
INSTÄLLD: Tjajkovskijfestival #5
Denna konsert är tyvärr inställd med anledning av covid-19.
Symfoni nr 5
Tjajkovijs sex symfonier delas ibland upp i två grupper, där de tre första ses som mindre lyckade försök, och de tre sista som mästerverk. Men bryter man denna slentrianmässiga och orättvisa sortering och sammanför en av hans tidiga symfonier med en av de mest hyllade, kan spännande gemensamma nämnare och musikaliska linjer blottläggas.
Efter Symfoni nr 4 hade Tjajkovskij skrivit den onumrerade Manfredsymfonin, som bygger på ett lyrikdrama av Lord Byron. Sommaren 1888 hittade han efter en lång period av sökande äntligen stoff och inspiration till Symfoni nr 5 och skrev den på några månader.
I inledningen etablerar dystra klarinetter ett motto som återkommer i alla fyra satser, och utgör grundmaterialet till alla symfonins teman. Satsen slutar med en säregen effekt – som om någon stänger av motorn till grammofonspelaren. Den långsamma andra satsen har ett huvudtema som introduceras av hornen och bär likheter med John Denvers Annie’s song. ”När jag dirigerar andra satsens andante, så upplever jag en oerhörd ensamhet och optimism för något som kunde ha varit kärlek”, säger MSO:s chefsdirigent Robert Trevino. I slutet av satsen exploderar mottot som en skräckfilmseffekt i tromboner och fagotter. Efter tredje satsens melankoliska vals följer finalen, som inleds med mottot och cirkeln sluts när det återkommer i det himlastormande slutet i fyrdubbelt forte.
Medverkande
Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt genom samarbeten med nutida tonsättare och utveckling av nya konsertkoncept.
Flera inspelningar med Malmö SymfoniOrkester har under åren blivit internationellt uppmärksammade med första pris i tävlingar som Cannes Classical Awards och Diapason d’Or. I augusti 2013 inledde orkestern tillsammans med chefsdirigent Marc Soustrot det omfattande arbetet att spela in all symfonisk musik av Camille Saint-Saëns, allt som allt åtta CDs, på skivbolaget Naxos.
Läs mer om Malmö SymfoniOrkester genom att klicka här.
Robert Trevino chefsdirigent
Den amerikanske dirigenten Robert Trevino fick sitt internationella genombrott när han 2013 med kort varsel ersatte Malmö SymfoniOrkesters förre chefsdirigent Vassily Sinaisky i ett projekt vid Bolsjojteatern i Moskva med lysande recensioner som följd. Det ledde till flera nya engagemang med ledande orkestrar. Trevino har studerat för David Zinman som Aspen Conducting Fellow vid Aspen Music Festival and School och därefter, 2011, för James Levine som Seiji Ozawa Conducting Fellow vid Tanglewood Music Festival. Hans samarbeten med ledande orkestrar i USA och Europa innefattar bland andra Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, San Francisco Symphony och Rotterdam Philharmonic Orchestra.
Från och med säsongen 2019–20 är Robert Trevino chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester.
Senast uppdaterad 2021-01-11
INSTÄLLD: Tjajkovskijfestival #5
Denna konsert är tyvärr inställd.
PROGRAM
Pjotr Tjajkovskij Symfoni nr 5
MEDVERKANDE
Malmö SymfoniOrkester
Robert Trevino dirigent
Klicka här för att komma till vår guide om hur man ser våra konserter på TVn!
ARRANGÖR Malmö Live Konserthus