• Bassekou Kouyaté & Amy Sacko på Malmö Live Konserthus
    Ibrahim Kaba

Bassekou Kouyaté & Amy Sacko – unplugged

27 april 2024
Kuben
ca 2 timmar
250 kronor
Mix Musik
Lör 27 Apr 19:30 Passerat

Bassekou Kouyaté & Amy Sacko – unplugged

Bassekou Kouyate är den obestridda kungen på ngoni, västafrikansk långhalsad spjutluta, ett traditionellt instrument som han har gjort känt i hela världen. I sitt traditionella griot-program "Djudjon" omtolkar Bassekou Kouyate sina föräldrars musik och ackompanjeras av sin fru, den fantastiska sångerskan Amy Sacko.

De båda musikerna, Bassekou Kouyaté och Amy Sacko representerar Malis klassiska musik. Båda kommer från griot-familjer vilket betyder att de har, sedan barnsben, fått lära sig den traditionella musiken och därigenom föra den muntliga traditionen vidare till nästa generation, såväl musik som berättelser. Bassekou Kouyaté fick sitt internationella genombrott när han spelade med Toumani Diabatés Symmetric Orchestra, du kanske såg honom på konserten i Malmö 2008?

Amy Sacko har, förutom att turnera över hela världen med N’Goni Ba, en framgångsrik solokarriär och har blivit dubbad till "the Tina Turner of Mali" av den brittiska musiktidningen MOJO. Hon fick lära sig att sjunga traditionell griot-stil av sin moster Fanta Sacko, en av de första populära kvinnliga sångerskorna i Västafrika. Hon har släppt flera soloplattor som har toppat listor i Mali. 

Bassekou Kouyaté härstammar från en lång rad av grioter på båda sidorna av sin familj. Hans mästerliga färdigheter, tillsammans med hans kreativa känsla för innovation har gjort att många musiker vill samarbeta med honom. När han, efter samarbeten med Taj Mahal, Toumani Diabaté, Youssou N’Dour med flera, äntligen beslutade att starta sitt eget band, N’Goni Ba. Ensemblen har förfört publik från jordens alla hörn med sitt mycket speciella sound och otroliga groove. 

Våren 2024 vänder det äkta paret tillbaka till sina rötter som när de var nygifta och spelade på bröllop i Bamako, genom att släppa en ny platta som duo, "Djudjon".  Där omtolkar de musiken som de förvaltar från många generationer före dem. Detta blir en konsert av kammarmusikkaraktär, traditionell musik från Mali med många virtuosa inslag, både vad gäller sång och spel. Musik som går in under huden!

Upptäck musiken

Senast uppdaterat: 2023-12-16