
Lars-Erik Larsson: Pastoralsvit
Pastoralsvit är ett av den svenska musikhistoriens mest älskade verk. Första satsen är inspirerad av Verner von Heidenstams optimistiska dikt En dag, som skildrar det gradvisa uppvaknandet i gård och stad. ”Gå fram, gå fram, du nya dag, / med morgonsång och hammarslag / och räd ej mörksens snaror.”
Den mycket kända andra satsen, Romans, bygger på Oscar Levertins Siesta, som handlar om den ljuvliga slummern en dåsig sommardag: ”Bort bär drömmens bro. / Fingret sakta över munnen! / Hela vackra världen domna, / ljuva solskensro.”
Utgångspunkten för den sista satsen är Kerstin Heds Två toner, som är den mest pastorala av de tre dikterna. Den inleds med en man som plöjer, men sedan vrids fokus mot en pojke som står på backen: ”Han har skurit en flöjt ur den savande skog. Den har bara två fattiga toner, men hör, är det inte nog? Han kan få den att spela och låta, än dämpat och mjukt, än drillande gällt. Allt medan aftonen lider och skuggan från stupande hällar går ut på ensliga fält.”
Torbjörn Iwan Lundquist: Trumpet Music
Torbjörn Iwan Lundquist verkade i många genrer. Han skrev musik till 28 filmer, bland annat Hugo och Josefin och Änglar, finns dom... Han komponerade också flera sånger till Monica Zetterlund. Trumpet Music är ett verk för piccolatrumpet, slagverk, piano och stråkar, skrivet 1980, samma år som han skrev sin femte symfoni. Soloinstrumentet är stämt en oktav över den vanliga trumpeten, och är kanske mest känt för de vindlande löpningarna i Beatleslåten Penny Lane.
Lundquist avled år 2000, 79 år gammal. Den 30 september 2020 skulle han ha fyllt hundra år.
Lars-Erik Larsson: Musik för orkester
Lars-Erik Larsson föddes i Åkarp 1908 och utbildade sig i Växjö, Stockholm och Wien, där han studerade för Alban Berg. Han verkade under en stor del av sitt yrkesliv i Stockholm, bland annat som musikproducent vid Radiotjänst och professor i komposition vid Musikhögskolan – men han var alltid Skåne trogen. Han hade sommarställe vid Löderups strandbad och 1971 bosatte han sig i Helsingborg, där han levde fram till sin död 1986. Musik för orkester uruppfördes i januari 1950, vid firandet av Malmö SymfoniOrkesters 25-årsjubileum. Första satsen skulle kunna vara soundtrack till en modern äventyrsfilm med sina tvära kast mellan kusliga tongångar och halsbrytande dramatik. Den följs av en melankolisk andrasats, som enligt partituret ska framföras med en underström av klagan. Den muntra finalen annonseras med hornfanfarer och kulminerar med ett långt och suggestivt crescendo i slutet.
Håkan Hardenberger trumpet
Håkan Hardenberger är vår tids störste trumpetsolist. Utöver att vara en fenomenal solist inom den klassiska repertoaren är han högt ansedd som pionjär för ny, betydande och virtuos repertoar för sitt instrument. Hardenberger framträder med världsledande orkestrar såsom New York Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, Wiener Philharmoniker och London Symphony Orchestra. Håkan Hardenberger, född och uppvuxen i Malmö, började studera trumpet som 8-åring för Bo Nilsson, tidigare trumpetare i Malmö SymfoniOrkester.
Gustav Melander trumpet
Efter studier vid Musikhögskolan i Malmö för Bo Nilsson och Håkan Hardenberger fick Gustav Melander engagemang som trumpetare i Malmös, Norrköpings och Helsingborgs symfoniorkestrar och Marinens Musikkår i Karlskrona. Han har även samarbetat med svenska och danska barockensembler samt Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och Oslofilharmonien. Sedan 2014 är Melander alternerande stämledare i Malmö SymfoniOrkester och sedan 2015 lärare i trumpet vid Musikhögskolan i Malmö. Han har mottagit Sten K. Johnsons stipendium för brassmusiker. Melander är sedan 2017 en Yamaha Artist.
Senast uppdaterad 2020-10-01
Larsson & Lundquist
SCEN Livestreamas från Konsertsalen
SPELTID 1 timme
Lars-Erik Larsson
Pastoralsvit för orkester, op. 19, (1938), 14 min.
1. Ouvertyr
2. Romans
3. Scherzo
Torbjörn Iwan Lundquist (1920–2000)
Trumpet Music, för piccolatrumpet, slagverk, piano och stråkorkester (1980), 13 min.
1. Poco lento e dolce
2. Lento con moto
3. Allegro commodo
Lars-Erik Larsson (1908–1986)
Musik för orkester, op. 40 (1949), 23 min.
1. Andante teneramente - Tranquillo - Allegro molto
2. Andante elegiaco
3. Allegro
Med reservation för ändringar.
MEDVERKANDE
Malmö SymfoniOrkester
Håkan Hardenberger dirigent
Gustav Melander trumpeter
Konsertintroduktion: Matteo Battistoni