
Säsongens andra världspremiär är Anders Nilssons Cellokonsert - med Amalie Stalheim som ung och lysande solist. Nilssons ofta romantiska tonspråk har inte minst hörts i operan Zarah (2007). Som inramning till cellokonserten spelar MSO två förspel till Wagneroperor - först allvarliga Lohengrin och sedan den komiska Mästersångarna från Nürnberg. Något munter är även Sjostakovitjs Symfoni nr 9, en av hans kortaste, som bannlystes på grund av sin ”ideologiska svaghet”.
Skimrande förspel till sagoopera
Den djupt allvarliga operan Lohengrin är en riddarsaga om den unga Elsa, som oskyldigt anklagas för att ha mördat sin bror, hertigen av Brabant. Hennes oskuld bevisas av en okänd riddare, Lohengrin, som anländer i en båt dragen av en svan. I slutet avslöjar han sin identitet som väktare av den heliga graalen. Wagner återkom till berättelsen om graalen i sin sista opera Parsifal och trots att Lohengrin hade premiär 32 år tidigare, kan man se den som en uppföljare, eftersom den mytologiska figuren Lohengrin är Parsifals son.
Förspelen till de båda operorna har många likheter i klanger och melodier, men ledmotivet för till exempel graalen är inte detsamma. Lohengrin innehåller också den berömda brudkören, som är populär på bröllop runt om i världen, ”Treulich geführt”.
Med solisten som inspiratör
Anders Nilssons ofta romantiska tonspråk har gett många konstnärliga och publika framgångar de senaste tjugo åren. Till exempel operan Zarah, som spelades för utsålda hus på Folkoperan i Stockholm 2007. Säsongens andra världspremiär för MSO är en Cellokonsert komponerad av Nilsson. Han utgår ofta från den tilltänkta solisten när han skriver solokonserter. I det här fallet är det den norska cellisten Amalie Stalheim, som använder ett instrument från 1687:
”Jag ser solisten framför mig i mitt inre, dennes agerande, både gestiskt och musikaliskt, framför och gentemot orkestern. Jag låter mig inspireras musikaliskt av dessa inre bilder.”
Wagner som humorist
Mästersångarna från Nürnberg är Wagners enda komiska opera. En Wagneropera utan jättar, kärleksdrycker eller mord, där de älskande får varandra i slutet – utan att behöva att dö först. I förspelet presenteras de viktigaste ledmotiven, bland annat det pampiga mästersångarmotivet. Här finns också tydliga dofter av Wagners föregående opera, Tristan och Isolde. Förspelet uruppfördes i Leipzig i november 1862, men operan som helhet var inte klar förrän 1868.
Stalin med clownnäsa
Sjostakovitjs Symfoni nr 9 är en av hans kortaste och jämförelsevis munter, ja till och med komisk. Detta skapade problem. Det var nämligen 1945, det triumfatoriska året då Röda armén besegrat nazityskland i andra världskriget. Förväntningarna på Sjostakovitj var således att han skulle komponera en hyllning till Josef Stalin, något som den oppositionellt lagde tonsättaren omöjligt kunde göra.
Givet dessa förväntningar och vad vi vet om den skoningslösa repressionen i Sovjetunionen, är resultatet nästan dumdristigt. De första och sista satserna går i en lekfull ton, och hade passat bättre i en Chaplinfilm med sina skeva melodier och klanger. Om Stalin finns någonstans i musiken, är det iförd clownnäsa och bucklig cylinderhatt.
Den nionde symfonin ogillades från officiellt håll på grund av sin ”ideologiska svaghet” och för att den ”inte lyckades att spegla det sovjetiska folkets sanna anda”. Den var helt förbjuden mellan1948-1955 och spelades in först 1956, tre år efter Stalins död.
Medverkande
Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt genom samarbeten med nutida tonsättare och utveckling av nya konsertkoncept.
Flera inspelningar med Malmö SymfoniOrkester har under åren blivit internationellt uppmärksammade med första pris i tävlingar som Cannes Classical Awards och Diapason d’Or. I augusti 2013 inledde orkestern tillsammans med chefsdirigent Marc Soustrot det omfattande arbetet att spela in all symfonisk musik av Camille Saint-Saëns, allt som allt åtta CDs, på skivbolaget Naxos.
Läs mer om Malmö SymfoniOrkester genom att klicka här.
Patrik Ringborg dirigent
För tio år sedan erhöll Patrik Ringborg den prestigefyllda posten som Generalmusikdirektor vid Staatstheater Kassel i Tyskland, vars orkester är en av världens äldsta, grundad 1502. Gustav Mahler ledde orkestern från 1883. Ringborg, som inledde sina högre musikstudier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1983, erhöll tidigt assistentskap både vid Semperoper Dresden och Canadian Opera i Toronto. 1993 började Ringborg arbeta på teatern i Freiburg som dirigent och senare som ställföreträdande musikchef. I slutet av 1990-talet blev Ringborg utnämnd till förste kapellmästare vid Aalto-teatern i Essen. Parallellt med arbetet vid Aalto-teatern erbjöds Ringborg posten som konstnärlig ledare för den tyska Kurt Weill-festivalen år 2000. Efter ytterligare internationella samarbeten blev han Generalmusikdirektor i Kassel och en kort tid därefter även president för Staatsorchester Kassels orkesterakademi.
Amalie Stalheim cello
Som vinnare av Kungliga Musikaliska Akademiens "Solistpriset 2018", har Amalie Stalheim fått en fin start i karriären. Åren 2018-2020 innehåller förutom samarbetet med Malmö SymfoniOrkester höjdpunkter som solistsamarbeten med Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Bergenfilharmonien och norska Kringkastingsorkesteret. Stalheim är just nu också P2:s artist i Sveriges Radio under två säsonger och hon anses redan vara en av de mest lovande unga cellisterna i Skandinavien. Henne tidigare priser inkluderar bland annat prestigefyllda "Firmenich Prize" vid Verbier Festival 2016.
Senast uppdaterad 2021-01-16
Sjostakovitjs nia med världspremiär
SCEN Konsertsalen
SPELTID ca 1 timme 40 minuter inkl. paus
INFO Konserten direktsänds i Sveriges Radio P2
PROGRAM
Wagner Lohengrin, Förspel akt 1
Nilsson Cellokonsert [VÄRLDSPREMIÄR]
Anders Nilssons Cellokonsert är ett beställningsverk av Sveriges Radio
- paus -
Wagner Mästarsångarna i Nürnberg, Förspel
Sjostakovitj Symfoni nr 9
MEDVERKANDE
Malmö SymfoniOrkester
Patrik Ringborg dirigent
Amalie Stalheim cello
KONSERTINTRODUKTION
Konsertintroduktion på Kanalscenen kl. 18.00 med Anders Nilsson
ARRANGÖR Malmö Live Konserthus