
Nyårsgala 2019
De sista biljetterna är nu släppta!
Observera att de innebär skymd sikt samt viss försämrad ljudbild.
Varmt välkommen att fira in det nya året och reflektera över det gamla tillsammans med MSO!
I år sparar vi inte på krutet – det blir dynamiska och dansanta verk, guld och glitter, träffsäkra tankar och sagolika solister i form av Alexandra Büchel (som bland annat gjorde huvudrollen i Aniara på Malmö Opera) samt Fredrik Zetterström (känd för Malmöiter, som just gjort bejublad debut på operan i Verona.) Dirigenten Samuli Örnströmer (mångårig solocellist och dirigent för MSO) leder orkestern med varm hand in i det nya året.
De sistnämnda framför bland annat Mozart och Bernstein i högform – sånger ur Candide och Trollflöjten som känns igen – och vi kan också hinta om att vi spelar Prokofjev, Chatjaturjan och Smetana, verk som doftar dans, dans, dans och lite dekadens.
Vår värd för kvällen är Harald Leander - en mångfacetterad konstnär som vi kunnat se i allt i från Hipp Hipp och Wallander, till Nallekonserter på Malmö Live och i Shakespearedraman på Malmö Stadsteater.
Kom och njut av Malmö SymfoniOrkester i högform – det blir storslaget och sentimentalt i en och samma galakonsert!
Medverkande
Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt genom samarbeten med nutida tonsättare och utveckling av nya konsertkoncept.
Flera inspelningar med Malmö SymfoniOrkester har under åren blivit internationellt uppmärksammade med första pris i tävlingar som Cannes Classical Awards och Diapason d’Or. I augusti 2013 inledde orkestern tillsammans med chefsdirigent Marc Soustrot det omfattande arbetet att spela in all symfonisk musik av Camille Saint-Saëns, allt som allt åtta CDs, på skivbolaget Naxos.
Läs mer om Malmö SymfoniOrkester genom att klicka här.
Samuli Örnströmer
Samuli Örnströmer är född i Finland och utbildade sig till cellist vid Sibeliusakademin i Helsingfors. Han flyttade till Sverige 1994 för att studera cello vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där började han även studera dirigering för Jorma Panula och erhöll sitt diplom i dirigering 1998. Sedan 2001 är Samuli Örnströmer Malmö SymfoniOrkesters alternerande solocellist och har även dirigerat orkestern otaliga gånger.
Alexandra Büchel
Alexandra Büchel är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och hos professor Dorothy Irving och har på kort tid etablerat sig som en av de främsta uttolkarna av modern och nutida musik.
Alexandra har sjungit roller som Gepopo i Den Stora Makabern, Niece i Peter Grimes, Lucia i Rape of Lucretia, Coloratura Machine i Carl Unander-Scharins Sing the body electric, Gerda i Snödrottningen av Valtinoni samt Agnes i uruppförandet av Catharina Backmans Svävande Damen på Malmö Opera. Alexandra har även varit engagerad vid NorrlandsOperan, Folkoperan, Vadstena-Akademien, Kammeroper Schloss Rheinsberg, Cape Town Opera i Sydafrika, Landestheater Gera och Theater Altenburg i Tyskland.
Våren 2017 hade Alexandra stor framgång i rollen som Den blinda Poetissan i Blomdahls Aniara på Malmö Opera.
Säsongen 2018/19 gjorde Alexandra succé som Madeline i Usher på Folkoperan och Woglinde i Rhenguldet i Vattnäs.
Alexandra är också en flitigt anlitad konsertsångerska och har bl a sjungit Mozarts c-mollmässa, Requiem, Exsultate Jubilate och Kröningsmässa, Rossinis Petite Messe Solennelle, Haydns Skapelsen, Brahms Ein deutsches Requiem, Canteloubes Chants d’Auvergne, Correspondances av Dutilleux, Ligetis Aventures, Lloyd Webbers Requiem, Orffs Carmina Burana samt Mahler 2 och 4.
2017 tilldelades Alexandra Birgit Nilsson-stipendiet.
Fredrik Zetterström
Fredrik Zetterström är en av Sveriges främsta barytonsångare och har varit engagerad vid flertalet skandinaviska operahus såsom Drottningholms Slottsteater, Kungliga Operan, Malmö Opera, GöteborgsOperan, Folkoperan, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Den Jyske Opera, NorrlandsOperan, VärmlandsOperan och Trönderoperan i Trondheim. Han har även framträtt vid Brooklyn Academy of Music i New York och Chicago Opera Theater.
