Skurup för 20 år sedan sökte jag efter en amatörkör att vara med, och hittade en där jag gick med. Men 2016 slutade den körledaren, och i samma veva var jag på en alumnträff på revisionsbyrån där jag jobbat och såg ett anslag om att man skulle starta en lunchkör på Malmö Live. Så dit gick jag hösten 2016, och har alltså varit med från allra, allra första start. Nu har det ju varit uppehåll i två år på grund av pandemin, men annars är det tio gånger på våren och tio gånger på hösten, och jag tror att jag har missat två gånger bara.

Det är veckans endorfinkick att vara med i Lunchkören! Jag mår jättebra av att gå dit, och jag tror det är samma för alla – man går dit för att det är otvunget och spontant.

Det här är en kör för alla åldrar. Jag är 76, men sen finns det de som kommer med barnvagn, det är precis alla åldrar som är med! Det är inte könsbundet heller, i de flesta körer är det övervägande kvinnor, och det är det väl i den här också, men det är faktiskt mer män i den här kören än vad det brukar vara, tycker jag. Vi brukar vara mellan 100 och 150 personer som kommer på onsdagar mellan 12.15 och 12.45. Det är fullt ös i en halvtimme! Det kostar inte ett öre, och det krävs ingen föranmälan, det är bara att dyka upp. Kan man komma så kommer man, kan man inte komma så kommer man inte.

Vi tränar inte, allt händer på plats, det är det som är det fina, det är helt spontant. Körledaren Katarina, hon är en helt fantastisk människa, det måste jag säga, hon är en eldsjäl!
Anders Palm
Lunchkören har samlat in pengar till olika välgörenhetsprojekt under årens lopp, på Anders Palms initiativ. FOTO: Johan Bävman
Johan Bävman

Hon sätter ihop ett program som man ska sjunga under respektive termin, höst och vår, och det är en oerhörd bredd på låtarna. Nu i våras var det allt från Johann Sebastian Bach till Peps Perssons Oh boy, det är den bredden.

Inledningsvis säger Katarina att ”ni som vill sjunga ljust ställer er till vänster om mig och ni som vill sjunga lite mörkare, ni ställer er till höger”, det är inte svårare än så, det är inga avancerade stämmor. Ibland lägger hon in lite stämmor som vi ska träna på för att göra det lite mer levande, men inte svårare än så. Hennes signum är att det spelar ingen roll om ni anser att ni kan sjunga eller inte, och hon är helt otrolig på att entusiasmera!

Så det är inga krusiduller över huvud taget, och det är helt gratis. Men i det sammanhanget kan jag också säga att jag har tagit initiativ till olika typer av insamlingar till välgörande ändamål. Vi har samlat in pengar till Musikhjälpen varje år de senaste fem åren eller så, även när vi har legat i träda på grund av pandemin. Och nu i våras tog jag initiativ till att samla in pengar till UNICEF för det som händer i Ukraina, och trots att vi låg i träda då lyckades vi få in 10 350 kronor, som sedan dubblerades genom att Akelius Foundation lovat att skänka lika mycket som samlades in.

Jag tycker att Lunchkören är ett koncept som borde spridas, det är verkligen underbart på alla sätt och vis!"

Här kan du läsa mer om lunchkören!

Du kanske också är intresserad av

Oscar Zia
Publicerad: 2023-09-20

En morgonkonsert är som en mental dusch about

Anna Brånhede har gått på morgonkonserterna PAUS på Malmö Live under de senaste två säsongerna.

– Jag föll direkt för konceptet, säger hon.

Läs mer about En morgonkonsert är som en mental dusch
Line Breuning, chef för publikutveckling på Malmö Live och Pelle Cassius Lambert, medverkande i Malmöiter
Publicerad: 2023-09-11

Malmö Live öppnar upp för alla malmöiter about

Med gratiskonsertserien Malmöiter vill Malmö Live visa upp bredden i Malmös musikliv. Pelle Cassius Lambert har noga valt ut tre akter som med glädje och publikdans i höst ska få leda besökarna in i helgen.

Läs mer about Malmö Live öppnar upp för alla malmöiter
Erik Mikael Karlsson, ny VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus
Publicerad: 2023-08-18

Erfaren musikprofil utsedd till ny VD för Malmö Live Konserthus about

Efter en omfattande rekryteringsprocess har Malmö Live Konserthus AB styrelse fattat beslut att utse Erik Mikael Karlsson som VD & Konserthuschef för Malmö Live Konserthus. Erik Mikael Karlsson har en gedigen erfarenhet från kultursektorn, både som ledare och tonsättare.

Läs mer about Erfaren musikprofil utsedd till ny VD för Malmö Live Konserthus
Senast uppdaterat: 2023-01-13