
Kammarmusikserien // 14 januari 2020
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kom riktigt nära Malmö SymfoniOrkesters musiker. Kammarmusikserien erbjuder intima konserter med cafésittning i Kuben, samt möjlighet att sitta på läktare för dem som så önskar.
Jean Sibelius - Svit i A-dur för stråktrio
Gemensamt för verken i det här konsertprogrammet, förutom sättningen, är att tonsättarna var unga när de komponerande dem, i 22-27-årsåldern. Sibelius skrev den här sviten 1889, när han var 24. Han var mitt i sina studier och flyttade samma år till Berlin. Det var en viktig tid för honom, dels för att han fick möjlighet att fördjupa studierna, dels för att han exponerades för stadens musikliv. Året innan hade han dessutom träffat Aino Järnefelt, som några år senare blev hans hustru. Han hade dittills främst komponerat just kammarmusik, både i wienklassisk och nordisk anda.
Svit i A dur börjar försiktigt och återhållet, trots tempobeteckningen Vivace. Violintemat i andra satsen har något vemodigt och mystiskt över sig, och sista gången det ljuder bildar det ett kraftigt och känsloladdat klimax. I tredje satsen skakas vemodet av med hjälp av en menuett, som i alla fall till en början är sorglös och lätt, men sedan nyanseras av mörka stråk. I finalen fortsätter, och avslutas, dansen med en kort giga.
Dobrinka Tabakova - Insight, stråktrio
I Insight undersöker Dobrinka Tabakova stråktrions klangliga möjligheter. Vilka ljud kan man skapa genom att kombinera violin, viola och cello på olika sätt? I början av stycket lyckas hon på ett förbluffande vis få de tre stråkinstrumenten att låta som ett dragspel, och senare blommar de ut i en bleckblåsfanfar. Stycket består av tre sammanhängande delar: Reflekterande, livligt och stretto.
Dobrinka Tabakova är född i Bulgarien, men bor och arbetar i London sedan början av 90-talet. Hon är doktor i komposition och har främst skapat musik för kammarensembler, stråkorkestrar och kör. I höstas släpptes en skiva med körverk, framförd av Truro Cathedral Choir och BBC Concert Orchestra, för vilken hon för närvarande är composer in residence.
Ludwig van Beethoven - Stråktrio i G-dur
Stråktrio i G dur börjar sökande i Adagio, men övergår snabbt i ett lekfullt och långt Allegro, med utmanande dueller mellan violin och viola. De följande satserna är betydligt kortare. Först ett Adagio, som enligt fördragsbeteckningen inte får vara sångbart (”non tanto e cantabile”). Tredje satsen är ett scherzo, där tonsättaren skapar dramatik med långa pauser på ett spännande sätt. I sista satsen skruvas tempot upp rejält i en virtuos och intensiv final.
Beethoven var 27 år när han skrev det här verket. Vid det laget hade han prövat sina vingar i Wien i fem år. Han ägnade sig främst åt studier, men hade också slagit genom som pianosolist och började göra sig ett namn som kompositör. Trion ingår i en samling om tre, som publicerades tillsammans som Opus 9. Man kan notera att stråktrion var en omodern genre i Wien vid den här tidpunkten – men det gör bara verket extra intressant. Frågan som uppenbarar sig är vad som fick den unge tonsättaren att hålla sig kvar vid stråktrion? Vad var det han ville undersöka med denna sättnings möjligheter, när så många andra av hans samtida ansåg den vara uttömd, och istället skrev kvartetter och andra typer av verk som just då var på modet? Svaret kan finnas i musiken, det är bara att spetsa öronen!
Senast uppdaterad 2021-01-22
Kammarmusikserien // 14 januari 2020
SCEN: Kuben
SPELTID: ca 1 timme 15 minuter inkl. paus
PROGRAM:
Sibelius Suite i A-dur för stråktrio
Tabakova Insight, stråktrio
- paus -
Beethoven Stråktrio i G-dur op. 9 nr 1
MEDVERKANDE:
Marika Fältskog, violin
Susanja Nielsen, viola
Samuli Örnströmer, cello
ARRANGÖR: Malmö Live Konserthus
Kontakt & öppettider
Relaterade event
Kammarmusikserien // 17 september 2019
Säsongens första kammarmusikkonsert innehåller musik av Crusell, Krommer, Mozart och Bacewicz.
Kammarmusikserien // 1 oktober 2019
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 5 november 2019
Upplev musik av Milhaud, Higdon, Ibert och Françaix när vår kammarmusikserie fortsätter i Kuben på Malmö Live!
Kammarmusikserien // 26 november 2019
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 14 januari 2020
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 25 februari 2020
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
INSTÄLLD: Kammarmusikserien // 24 mars 2020
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 5 maj 2020
Brahms och Schumann avslutar Kammarmusikserien för säsongen 2019-20