Bland roller Fredrik gjort kan nämnas Enrico i Lucia di Lammermoor, Figaro i Barberaren i Sevilla, Germont i La Traviata, Greven i Figaros Bröllop, Leporello i Don Giovanni, Marcel och Schaunard i La Bohème, Harlekin i Ariadne på Naxos, Valentin i Faust, Don Pizarro i Fidelio, Jago i Otello, Escamillo i Carmen, Pantalone i Kärleken till de tre apelsinerna, och titelrollen i Tjajkovskijs Eugen Onegin.
Fredrik har konserterat med bl. a Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgssymfonikerna, Norsk Kringkastingsorkester, Trondheims Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Symfoniorkestern vid NorrlandsOperan, Helsingborgs Symfoniorkester och Nordiska Kammarorkestern, och hans konsertrepertoar innefattar bl. a Mahlers Rückert-lieder, Rangströms Kung Eriks Visor, Stenhammars Florez och Blanzeflor samt de flesta oratorierna ur standardrepertoaren. Han har arbetat med dirigenter som Raymond Leppard, Alexander Vedernikov, Leif Segerstam, Jane Glover, Jacques Delacôte, Pierre Giorgio Morandi, Joseph Swensen, Henrik Schaefer, Pietro Rizzo, Thierry Fischer samt de flesta av de nu verksamma svenska dirigenterna.
Bland senare och kommande engagemang märks Faninal i Rosenkavaljeren, Amonasro i Aida, Rigoletto, Markis de la Force i Karmelitsystrarna, Golaud i Pelleas och Melisande, Treenighets-Moses i Staden Mahagonnys uppgång och fall och Barnaba i La Gioconda.
Harald Leander
Det är fascinerande att det i en och samma person kan finnas så många professioner. Harald Leanders lista måste vara längre än de flesta andras. Han är regissör, frilansande teatermusiker, ljudboksuppläsare, fakir, konstnärlig ledare, dramatiker, översättare och skådespelare. Många minns honom från Wallanderfilmerna och Hipp Hipp! Efter musikgymnasiet studerade Leander drama-teater-film vid Lunds universitet och några år senare vid Teaterhögskolan i Malmö. Hans frilansande verksamhet som skådespelare omfattar bland annat Studioteatern, Norrbottensteatern, Skånska Teatern, Riksteatern, Malmö Stadsteater, Radioteatern och Varieté Vauduvill. Leander ledde arbetet vid Teater 23 i Malmö 1998–2003 och har de efterföljande åren även frilansat som skådespelare i Frankrike.
Galleri
Senast uppdaterad 2021-01-16
Nyårsgala 2019
SCEN: Konsertsalen
SPELTID: ca 2 timmar 10 minuter inkl. paus.
PRISINFO: I priset ingår ett glas bubbel i pausen
SPELAS ÄVEN: kl. 14.00PROGRAM:
Smetana Komedianternas dans ur Brudköpet
Chatjaturjan Vals ur Maskeradsvit
Massenet Manons gavott ur Manon
Englund Rumba ur The Great Wall of China
Mozart En fågelfångare som jag ur Trollflöjten
Mozart Papagena/Papageno! ur Trollflöjten
Prokofjev Finale (sats 4) ur Symfoni nr 1
Canteloube Bailero ur Chants d’ Auvergne
Chataturjan Galop ur Maskeradsvit
- paus -
Copland Hoe-Down ur Rodeo
Bernstein Glitter and be gay ur Candide
Sibelius Alla Marcia ur Kareliasvit
Fougstedt Romanssi ur Brunnsparkens vackra Regina
Prokofjev Riddarnas dans ur Romeo och Julia
Bernstein Lonely Town ur On the Town
Bizet Farandole ur L’Arlésiennesvit nr 2
Lloyd-Webber All I ask of you ur Fantomen på Operan
Bernstein Mambo ur Symfoniska danser ur West Side Story
MEDVERKANDE:
Malmö SymfoniOrkester
Samuli Örnströmer, dirigent
Alexandra Büchel, sopran
Fredrik Zetterström, baryton
Harald Leander, nyårsvärd
ARRANGÖR: Malmö Live Konserthus