Symposium: Women in Music – Towards Equality

18 november 2021
Kuben
Malmö Live Konserthus i samarbete med Medea och Kulturstart på Malmö Universitet
Tors 18 Nov 09:00 Passerat
Tors 18 Nov 13:00 Passerat
Fri entré - biljett krävs
Sofia Winiarski
Sofia Winiarski, dirigent Gustaf Elias

I november har du möjlighet att delta i det internationella symposiet Women in Music – Towards Equality på Malmö Live.

Under dagen får du ta del av levande musik och framför allt spännande föreläsningar och paneldiskussioner med forskare, musiker, kritiker och företrädare för musikbranschen. Samtalen berör de möjligheter och utmaningar kvinnor står inför när det gäller musikskapande och musikdeltagande nationellt och internationellt. Evenemanget är ett samarrangemang mellan Malmö Live Konserthus och forskningslabbet Medea och Kulturstart på Malmö Universitet.

Viktigt om biljettbokning

Programmet är uppdelat i två delar, men det går givetvis bra att boka in sig på hela dagen också – då bokar du en biljett till förmiddagen och en till eftermiddagen.

OBS. Alla föreläsningar och samtal sker på engelska. 

Varmt välkommen!

Program förmiddag | 9.00 - 12.00

- Musik – Malmö akademiska kör: O salutaris hostia

- Keynote – Sarah Raine: The Great Reset? Ojämlikhet mellan könen i musikbranschlandskapet efter pandemin

- Performance – Simona Abdallah

- Panelsamtal – Hur ser situationen ut för kvinnor inom musiken? I panelen Håkan Engström, Anna Sjölund och Sofia Winiarski

 

Läs mer om Sarah Raine, forskare

Sarah Raine är forskare i etnomusikologi vid Irish World Academy of Music and Dance (University of Limerick) och biträdande lektor vid Edinburgh Napier University, Storbritannien. Sarahs forskning tar upp frågor om kön och generation, autenticitet och identitet samt relationen mellan dåtid och nutid i populärmusik och industri. Förutom en rad artiklar och bokkapitel är hon författare till Authenticity and Belonging in the Northern Soul Scene (Palgrave Macmillan, 2020) och medredaktör för Towards Gender Equality in the Music Industry (Bloomsbury, 2019) och The Northern Soul Scene (Equinox Publishing, 2019).

 

Läs mer om Simona Abdallah, slagverkare

Simona Abdallah är en palestinsk-dansk slagverkare. Hon spelar arabiskt slagverk, främst darbouka, och är inspirerad av många olika musikgenrer. Darbouka spelas traditionellt enbart av män. Simona Abdallah hyllas som den första kvinnliga slagverkaren med arabisk bakgrund och har nått stor internationell framgång. Simona Abdallah har sedan 2004 turnerat i Afrika, Asien, Europa, USA och Mellanöstern. Hon har arbetat med artister som Natacha Atlas, Middle East Peace Orchestra, Jenny Wilson, DR Symphony Orchestra och de danska rocklegenderna Sort Sol.

Läs mer om Håkan Engström, musikkritiker

Håkan Engström är musikredaktör på HD-Sydsvenskan. Han har som journalist och kritiker bevakat pop- och rockscenen in Malmö sedan slutet på 1980-talet, liksom internationella festivaler och evenemang. Han bor i Malmö.

Läs mer om Malmö Akademiska kör

Malmö akademiska kör är en del av Malmö akademiska kör och orkester, en av regionens mest framträdande ensembler. Kören och orkestern utför tillsammans årligen flera uppskattade verk, såsom Brahms Ein Deutsches Requiem och de välbesökta julkonserterna i Johanneskyrkan. Dessutom anlitas orkestern regelbundet för projekt utanför universitetets regi. Malmö akademiska orkester respektive kör leds av dirigenten Daniel Hansson.

Läs mer om Anna Sjölund

Anna Sjölund är ansvarig för festival- och konsertprogrammen Live Nation Sweden. Hon var tidigare VD för företaget. Live Nation Sweden är en del av Live Nation Entertainment, världens största evenemangsbolag.

