I uppdraget ska Andreas Hanson vidareutveckla och förankra MSO i Malmös musik- och kulturliv samt göra orkestern och den klassiska musiken relevant och ännu mer attraktiv för Malmö och malmöbor i alla åldrar. Hit hör också att arbeta strategiskt med programsättning samt att skapa allt från nya konsertserier och konsertformat till att utveckla samarbeten med musik- och kulturutövare och publiken – såväl på mötesplatsen Malmö Live som runt om i staden och regionen.

Maria Frej, Malmö Live Konserthus VD, är glad över tillsättningen: 

- Jag ser Andreas Hanson som helt rätt person för jobbet. Han är en kraft med spännande visioner och med en stark ambition att utveckla det klassiska området, med ett öga för kvalitet och för vårt erbjudande att verkligen göra skillnad för människor genom musik.

Andreas Hanson
Andreas Hanson

Andreas Hanson är idag musikdirektör och därmed konstnärlig ledare vid Arméns musikkår i Stockholm. För konsertbesökaren i Sydsverige är Andreas Hanson välkänd som återkommande gästdirigent för Malmö SymfoniOrkester. Han är också en flitig gästdirigent för/vid flera andra ledande skandinaviska orkestrar, konserthus och operascener som till exempel Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester och Operahusen i Stockholm och Köpenhamn.  Andreas Hanson har tidigare även undervisat i bland annat dirigering och orkesterspel vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Som uppvuxen i en familj med starka musikaliska traditioner i Malmö sedan fyra generationer, inledde han sina studier i trumpet vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt i New York för NY Philharmonics legendariske solotrumpetare Phil Smith. 1990 anställdes Andreas Hanson som solotrumpetare i Stockholms blåsarsymfoniker och studerade samtidigt orkester- och kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan samt i London och Milano.

Andreas Hanson inför återkomsten till Malmö: 

​- Jag ser verkligen fram emot att aktivt vara en del i Malmö SymfoniOrkesters visionsarbete. Att komma tillbaka i en roll som programchef känns både spännande och utmanande. Det känns lite som att komma hem!

I sin nya roll i Malmö kommer han att arbeta nära och tillsammans med Karin Karlsson, programchef för Malmö Lives övriga utbud och förstås med hela MSO och orkesterchef Björn Lovén: ​

- Jag är otroligt glad och förväntansfull inför att få arbeta tillsammans med en så kompetent och visionär person som Andreas, i vårt viktiga gemensamma arbete att stärka MSO och den symfoniska musikens plats både hos malmöborna och många fler. 

Andreas Hanson tillträder fullt ut efter årsskiftet 21/22 men fasas under hösten in på distans parallellt med sitt nuvarande uppdrag i Stockholm. 

​- Med Andreas Hanson i laget får vi ny styrka i arbetet med att utveckla musikstaden Malmö och hela regionens musikliv. Visionerna är stora, potentialen också, och med denna matchning är jag helt övertygad om att vi ser en ny, spännande fas i både Malmö Lives och MSO:s historia och som kommer att ge positiv effekt i världen omkring oss. Jag ser verkligen fram emot detta, säger VD Maria Frej.
 

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2021-09-06

Clara Schumann väcks till liv på Malmö Live about

Rolf Martinsson har i samarbete med sopran Lisa Larsson orkestrerat flera av Clara Schumanns sånger och resultatet får vi höra under en världspremiär på Malmö Live den 16 september. Här berättar de om projektet ”Hommage an Clara".

Läs mer about Clara Schumann väcks till liv på Malmö Live
Publicerad: 2021-06-30

Altviolinerna är limmet som binder ihop ensemblen about

Susanja Nielsen njuter av att befinna sig i ljudbildens centrum och få helheten att hänga ihop.

Läs mer about Altviolinerna är limmet som binder ihop ensemblen
Senast uppdaterat: 2021-05-11