
Våroffer är ett dansverk om en hednisk rit, där en ung person hetsas att dansa sig till döds som offer till jorden.
Andra gången stycket framförs denna vecka, ställs det mot två andra verk med rituell inriktning. Sångkantaten Les Noces (Bröllopet) skrevs strax efter Våroffer och handlar om ceremonierna kring ett arrangerat äktenskap vid tiden för Rysslands kristnande. Det var en tid då giftermål inte handlade om romantik, utan om traditioner. Mass följer den katolska gudstjänstritualen och är skriven med förhoppningen att kunna användas ”på riktigt” i kyrkliga sammanhang.
Den liturgiska ritualen
Med Mass ville Stravinskij skriva en ”riktig mässa” som han uttryckte det. Han var en troende man och bekände sig till den ryskortodoxa läran. Detta är dock en katolsk mässa. Anledningen till att han gjorde det valet, är att kyrkosången i den ortodoxa traditionen ska sjungas a capella – och Stravinskij ville absolut använda instrument. I sångstämmorna finns det nyanser av både gregoriansk och ryskortodox musik. Stravinskij föreskrev att sopran- och altstämmorna skulle sjungas av barn, men när verket framförs används oftast vuxna sångare.
Mässan följer den klassiska liturgiska strukturen: Kyrie (Herre, förbarma dig!), Gloria (Ära vare Gud i höjden), Credo (trosbekännelsen), Sanctus (Helig är Herren Sebaot) och Agnus Dei (Guds lamm). Stravinskij jobbade på verket till och från under 1940-talets mitt och det uruppfördes på La Scala i Milano den 27 oktober 1948.
Rituell kärlek
Stravinskij började skriva på den koreograferade sångkantaten Les Noces (bröllopet) 1914, alltså strax efter Våroffer, men den uruppfördes först 1923. Verket handlar om ceremonierna kring ett arrangerat äktenskap någonstans i de ryska utmarkerna strax efter kristnandet. Ritualerna har dock vissa hedniska inslag. Les Noces är ingen sockersöt skildring av äktenskapslycka, här finns både oro och uppslitande farväl, men också löften om en lycklig framtid. Och visst, här finns kärlek också, fast kanske mer av erotisk och pragmatisk natur, än romantisk. ”Skaka henne som ett päronträd och älska henne”, uppmanar kören brudgummen i slutet. Det är tydligt att Carl Orff lät sig inspireras av Les Noces i Carmina Burana, som ju också delvis handlar om hängivelse och åtrå.
Det ultimata offret
Baletten Våroffer utmärker sig i sammanhanget, eftersom den skildrar en ritual i sin mest extrema form: människooffret. Handlingen kretsar kring ett primitivt samhälle i förkristen tid, som genomför sin årliga vårceremoni. I början av baletten siar en gumma om framtiden och sedan följer lekar, där våldsamma konflikter och kidnappningar simuleras. En helig procession leder in stammens äldste och jorden välsignas. Första delen slutar med en kraftfull dans tillägnad jorden. Musiken mullrar dovt, som om det är jorden själv som talar.
I andra delen utses flickan som ska offras. Hon välsignas och förfäderna åkallas. Under den smärtsamt utdragna och brutala finalen, hetsas hon att dansa en våldsam dans, som slutar med att hon faller till marken, offrad till jorden.
Musiken är utmanande och rå. Stravinskij utförde mycket av kompositionsarbetet vid ett piano på ett hotellrum i Schweiz, och en av hans grannar klagade på ljudet: ”Monsieur Stravinskij spelar fel hela tiden.” Premiären på Théâtre des Champs-Élysées i Paris den 29 maj 1913 har gått till historien som en av de värsta kulturskandalerna genom tiderna. Publiken skrek och slogs. Trots att verket är så tätt förknippat med stor orkester, framförs det ofta på fyrhändigt piano. Ulf Gadds legendariska uppsättning i på Stora teatern i Göteborg 1982 byggde på Dag Achatzs tvåhändiga version.
Medverkande
Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt genom samarbeten med nutida tonsättare och utveckling av nya konsertkoncept.
Flera inspelningar med Malmö SymfoniOrkester har under åren blivit internationellt uppmärksammade med första pris i tävlingar som Cannes Classical Awards och Diapason d’Or. I augusti 2013 inledde orkestern tillsammans med chefsdirigent Marc Soustrot det omfattande arbetet att spela in all symfonisk musik av Camille Saint-Saëns, allt som allt åtta CDs, på skivbolaget Naxos.