Läs mer om Sofia Winiarski, dirigent

Sofia Winiarski läser andra året på masterutbildningen i orkesterdirigering vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Under säsongen 2021/2022 väntar dirigentdebuter med bland annat Norrköpings symfoniorkester, Marinens musikkår och Helsingborgs symfoniorkester. Inom ramen för sina studier på KMH har Sofia dirigerat bland annat Västerås Sinfonietta, Norrlandsoperans symfoniorkester, KammarensembleN, Norrbotten NEO samt Folkoperans orkester i samarbete med El Sistema Stockholm. 2017 medverkade Sofia som assisterande dirigent och recitativpianist vid Läckö slottsopera i en hyllad uppsättning av Rossinis Il Turco in Italia. Efter ett antal orkesterprojekt i Sverige gjorde Sofia 2018 sin internationella debut i Rumänien tillsammans med Filarmonica Brasov där hon lovordades för sitt ledarskap och sin energi:

Program eftermiddag | 13.00 - 16.00

– Intervju – Anna Charlotta Gunnarson: Kvinnorna som formade pophistorien 

– Intervju – Erin Cory och Bo Reimer: ”I want it all!” Klubbkvällar, jämlikhet och trygga miljöer

– Miniföreläsning – Lucy Cathcart Frödén: Att skapa musik tillsammans

– Miniföreläsning – Camilla Jonasson: Jag har också rätt att ljudsätta världen

– Musik – Rovi

 Panelsamtal – Hur kan vi förbättra förutsättningarna för kvinnor inom musik? I panelen ingår Lucy Cathcart Frödén, Lydmor, Camilla Jonasson och Sarah Raine

 Onlineintervju – Peaches

 

Läs mer om Camilla Jonasson, forskare och musiker

Camilla Jonasson är forskare och musiker från Malmö. Med sin avhandling Jag har också rätt att ljudsätta världen från 2020 bidrog Camilla till en ökad kunskap om relationen till musikteknologi i musikskapande bland tjejer och transpersoner utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Camilla startade som trummis i ett av de första rockbanden med enbart kvinnor i Sverige. Sedan dess har hon spelat trummor, skrivit musik och sjungit i olika band, drivit eget skivbolag och studio. Camilla har en bakgrund som musiklärare i grundskolan, lärare och handledare vid Malmö universitet samt producent på Unga Musik i Syd. Numera arbetar Camilla med skolutveckling och praktiknära forskning på Pedagogisk Inspiration Malmö.

 

Lucy Cathcart Frödén, musiker och forskare

Lucy Cathcart Frödén är en skotsk musiker, lingvist och forskare. Efter att tidigare ha spelat i olika band i London, Stockholm och Glasgow fokuserar hennes kreativa och forskningspraktik nu på kollaborativt låtskrivande. Hon har skrivit låtar tillsammans med, bland annat kvinnliga flyktingar, personer i fängelse och ungdomar i socialt instabila situationer. Hon är inte bara intresserad av hur sådana samarbeten kan bygga relationer och bidra kreativt till integration, utan också hur de kan utgöra en del av ett bredare kulturlandskap av motstånd och solidaritet. Hennes första soloalbum släpps under namnet Raukarna i slutet av 2021.

Läs mer om ROVI, musiker

ROVI är singer-songwiter född och uppvuxen i Dalarna, numera bosatt i Malmö. Hon är utbildad musikpedagog och har spelat live på bland annat Malmö Live, Inkonst och Plan B. Hennes musik har beskrivits som ”sagoskogspop”. Hennes senaste inspelning, 'My Will', är tillgänglig på Spotify.

Läs mer om Erin Cory, forskare och dagens moderator

Erin Cory är medieforskare med intresse för aktionsforskning. Hon har undervisat, forskat, spelat i band och arbetat som DJ i USA, Danmark, Sverige och Libanon. Hennes nuvarande forskning handlar om etik och politik i relation till podcasts, framför allt när det gäller berättelser om migration. Hon är universitetslektor vid K3 och Medea, Malmö universitet. Hon är också dagens moderator.

