VM i träskofiol 2023
VM i träskofiol 2023
VM i träskofiol hölls för första gången 2013 på FOLKROT-festivalen och sedan dess har succén upprepats med deltagare från många olika länder. Nu är det ännu en gång dags för det ärorika slaget, då taglet ryker, svetten rinner och hartsdammet står så tjockt att det går att skära igenom med en smörkniv! Vem kommer att vinna juryns hjärtan och öron och koras som årets världsmästare i Träskofiol? Välkommen till en härlig eftermiddag där vi även fördjupar oss i träskofiolens historia genom en spännande föreläsning och jammar tillsammans!
Träskofiolen är ursprungligen en skånsk fattigmansfiol, som uppfanns mot slutet av 1700-talet men blev allmänt använd i Skåne i mitten av 1800-talet. För att tillverka en behöver man en träsko, gärna en högersko, som man sedan arbetar vidare med för att den ska efterlikna en vanlig fiol.
Eftermiddagen inleds med en föreläsning med Madeleine Modin, fil. dr i musikvetenskap vid Stockholms universitet. Under titeln ”När träskofiolen tog steget ut i rampljuset: en folkmusikinstrumentrevival” berättar hon om när, hur och varför träskofiolen blev uppmärksammad som ett spännande folkligt instrument för över hundra år sedan. Föreläsningen introduceras av Eva Saether, professor vid Musikhögskolan i Malmö.
Därefter är det äntligen dags för VM i träskofiol! Uppspelning sker individuellt inför juryn samt publik. Deltagarna spelar två valfria skånska låtar, som tillsammans får vara max sex minuter långa. Det kommer att finnas lokaler där man kan värma upp.
Medan juryn överlägger blir det med konsert med Ethno on the Road. Efter det blir det prisutdelning och Skånes spelmansförbund delar då även ut Årets Träskofiolstipendium. Deltagarna spelar Skånevalsen tillsammans och sedan jammar vi loss i svängiga polskor, valser och schottisar. Ta med din träskofiol eller något annat instrument! Därefter avslutas VM med att deltagarna spelar Skånevalsen tillsammans.
Huvudpunkterna vid bedömning:
1. Låtval som är lämpade för träskofiol ur den skånska folkmusiktraditionen
2. Speltekniskt utförande
3. Folkmusikaliskt utförande
4. Musikaliskt uttryck och spelmansmässighet
5. Framförande och kontakt med publiken
6. Rytmiskt och dansant spel
Juryn består av:
Gunilla Feinberg, danspedagog med stort kunnande inom skånska danserna.
Bo-Anders Dahlskog, musiker, vissångare och arkivarie som arbetat på Lunds folklivsarkiv.
Erland Liljeroth, folkmusiker som bland annat spelat med flera kända skånska traditionsbärare.
Juryn utser tillsammans en mästare som får ta hem vandringspriset, en träskofiol som staty av konstnären Emma Rosendahl. Övriga tävlande rangordnas inte.
Program
13.00: Föreläsning om träskofiolens historia med Madeleine Modin, fil. dr i musikvetenskap
14.00: VM i träskofiol
15.15: Konsert med Ethno on the Road
16.15: prisutdelning och stipendieutdelning
17.00: Jam i svensk folkmusik med Skånes Spelmansförbund
Vill du tävla kan du höra av dig till Studieförbundet Bilda, Jenny Eriksson: @email
Arrangeras av: Spelmansgården, Studieförbundet Bilda, Musik i Syd och Skånes Spelmansförbund
Föreläsningen arrangeras av Musik i Syd och Musikhögskolan i Malmö.
Programpunkten är en del av Malmö Folk Festival.
Malmö Folk Festival
Den 19-22 oktober 2023 fylls vår stad av folk- och världsmusik i samband med Malmö Folk Festival. Du kan ta del av programmet både här på Malmö Live och på flera andra platser runtom i Malmö. Varmt välkommen till fyra maxade dagar med sväng, nerv och värme!
Klicka här för att läsa mer om festivalen