• Johannes Brahms

INSTÄLLD: Brahms etta

14 okt 2021
Konsertsalen
ca 1 timme 10 minuter (ingen paus)
145 - 440 kr
Malmö Live Konserthus
Tors 14 Okt 19:00 Passerat
Konserten inställd

Med anledning av oktober månads omfattande händelse i Malmö – ”Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism” – ställer vi in MSO:s konsert Brahms etta. Sveriges regering, med statsminister Stefan Löfvén som värd, har bjudit in stats- och regeringschefer samt forskare och experter från 50 länder till detta forum som beräknas få stor påverkan på delar av staden. (Forumet var planerat till 2020 men flyttades till 2021 på grund av coronapandemin).

Vi ersätter köpta biljetter för er konsertbesökare vars musikupplevelser gått om intet. Du som köpt biljett får mail med presentkort motsvarade biljettpriset. 

Har du frågor når du vårt Biljettcenter bäst via [email protected]. Vårt Biljettcenter är tungt belastat och svar kan dröja några dagar.

Om föreställningen

Lisa Streich har gjort beställningsverk till bland annat Lucernefestivalen, Kölnfilharmonikerna och Eric Ericsons kammarkör. Hennes verk har ofta en lågmäld och eftertänksam känsla.

Johannes Brahms var hela 43 år när han kände sig mogen att komma ut som symfonikompositör. En viktig anledning till den långa mognadstiden stavas Beethoven. Mästarens arv låg som en paralyserande skugga över genren, trots att han hade varit död i nästan 50 år när Brahms Symfoni nr 1 uruppfördes. I sista satsen hörs en mycket tydlig hyllning till Beethovens nia.

Konsertprogram

Streich, Lisa Sinfonia concertante

En sinfonia concertante är ett symfoniskt stycke för ett eller flera soloinstrument, och är därmed besläktad med dubbelkonserten. Detta nykomponerade verk av Lisa Strech är skrivet för inte mindre än fyra solister, på viola, harpa, trumpet och slagverk.

Lisa Streich är född 1985 och har gjort beställningsverk till bland annat Lucernefestivalen, Kölnfilharmonikerna och Eric Ericssons kammarkör. Hennes musik har ofta en lågmäld och eftertänksam känsla. Sinfonia concertante är en sambeställning av Radiosymfonikerna och symfoniorkestrarna i Malmö, Göteborg och Norrköping med anledning av Kungliga Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum.

Brahms, Johannes Symfoni nr 1 i c-moll 47 min

1. Un poco sostenuto - Allegro 

2. Andante sostenuto 

3. Un poco allegretto e grazioso 

4. Finale. Adagio - Più andante - Allegro non troppo, ma con brio 

Om verket

Robert och Clara Schumann lärde känna den unge begåvade pianisten och tonsättaren Johannes Brahms 1853. De öppnade sitt hem för honom och en varm vänskap uppstod. De blev gripna av Brahms tidiga tonsättningar och pianospel och Robert skrev en krönika om Brahms som den nye store tyske tonsättaren. Robert såg också till att Brahms fick kontakt med det tyska musikförlaget Breitkopf & Härtel och snart spreds Brahms musik över landet och hans namn blev snabbt välkänt i musikkretsar. Clara, som var en av sin tids ledande pianister, kom att betyda mycket för Brahms komponerande, både som kritiker, rådgivare och interpret. 

Roberts mentala hälsa försämrades åren fram till hans död 1856 och Brahms kom att bli ett stort stöd för familjen Schumann eftersom Clara gjorde många konsertresor i Europa samtidigt som parets sju barn behövde stöd. År 1855 började Brahms skissa på Symfoni nr 1. Det första utkastet ströks och användes senare i hans första pianokonsert. Några år senare började symfonin ta form men när han visade sina skisser för Clara, som beundrade vad hon såg, oroade hon sig för att verket slutade alltför abrupt och Brahms använde ytterligare 12 år för att skissa på symfonin som fullbordades 1874. 

Den majestätiska inledningen i sats 1 med en stadig rytm i timpanistämman fångar lyssnaren med sin kraft och djärva harmonik. Andrasatsen inleds och avslutas lugnt. Däremellan finns en rörlig del. Sats tre är inget traditionellt scherzo, som hos Beethoven, utan en graciös långspunnen kantilena. Sista satsen har viss likhet med Beethovens slutsats i nionde symfonin och Brahms etta har därför lite skämtsamt kallats Beethovens tia. Brahms var djupt tagen av Beethovens sista symfoni och det bidrog kanske till att han väntade i så många år innan han själv kunde fullborda sin första symfoni.  

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Gemma New dirigent
Den nya-zeeländska dirigenten Gemma New inledde sitt chefsdirigentskap med New Zealand Symphony Orchestra 2022. Vid den tiden hade hon redan varit första gästdirigent i Dallas Symphony Orchestra ett par år och dessutom konstnärlig ledare sedan länge för Hamilton Philharmonic Orchestra i Kanada. Gemma New är känd för sina insiktsfulla musikaliska interpretationer och sitt dynamiska dirigentskap, något som legat till grund för att hon 2021 belönades med det prestigefyllda dirigentpriset Sir Georg Solti Conducting Award. Läs mer
Susanja Nielsen Viola
Susanja Nielsen är utbildad på Edsberg slott i Stockholm, Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin och på Koninklijk Konservatorium i Bryssel hos professor Ulf Wallin och professor Kati Sebestyen. Under sin studietid i Berlin var hon även akademist i Deutsche SymphonieOrchester och medlem av Live Music Now. 2015 anställdes hon som stämledare i NorrlandsOperans symfoniorkester och sedan 2018 är hon stämledare i Malmö SymfoniOrkester.Läs mer
Gustav Melander Trumpet
Gustav Melander började som 18-årig studera på Musikhögskolan i Malmö för Bo Nilsson och Håkan Hardenberger och har sedan sin examen 2014 blivit en av landets mest eftertraktade trumpetare. Redan som 22-årig fick Gustav jobbet som solotrumpetare i Malmö SymfoniOrkester, dock gästspelar han regelbundet i andra orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester och Oslo Filharmoniker. Gustav spelar även ute i Europa med orkestrar som Ensemble Intercontemporain, BBC Symphony Orchestra och London Symphony Orchestra med dirigenter som till exempel Sakari Oramo och Sir Simon Rattle. Gustav undervisar på Musikhögskolan i Malmö har vid flera tillfällen gästat skolor som Royal College of Music i London och Royal Northern College of Music i Manchester.Läs mer
Lena Petersson Harpa
Piano och orgel stod i centrum för Lena Petersson under uppväxttiden i Norrköping. Studierna på kommunala musikskolan ledde så småningom till ett stipendium i form av fribiljetter till Norrköpings Symfoniorkesters konserter och det var under dessa konserter som fascinationen för harpan växte sig stark. Snart började Petersson ta harplektioner för Masayo Matsuo, harpist i Göteborgs Symfoniker. Därpå följde studier i Storbritannien för Ann Griffiths vid Royal Welsh College of Music and Drama vilka belönades med ett solistdiplom ”with Distinction”, något som Lena Petersson också erhöll efter framgångsrika harpstudier vid Trinity College i London.Läs mer
Magnus Ohlsson Pukor

Bra att veta om konserten

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Senast uppdaterat: 2021-09-21