Nathaniel Shapiro

Född i: Genève, Schweiz

Började spela violin: Jag började spela fiol när jag var fem år gammal. Min mamma är fiollärare och undervisade mig under större delen av min barndom. Enligt vad som berättas ska jag ha sagt till henne att jag ville spela kontrabas, eftersom jag blev fascinerad av instrumentet efter att ha hört en orkester spela. Men det blev fiol – och det har jag hållit fast vid sedan dess.

Utbildning och musikalisk bakgrund: När jag var 19 år gammal flyttade jag från mitt hem i Genève till Jacobs School of Music vid Indiana University för att studera violin på kandidatnivå. Jag fick en mycket fin relation till min professor, Kevork Mardirossian, och valde att stanna kvar för att även ta min magister- och doktorsexamen där. Under min tid i Indiana arbetade jag som frilansmusiker i olika orkestrar och tog varje tillfälle att uppträda. Min far, som fram till nyligen arbetade vid Orchestre de la Suisse Romande, väckte hos mig en djup kärlek till den symfoniska musiken.

När blev du medlem i Malmö Symfoniorkester? Augusti 2024.

Vad uppskattar du mest med att vara en del av MSO? Jag uppskattar särskilt den starka arbetsmoralen hos mina kollegor och deras konstnärliga engagemang, som ofta ger mig gåshud under konserterna. MSO har en väldigt varm och energisk klang som alltid fyller mig med spelglädje.

I vilka andra orkestrar, ensembler eller musikaliska sammanhang har du medverkat? Min första orkestertjänst var som violinist i Evansville Philharmonic Orchestra. Jag arbetade även i flera år som stämledare för andra violin i Owensboro Symphony Orchestra. Jag är dock särskilt stolt över att sedan 2019 ha varit medlem i International Chamber Orchestra of Puerto Rico. Sedan 2022 är jag också en av grundarna till Cercis-kvartetten, och jag har då och då framträtt som solist i USA och i Genève.

Vilken är din favoritkompositör? Mozart är den tonsättare som talar starkast till mig, särskilt genom sin kammarmusik och sina fantastiska operor. Hans musik är både tekniskt raffinerad och bär på en djup förståelse för humor, dramatik och mänsklighet.

Favoritplats i Malmö: Kungsparken har blivit en av mina favoritplatser i Malmö, särskilt under våren när allt står i blom. Det är en underbar plats där jag kan koppla av och hämta energi bara genom att sitta på en bänk och iaktta människor och djur. Malmö Live Konserthus är dock den plats där jag hittar mest konstnärlig inspiration.

Vilket är ditt viktigaste råd till unga musiker i början av sin bana? Mitt råd är att inte vara rädd för att misslyckas. Nästan all framgång bygger på att man vågat misslyckas och lärt sig av det. Jag tror också starkt på vikten av att behålla sin nyfikenhet och vara öppen för nya intryck. Jag har själv lärt mig mest genom att lyssna på konserter och föreställningar med olika genrer, ensembler och instrument.

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik: Den symfoniska musiken har en enastående förmåga att väcka känslor – både hos publiken och musikerna. Oavsett om det är en storslagen Mahler-symfoni med hundra musiker eller en mer intim tolkning av Schubert med en mindre ensemble, så kan man lämna konsertsalen med en känsla av förälskelse, sorg, eufori – eller med skrattet bubblande kvar. Ibland bär man med sig musiken i flera dagar efteråt. Den hjälper oss att komma i kontakt med känslor som annars kan vara svåra att nå. Musiken kan vara en fristad från vardagen.

Nathaniel Shapiro
Violin 2
Senast uppdaterat: 2025-06-10