Hedersartist: Håkan Hardenberger

MSO har framgångsrikt utvecklat sin repertoar under sina mycket välrenommerade tidigare chefsdirigenter. Vasilij Sinajski gav bredd och djup åt den ryska repertoaren, Marc Soustrot utvecklade ett klangfärgsrikt perspektiv genom franska impressionistiska verk och Robert Trevino introducerade tonsättarfestivalerna i Malmö Live . Sedan dess har Beethoven, Brahms, Tjajkovskij, Sibelius och Stravinskij satts i tydligt fokus. År 2019 utsågs Sveriges internationelle stjärntrumpetare Håkan Hardenberger till MSOs hedersartist, en ledande representant för vår tids musik. Hardenberger har uruppfört otaliga trumpetkonserter tillägnade honom och därigenom lämnat ett avgörande bidrag till den nutida trumpetrepertoaren. I Hardenberger har MSO en stark förespråkare för vår tids musik.  

MSOs inspelningar har fått en lång rad internationella utmärkelser med första pris i tävlingar som Cannes Classical Award och Diapason d’Or i musiktidskriften Gramophone. Inspelningarna på Ondine Records med Trevino omfattar Beethovens samtliga symfonier. Naxos har givit ut Saint-Saëns kompletta orkesterverk med Soustrot, Franz Schmidts symfonier med Sinajski och flera av Charles Ives verk med James Sinclair som dirigent. Den sistnämnda inspelningen utsågs till månadens ”Editor’s Choice Award” av musiktidskriften Gramophone. Inspelningen av Franz Berwalds symfonier med Sixten Ehrling på BIS nominerades till prestigefyllda Gramophone Award. Flera av MSOs inspelningar har även fått lysande recensioner i BBC Music Magazine och New York Times. 

De internationella turnéerna har varit många och framgångsrika under 2000-talet. År 2017 reste MSO till Klosters Music Festival i Schweiz med Hardenberger som både dirigent och solist. Soustrot genomförde 2018 en lång turné till Semperoper i Dresden, Queen Elizabeth Hall i Antwerpen, Het Concertgebouw i Amsterdam och Elbphilharmonie i Hamburg med bland andra Bryn Terfel och MDR-Rundfunkchor Leipzig och 2020 turnerade MSO till Turin med Alena Baeva som violinsolist och Trevino som dirigent. Tidigare turnéer inkluderar bland annat Glasgow, Edinburgh, Aberdeen, Manchester och Köpenhamn.  

Turnéerna har tillsammans med Malmö Lives konsertsal, med akustik i världsklass, satt Malmö på den musikaliska Europakartan. Anrika Musikverein i Wien stod modell för akustiken i Malmö Live och resultatet blev enastående. Under stora festligheter och inför fulltalig inbjuden svensk och internationell publik invigdes Malmö Live i augusti 2015 av Malmö SymfoniOrkester. Solister var Håkan Hardenberger och sopranen Lisa Larsson och de två konserterna leddes av Marc Soustrot som efter invigningen lovordade huset och akustiken med orden: ”Huset är som en Stradivarius – absolut toppklass”. Konserten direktsändes i Sveriges Radio och spelades in av Sveriges Television för flera efterföljande sändningar. Ryktet om akustiken i Malmö Live har sedan dess lockat ledande internationella orkestrar som Berliner Philharmoniker med Kirill Petrenko, London Symphony Orchestra med Yuja Wang och Michael Tilson Thomas, Gewandhausorchester Leipzig med Håkan Hardenberger och Andris Nelsons samt DR Symfoniorkestret med Anne-Sophie Mutter och Fabio Luisi, som redan gästspelat i Malmö Live för att framträda i denna unika akustik. Malmö Live har också gästats av bland andra Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester samt Sveriges Nationalorkester Göteborgs Symfoniker.  

År 2025 firar Malmö SymfoniOrkester 100 år. Orkestern består av ca 90 musiker från ett 20-tal länder. Bland tidigare chefsdirigenter kan nämnas Vernon Handley och Paavo Järvi. Utöver det internationella perspektivet är MSO också ett viktigt konstnärligt nav i hela södra Sverige. Arbetet med nya publikgrupper, crossover-projekt och mötet med barn och ungdom genomsyrar det lokala och regionala arbetet. Artister som Avishai Cohen och Philip Glass har gästat Malmö Live flera gånger och Nallekonserterna, Jul- och Familjekonserterna, El sistema-inspirerade Side by Side-konserterna med Malmö Kulturskola, Filmmusikkonserterna och Joystick-konserterna med datorspelsmusik är mycket populära. Under säsongen 21/22 är temat på Malmö Live ”Hundra kvinnor, hundra år”. 

MSO och Musikhögskolan i Malmö har ett unikt och nyskapande samarbete. Masterutbildningens diplomander i komposition får sina verk uruppförda av MSO och masterutbildningens diplomander i sång och instrumentalspel ges möjlighet att framträda som solister med MSO. I Kanalscenen har Malmö Live ännu en plattform för det viktiga samarbetet med blivande tonsättare och musiker.  

 

Läs mer om musikerna i Malmö SymfoniOrkester.

Senast uppdaterat: 2024-04-10