Malmö SymfoniOrkester

Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.  

Orkestern bildades 1925 med namnet Malmö Konserthusstiftelse och med Tor Mann som chefsdirigent. Scaniabiografen blev orkesterns första hemmascen. Cirka tjugo år senare, 1944, invigdes Malmö Stadsteater, numera Malmö Opera, och MSO flyttade in och fick dubbla roller som symfoniorkester och operaorkester. Under den tiden var bland andra Herbert Blomstedt, Sergiu Commissiona och Stig Westerberg chefsdirigenter. MSO verkade i sina dubbla orkesterroller i 27 år innan orkestern 1991 fick ett renodlat uppdrag som symfoniorkester i det då nybyggda konserthuset vid korsningen Föreningsgatan/Amiralsgatan, som blev orkesterns nya konsertscen under de kommande 24 åren. Chefsdirigenter under den perioden var bland andra James de Priest och Paavo Järvi.  

Under stora festligheter och inför fulltalig inbjuden svensk och internationell publik invigdes Malmö Live i augusti 2015 av Malmö SymfoniOrkester. Solister var trumpetaren Håkan Hardenberger och sopranen Lisa Larsson och de två konserterna leddes av dåvarande chefsdirigent Marc Soustrot. Konserten direktsändes i Sveriges Radio och spelades in av Sveriges Television för flera efterföljande sändningar. Därmed var Malmö en gång för alla placerat på den musikaliska Europakartan! Skapandet av Malmö Live var ett kreativt samarbete mellan arkitektfirman Tengbom och akustikfirman Norconsult, företrädd av akustiker Jan-Inge Gustafsson. Konsertsalen är byggd efter en akustisk modell hämtad från anrika Musikverein i Wien. Malmö Live hade nu fått en akustik i absolut världsklass. 

Malmö Live blev omedelbart en viktig plattform för MSOs utveckling inom många områden såsom repertoar, beställningsverk, turnéer, gästande orkestrar, dirigenter och solister på högsta internationella nivå, nya projekt och samarbetsformer och nya publikgrupper lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Ledande orkestrar som Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, DR Symfoniorkestret, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester och Sveriges Nationalorkester Göteborgs Symfoniker, för att nämna några, har genomfört sina nordiska gästspel i Malmö för första gången på många år och lovorden över huset och akustiken har inte låtit vänta på sig, eller för att citera Marc Soustrot: ”Huset är som en Stradivarius – absolut toppklass”.  

MSO består av ca 90 musiker från ett 20-tal länder. I framgångsrika samarbeten med tidigare chefsdirigenter som Vasilij Sinajski, Marc Soustrot och Robert Trevino har repertoaren breddats mot ryska och franska verk, och med Trevino växte idén med festivaltonsättare fram. Sedan dess har Beethoven, Tjajkovskij, Brahms, Sibelius och Stravinskij satts i tydligt fokus. 

År 2019 utsågs Sveriges internationelle stjärntrumpetare Håkan Hardenberger till MSOs hedersartist, en ledande representant för vår tids musik. Hardenberger har uruppfört en lång rad trumpetkonserter tillägnade honom och därigenom lämnat ett avgörande bidrag till den nutida trumpetrepertoaren. MSO arbetar också med crossover-projekt i samarbete med artister som Avishai Cohen, Entombed och Lill Lindfors. Lokala och regionala samarbeten sker genom de populära Nallekonserterna, Jul- och Familjekonserterna, El sistema-inspirerade Side by Side-konserterna med Malmö Kulturskola, Filmmusikkonserterna och Joystick-konserterna med datorspelsmusik.  

MSO och Musikhögskolan i Malmö har ett unikt och nyskapande samarbete. Masterutbildningens diplomander i komposition får sina verk uruppförda av MSO, och masterutbildningens diplomander i sång och instrumentalspel ges möjlighet att framträda som solister med MSO. I Kanalscenen har Malmö Live ännu en plattform för det viktiga samarbetet med blivande tonsättare och musiker.  

Malmö SymfoniOrkester har genomfört flera framgångsrika turnéer: 2017 Klosters Music Festival i Schweiz med Hardenberger som dirigent och solist; 2018 Semperoper i Dresden, Queen Elizabeth Hall i Antwerpen, Het Concertgebouw i Amsterdam, Elbphilharmonie i Hamburg med bland andra Bryn Terfel och MDR-Rundfunkchor Leipzig under ledning av Soustrot; 2020 Torino med Alena Baeva som violinsolist och Trevino som dirigent.  

I samarbete med flera CD-bolag har MSO gjort en lång rad prisbelönta inspelningar: Ondine Records – Beethovens samtliga symfonier med Trevino; Naxos – Saint-Saëns kompletta orkesterverk i åtta CDs med Soustrot samt Franz Schmidts symfonier med Sinajski; BIS – Franz Berwalds symfonier med Sixten Ehrling för att nämna några. Dessa och många andra MSO-inspelningar har blivit mycket uppmärksammade i Sverige och internationellt och orkestern har genom åren erhållit prestigefyllda priser som Cannes Classical Award, Diapason d’Or och Editor’s Choice Award av musiktidskriften Gramophone och lysande recensioner i BBC Music Magazine och New York Times. År 2008 erhöll MSO en Guldskiva tillsammans med artisten Charlotte Perrelli och inspelningen med Malena Ernman under ledning av Christoph König ledde till en grammisnominering i kategorin ”Årets klassiska” 2012.   

Senast uppdaterat: 2024-04-10