• Säsongöppning på Malmö Live Konserthus
  • Fabien Gabel, dirigent på säsongsöppning – Stormen med Malmö SymfoniOrkester på Malmö Live, säsongen 2024–25
  • Moser - Säsongsöppning med Malmö SymfoniOrkester på Malmö Live

Säsongsöppning: Stormen

Kasta loss till känslostormande toner – en riktig rivstart på MSOs jubileumssäsong. 

Vår jubileumssäsong öppnar med stormande schwung när Fabien Gabel träder upp på dirigentpulten. Här möts tre mästerverk – Dvořáks Cellokonsert, Tjajkovskijs Stormen och Korngolds The Sea Hawk Suite.  

Dvořáks känslomässiga djup och Tjajkovskijs romantiska komposition, inspirerad av Shakespeares episka drama, sveper över lyssnaren. Kontrasten kommer i form av Korngolds filmiska prakt, där musiken ur The Sea Hawk Suite tar oss med på en resa över ett sjudande hav av äventyr. En säsongsöppning där det romantiska och det moderna möts i en klanglig duell och väcker nyfikenheten hos varje musikälskare. 

5 september 2024
Konsertsalen
ca 1 timme 55 min inkl. paus
145-460 kronor
Malmö Live Konserthus

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Read more
Fabien Gabel Dirigent
Den franske dirigenten Fabien Gabel har nyligen utsetts till Music Director i Tonkünstler-Orchester med start säsongen 2025–2026. Han är flitigt engagerad av topporkestrar världen över och har varje säsong en lång rad återinbjudningar.Read more
Johannes Moser

Program

Dvořák, Antonin Cellokonsert i h-moll 40 min

1. Allegro 

2. Adagio ma non troppo 

3. Finale. Allegro moderato 

 

Om verket

Antonín Dvořáks Cellokonsert i h-moll är den tjeckiske kompositörens sista solokonsert. Verket skrevs 1894 för hans vän, cellisten Hanuš Wihan, men hade inte premiär förrän den 19 mars 1896 i London, där den engelske cellisten Leo Stern framförde verket. Konserten är en kraftfull och emotionell färd genom tidens strider och mänsklighetens längtan. Dvořák kombinerar virtuositet med lekfullhet och skapar en triumferande avslutning. Här finns både glädje och lätthet i dramatiken, som när solen bryter fram efter en storm. 

Paus 25 min
Tjajkovskij, Pjotr Stormen, fantasiouvertyr 15 min

Om verket

Pjotr Tjajkovskijs Stormen, komponerad 1864, är en fantasifull och dramatisk ouvertyr inspirerad av William Shakespeares pjäs med samma namn. Denna mästerliga komposition fångar den psykologiska spänningen och emotionella intensiteten i Shakespeares drama genom musikaliska motiv som skiftar mellan stormens brusande vrede och det efterföljande lugnets stillhet. 

Tjajkovskij, en mästare på att skapa kraftfulla melodier och suggestiva harmonier, använder orkesterns rika klangfärger för att måla upp en levande bild av naturens makter och människans känslor. Genom snabba tempoväxlingar och dramatiska kontraster fångar han stormens växlande humör, från dess fruktansvärda urkraft till dess stillsamma efterverkningar. 

Korngold, Erich Wolfgang The Sea Hawk Suite 18 min

Rekonstruktion: Patrick Russ  

1. Main Title  

2. Reunion  

3. The Albatross 

4. The Throne Room  

5. The Orchid  

6. Gold Caravan 

7. Duel Part I  

8. Duel Continued  

9. Freedom 

 

Om verket

Erich Wolfgang Korngolds The Sea Hawk, komponerad 1940, är en storslagen symfonisk svit som fångar den äventyrliga andan och de episka äventyren på de sju haven. Inspirerad av filmen med samma namn från 1940 med Errol Flynn i huvudrollen, står denna komposition som ett bevis för Korngolds talang för berättande genom orkestermusik och hans förmåga att framkalla levande bilder genom musik.  

Sviten är uppdelad i flera satser där var och en målar en färgstark bild av livet på det öppna havet och de våghalsiga bedrifterna hos sjöfarande hjältar. Från den majestätiska inledningen till den spännande "striden", förs lyssnarna genom Korngolds rika instrumentationer och svepande melodier till en värld av havsdrama och romans. 

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna av The Sea Hawk är Korngolds användning av ledmotiv, musikaliska teman associerade med specifika karaktärer, händelser eller känslor. Dessa motiv återkommer genom hela sviten och sammanfogar en rik ljudväv som ger historien liv med enastående tydlighet och djup.  

Förutom dess filmiska omfattning och spännande actionscener, visar The Sea Hawk också upp Korngolds förmåga till lyrisk skönhet och emotionell resonans. Det gripande vackra kärlekstemat och den ömma "återföreningen" för tankarna till ögonblick av tyst eftertanke och romantik mitt i havets storhet.  

Som ett av Korngolds mest älskade verk fortsätter The Sea Hawk att fängsla publiken med gripande melodier, dynamisk orkestrering och suggestiv berättarkonst. Oavsett om det upplevs i konsertsalen eller genom klassisk film, står detta tidlösa mästerverk som en vittnesbörd om musikens förmåga att föra oss till avlägsna kuster och tända vår fantasi med berättelser om mod, kärlek och äventyr på det öppna havet.  

Pausservering & barer

Young man enjoys a drink during the interval at Malmö Live Concert Hall

Njut av Malmö Lives räksmörgås, eller något annat gott i pausen. När du förbokar pausservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

Läs mer om pausservering

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 med Samuli Örnströmer på Kanalscenen.

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld

Last updated: 2024-07-05