Fyrhändigt på flygeln

30 september 2023
Kuben
ca 2 timmar inkl. paus
Nordic Music Institute
Lör 30 Sep 19:00 Passerat
320 kronor
Fyrhändig pianokonsert på Malmö Live

Välkomna till en kväll av fyrhändigt pianospel

De äldsta pianostyckena för pianoduo publicerades 1777, men Mozart hade redan som barn komponerat fyrhändiga pianoverk för att spela med sin syster. Konserten inleds med hans delikata Andante med variationer i G-Dur (Kv 501). På Beethovens tid hade pianots popularitet ökat, och därmed efterfrågan på fyrhändiga verk att spela i hemmet av amatörmusiker, men han komponerade inga större verk för denna konstellation. Hans symfonier blev dock arrangerade för fyrhändigt piano av Hugo Ulrich, och publicerade 1870. Ödessymfonin, Beethovens femte, utmanar både instrumentet och pianisterna med sin kraft och komplexitet. 


Efter pausen ägnas konserten åt kanske en av de mest betydande tonsättarna för pianolitteraturen, men också den sista romantikern, Sergei Rachmaninov med anledning av hans 150 års jubileum. Han skrev sin andra symfoni 1906-1907 under hans tid i Dresden som präglades av självtvivel trots framgångarna med sin andra pianokonsert. Efter premiären i Sankt Petersburg 1908 då han dirigerade framförandet, förblir symfonin en av de populäraste och ibland kallas den för den mest ryska av alla symfonierna. Ni hör 3:e satsen ur den, Adagiot  i A-Dur. Konserten avslutas med ett tidigt verk av Rachmaninov, ”6 Morceaux, op. 11”, där allt återfinns: från det gåtfulla ”Barcarollen", folkmusiken i ”Chanson Russe”, det sorgsna i ”Romancen” till hans typiska kyrkklockor i det sista av de 6 styckena i sviten, ”Slava!”
 

Program

Mozart, Wolfgang Amadeus Andante med variationer i g-dur, Kv 501 8 min
Beethoven, Ludwig van Symfoni nr. 5 i c-moll, op. 67 33 min

arrangemang av Ulrich, Hugo

Paus 20 min
Rachmaninov, Sergej Symfoni nr. 2 i e-moll, op. 27 - Adagio 13 min
Rachmaninov, Sergej 6 Morceaux, op. 11 24 min

Medverkande

Daniel Rivera Piano
Den argentinsk-italienske pianisten Daniel Rivera, är en av Europas mest aktiva pianister. Sedan sin debut på 70-talet efter en rad framgångsrika deltaganden på bl. a. Busoni-tävlingen i Bolzano, Queen Elizabeth i Bruxelles, Beethoven-tävlingen i Wien, Paloma O’Shea i Santander har han haft en intensiv solokarriär och ett långlivat samarbete med Martha Argerich. Han har framträtt i Filharmonin i Kiev, Queen Elizabeth Hall i London, Teatro Colón i Buenos Aires, Music Hall at Fair Park i Dallas och Musikverein i Wien, bl. a. Daniel Rivera är även en uppskattad jurymedlem och en eftersökt pedagog.
Daniel Guas Piano
Den argentinsk-svenske pianisten Daniel Guas har utbildat sig som klassisk pianist på Musikhögskolan i Malmö för Prof. Hans Pålsson. Han erhöll därefter ett flertal stipendier, bland de Lerici i Stockholm, och John Andersson i Anderslöv samt Stora pianostipendiet 4 år i rad. Samarbetet med pianisten Daniel Rivera började då han fortsatte sina studier honom i Rom och därefter i Toscana. Daniel gjorde sin debut på Tivolis Konsertsal i Köpenhamn med Schumanns pianokonsert och har därefter framträtt på Malmö Live, Kristianstads Konserthus, Teatro Argentino i Buenos Aires, Livorno Music Festival, m. fl. Han har spelat med dirigenter som Samuli Örnströmer, Daniel Hansson och Marzena Diakun.
Senast uppdaterat: 2023-04-04