Läs mer om Malmö SymfoniOrkester genom att klicka här.
Robert Trevino chefsdirigent
Den amerikanske dirigenten Robert Trevino fick sitt internationella genombrott när han 2013 med kort varsel ersatte Malmö SymfoniOrkesters förre chefsdirigent Vassily Sinaisky i ett projekt vid Bolsjojteatern i Moskva med lysande recensioner som följd. Det ledde till flera nya engagemang med ledande orkestrar. Trevino har studerat för David Zinman som Aspen Conducting Fellow vid Aspen Music Festival and School och därefter, 2011, för James Levine som Seiji Ozawa Conducting Fellow vid Tanglewood Music Festival. Hans samarbeten med ledande orkestrar i USA och Europa innefattar bland andra Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, San Francisco Symphony och Rotterdam Philharmonic Orchestra.
Från och med säsongen 2019–20 är Robert Trevino chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester.
Petri Sångare kammarkör
Petri Sångare är en kammarkör med hemvist i St Petri kyrka i Malmö. Kören leds av dirigenten Alexander Einarsson och har en bred repertoar, med fokus på nutida västerländsk konstmusik. Petri Sångares främsta genre är a capellamusik, men kören framför även regelbundet standardverk från 1700- och 1800-talen och då i samarbete med Malmöregionens ledande musiker.
Petri Sångares ambitionsnivå har sedan starten 2010 varit hög med ungefär 25 konserter per säsong. Detta kräver engagemang av körens medlemmar som till största delen är amatörer. Körens repetitioner och konsertverksamhet präglas av omsorg om text, musik och musikaliskt samspel mellan kör och dirigent. Petri Sångare har på kort tid nått framgångar då kören vunnit första pris i Internationella körtävlingarna i Krakow 2014 och andra pris i Grand Prix i Tours 2015. Petri Sångare deltog som enda svenska kör i World Choir Games i Sydafrika 2018, och tilldelades guldmedaljer i kategorierna Musica Sacra a cappella och Musica Contemporanea.
Nationella medier har uppmärksammat Petri Sångare och kören har flera gånger framträtt i Sveriges Television och i TV4. Nämnas kan exempelvis öppningsakten i finalen av Eurovision Song Contest 2013. Petri Sångare har även gjort flera liveframträdanden i Sveriges Radio P2 samt i Danska Radion.
Alexander Einarsson kördirigent
Petri Sångares dirigent och konstnärlige ledare Alexander Einarsson är utbildad organist och kördirigent med studier i Malmö, Köpenhamn och Paris. Han arbetar sedan 2010 som kördirigent och organist i S:t Petri församling i Malmö och sedan augusti 2015 även som kormästare för Göteborgs Symfoniska Kör. Alexander Einarsson har tilldelats priser från Kungliga Musikaliska Akademien och Eric Ericson International Choral Centre. Einarsson erhöll dirigentpris till minne av Arthur Oldham vid körtävlingarna i Tours 2015 och utnämndes 2018 till årets körledare av Rosenborg-Gehrmans och Föreningen Sveriges Körledare.
Senast uppdaterad 2021-01-16
Våroffer (Stravinskijfestival - lördag)
Spara 20% genom att köpa samtliga konserter i Stravinskijfestivalen. Läs mer genom att klicka här.
SCEN Konsertsalen
SPELTID ca 1 timme 40 minuter inkl. paus
PROGRAM
Stravinskij Mass (textas på svenska)
Stravinskij Les Noces (textas på svenska)
- paus -
Stravinskij Våroffer
MEDVERKANDE
Malmö SymfoniOrkester
Robert Trevino dirigent
Lauryna Bendžiūnaitė sopran (Les Noces)
Katarina Leoson alt (Les Noces)
Dmitrii Bashkirov tenor (Les Noces)
Pavlo Balakin bas (Les Noces)
Petri Sångare
Alexander Einarsson kormästare
KONSERTINTRODUKTION
Konsertintroduktion på Kanalscenen kl. 12.00 med Bo Håkanson
KONSERTSERIER Konserten ingår i Silver Lördag & Brons Lördag
ARRANGÖR Malmö Live Konserthus