Revykvinnor - en hyllning till kvinnorna i våra klassiska svenska revyer

4, 5, 6 februari 2022
Konsertsalen
ca 2 timmar inkl. paus
Malmö Live Konserthus

I februari hyllas våra legendariska svenska revykvinnor av Lill Lindfors, Petra Marklund, Mimi Terris, Emma Molin och Monday Night Big Band i en unik konsert på Malmö Live Konserthus. 

Den 4 - 6 februari riktar vi strålkastarna mot kvinnorna som under 1950 - 70-talen stod på Sveriges revyscener! Vi speglar en tid då kvinnorna gick från köket till barrikaderna och bjuder på några av tidens mest välkända melodier som ”Var blev ni av ljuva drömma?”, ”Jag diggar dig”, ”Donna Juanita” och ”De sista entusiasterna” som på sin tid framfördes av artister som Wenche Myhre, Monica Zetterlund, Sonya Hedenbratt, Lena Nyman, Birgitta Andersson och Margaretha Krook.

- Det ska bli roligt att medverka i Revykvinnor och spegla både gångna och aktuella tider med kvinnliga förtecken. Det ser jag fram emot, säger Lill Lindfors.

- Med nyskrivet manus och enastående medverkande vill vi lyfta fram de tidiga revykvinnornas berättelser. Föreställningen är en hyllning till starka artister som banade väg för dagens stjärnor, sammanfattar Anna Modéer Wiking, programproducent på Malmö Live Konserthus.

 

Logotyp Kvinnoåret

Konserten ingår i Malmö Lives tema "100 kvinnor, 100 år" där vi hyllar och stärker kvinnor i musikbranschen.

Medverkande

Lill Lindfors artist
Lill Lindfors är en av våra mest mångfacetterade artister, sångerska, skådespelare, komiker, text och låtskrivare. Hennes framgångsrika karriär spänner över 60 år med revyer, musikaler, filmer, One woman shows och ett oändligt antal TV-program. Under hela sitt yrkesliv har hon haft ett starkt engagemang för flickors och kvinnors rätt i samhället.
Petra Marklund
Petra Marklunds musik har i över ett decennium fyllt dansgolv, konserthus och och våra finaste scener. I juni släppte hon sitt sjunde album "Frimärken" efter flera års tystnad. Under hösten väntar en stor turné runt om i Sverige. Hon var med i den första omgången av "Så Mycket Bättre". Tolkningarna av Petters ”Mikrofonkåt” och Eldkvarns ”Kärlekens tunga” banade väg för en karriär på svenska och idag är hon en av Sveriges mest folkkära artister, synnerligen förankrad i det inhemska medvetandet och i den svenska folksjälen.
Emma Molin
Emma Molin är skådespelare, manusförfattare och programledare. Hon är en av medlemmarna i Grotesco men har som skådespelare medverkat i många andra film och tv-produktioner. Senast filmen ”Tills Frank skiljer oss åt”. Som programledare har Emma lett bland annat Guldbaggegalan och Grammisgalan. För tredje året i rad tävlar hon i "På Spåret” ihop med Grotescokollegan Hanna Dorsin.
Mimi Terris
Mimi Terris, svensk-amerikansk jazzsångerska och kompositör, växte upp i en musikalisk familj på ön Tjörn utanför Göteborg. Efter omfattande klassiska sångstudier i England och Köpenhamn, reste Mimi Terris till New York och återfann jazzen som hon vuxit upp med. Nysatsningen på jazz ledde 2012 till debutalbumet They say it’s spring. Två egenkomponerade album senare har hon turnerat på Nordens jazzscener och festivaler med sin egensinniga retrojazz på svenska, där hennes vokala genrebredd skapar ett unikt sound. 2016 mottog hon Malmö Stads Kulturstipendium och medverkade som solist vid Danmarks Radios skivinspelning, Jazzin' Around Christmas, med Danish Radio Big Band.
Monday Night Big Band
Monday Night Big Band (MNBB) bildades 1988 av jazzmusikern och kompositören Jörgen Nilsson som en hyllning till trumpetaren och arrangören Thad Jones och består av den yppersta eliten professionella jazzmusiker i regionen. Bandet har gjort turné i Danmark, Frankrike, Norge, Italien, Tyskland och USA. MNBB har givit konserter på bland annat anrika Village Vanguard och Carnegie Hall i New York under temat ”Swedish Jazz Salutes USA”.
Senast uppdaterat: 2021-11-29