Läs mer om Lydmor

Lydmor är en dansk kritikerhyllad och prisbelönt artist. Hon är känd för sina utmanande visuella shower som hon kombinerar med sin fascinerande electropop. Hennes senaste inspelning ‘The Last Call’ kommer ut den 18 november. Den utgör soundtrack till den kommande långfilmen Venuseffekten, som har premiär på danska biografer samma dag. Hon har också skrivit musik för teaterföreställningar. Hennes teaterdebut var en modern version av den grekiska tragedin Orestien. År 2022 kommer hon komponera musiken till en teateruppsättning av George Orwells Djurfarmen på Betty Nansen Teatret i Köpenhamn. Lydmor kommer att uppträda på Babel i Malmö den 25 november.

Läs mer om Anna Charlotta Gunnarson, författare, journalist och radioröst

Anna Charlotta Gunnarson är författare, frilansjournalist och en av Sveriges mest kända radioröster, med prisbelönta UR-serierna Pop och politik och Fejk. Gunnarson skriver även om populärkultur i tidningen Vi och 2014 nominerades hennes fackbok "Popmusik rimmar på politik" till Augustpriset, följd av hyllade ”Kvinnorna som formade pophistorien”. Hon har också varit i semifinal tre gånger i På spåret och driver popbandet 500 mil med Christel Valsinger.

Läs mer om Bo Reimer, forskare

Bo Reimer är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid K3, Malmö universitet. Han är också föreståndare för Malmö universitets forskningsplattform Medea, en av dagens arrangörer. Hans forskningsintressen inkluderar populärkultur och musik.


 

SHOWCASE FRÅN PINK IVY 16.05-18.20

Dagens avslutas med livemusik på Malmö Live mellan kl. 16.30 - 18.00. 

PINK IVY

Den självständiga artisthanterings- och bokningsbyrån för kvinnliga och icke-binära artister.

Loljud

Har jämförts med artister som The Knife, Björk och Sia, känns igen för sitt tvärkonstnärliga och oförutsägbara förhållningssätt till elektronisk musik. Som en samlare av läten silar hon världen med en håv. Vattendroppar, radiobrus och mobilalarm fastnar i nätet. Oljud, det som bokstavligen går att plocka ur hennes artistnamn, är inte bara överraskningar som glimmar till i produktionen, utan konceptuella byggstenar som för berättelsen framåt.

Hanutten

Hanutten är mångkonstnären, Hannah Harvigsson's soloprojekt. Det är folkpop på skånska i sin ärligaste form som bjuder in till en djupt personlig musikupplevelse med det starka och det sköra i fokus. Texterna uppmunnar till att leva ut det som känns och igenkänningsfaktorn är stark. Med på scen är också medmusikerna Ella Sandberg, Nils Aurell, Karin Hildingsson och Daisy Dehlén. 2016 släppte Hanutten sitt första album under namnet 'Säg vad om känns'. En skiva som lyfter psykisk hälsa, känsloliv och utanförskap. Skivan fick stort gehör både i media och runt om i Sverige och sedan dess har det släppts en rad singlar till. En av dessa är 'Det kommer gå över' som spelats flitigt de senaste två åren. Just nu jobbar Hanutten med ett nytt album och kommer att släppa en ny singel under hösten 2021.

G1N4

G1N4 kommer att vara bakom dj-båset denna fina kväll och kommer att leverera mjuka och excentriska beats, pop och jams till sin fulla omfattning. G1N4:s urval av låtar passar alla rum, och på något sätt mitt i all denna mångfald av genre finns det alltid en gemensam nämnare som inte riktigt kan förklaras på något annat sätt än ljudet av deras egen musikalitet som lyser igenom andras toner. I vilket fall som helst kan du alltid lita på att ditt behov tillgodoses av det fina urvalet av låtar.

Logotyp Kvinnoåret

Konserten ingår i Malmö Lives tema "100 kvinnor, 100 år" där vi hyllar och stärker kvinnor i musikbranschen.

Senast uppdaterat: 2021-11-16