• Dekorativ evenemangsbild till Säsongsöppning – Stormen med Malmö SymfoniOrkester, jubileumssäsongen 2024–25
  • Fabien Gabel, dirigent på säsongsöppning – Stormen med Malmö SymfoniOrkester på Malmö Live, säsongen 2024–25

Stormen

Kasta loss till känslostormande toner – en riktig rivstart på MSOs jubileumssäsong. 

Säsongens första lördagskonsert ger dig stormande musik under ledning av Fabien Gabel. Här får du uppleva två mästerverk – Tjajkovskijs Stormen och Korngolds The Sea Hawk Suite.  

Tjajkovskijs romantiska komposition, inspirerad av Shakespeares episka drama, sveper över lyssnaren. Kontrasten kommer i form av Korngolds filmiska prakt, där musiken ur The Sea Hawk Suite tar oss med på en resa över ett sjudande hav av äventyr. En konsert där det romantiska och det moderna möts i en klanglig duell och väcker nyfikenheten hos varje musikälskare. 

7 september 2024
Konsertsalen
ca 50 minuter (ingen paus)
145 - 295 kronor
Malmö Live Konserhus

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Read more
Fabien Gabel Dirigent
Den franske dirigenten Fabien Gabel har nyligen utsetts till Music Director i Tonkünstler-Orchester med start säsongen 2025–2026. Han är flitigt engagerad av topporkestrar världen över och har varje säsong en lång rad återinbjudningar.Read more

Program

Korngold, Erich Wolfgang The Sea Hawk Suite 18 min

Rekonstruktion: Patrick Russ  

1. Main Title  

2. Reunion  

3. The Albatross 

4. The Throne Room  

5. The Orchid  

6. Gold Caravan 

7. Duel Part I  

8. Duel Continued  

9. Freedom 

 

Om verket

Erich Wolfgang Korngolds The Sea Hawk, komponerad 1940, är en storslagen symfonisk svit som fångar den äventyrliga andan och de episka äventyren på de sju haven. Inspirerad av filmen med samma namn från 1940 med Errol Flynn i huvudrollen, står denna komposition som ett bevis för Korngolds talang för berättande genom orkestermusik och hans förmåga att framkalla levande bilder genom musik.  

Sviten är uppdelad i flera satser där var och en målar en färgstark bild av livet på det öppna havet och de våghalsiga bedrifterna hos sjöfarande hjältar. Från den majestätiska inledningen till den spännande "striden", förs lyssnarna genom Korngolds rika instrumentationer och svepande melodier till en värld av havsdrama och romans. 

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna av The Sea Hawk är Korngolds användning av ledmotiv, musikaliska teman associerade med specifika karaktärer, händelser eller känslor. Dessa motiv återkommer genom hela sviten och sammanfogar en rik ljudväv som ger historien liv med enastående tydlighet och djup.  

Förutom dess filmiska omfattning och spännande actionscener, visar The Sea Hawk också upp Korngolds förmåga till lyrisk skönhet och emotionell resonans. Det gripande vackra kärlekstemat och den ömma "återföreningen" för tankarna till ögonblick av tyst eftertanke och romantik mitt i havets storhet.  

Som ett av Korngolds mest älskade verk fortsätter The Sea Hawk att fängsla publiken med gripande melodier, dynamisk orkestrering och suggestiv berättarkonst. Oavsett om det upplevs i konsertsalen eller genom klassisk film, står detta tidlösa mästerverk som en vittnesbörd om musikens förmåga att föra oss till avlägsna kuster och tända vår fantasi med berättelser om mod, kärlek och äventyr på det öppna havet.  

Tjajkovskij, Pjotr Stormen, fantasiouvertyr 15 min

Om verket

Pjotr Tjajkovskijs Stormen, komponerad 1864, är en fantasifull och dramatisk ouvertyr inspirerad av William Shakespeares pjäs med samma namn. Denna mästerliga komposition fångar den psykologiska spänningen och emotionella intensiteten i Shakespeares drama genom musikaliska motiv som skiftar mellan stormens brusande vrede och det efterföljande lugnets stillhet. 

Tjajkovskij, en mästare på att skapa kraftfulla melodier och suggestiva harmonier, använder orkesterns rika klangfärger för att måla upp en levande bild av naturens makter och människans känslor. Genom snabba tempoväxlingar och dramatiska kontraster fångar han stormens växlande humör, från dess fruktansvärda urkraft till dess stillsamma efterverkningar. 

Pausservering & barer

Young man enjoys a drink during the interval at Malmö Live Concert Hall

Njut av Malmö Lives räksmörgås, eller något annat gott i pausen. När du förbokar pausservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

LÄS MER OM PAUSSERVERING

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserien Stora lördag.

Last updated: 2024-07-04