INSTÄLLD: Kammarmusikserien #6 - Piazzolla och Smyth

Kuben
1 timme 30 minuter inkl. paus
Malmö Live Konserthus
175 kr

Konsertprogram

Smyth, Ethel Stråktrio i D-dur, op. 06 (1884)

Ethel Smyth föddes i London 1858. Hennes far var hög artilleriofficer och motståndare till hennes planer på att utbilda sig till tonsättare. Men hon gick sin egen väg och började som sjuttonåring ta privatlektioner. Hon flyttade sedan till Leipzig där hon först gick på konservatoriet och sedan studerade privat. 1910 engagerade hon sig i suffragettrörelsen i London. Hon var då etablerad kompositör, och hade bland annat skrivit en mäktig Mässa i D och operan Wreckers. Som aktiv i kampen för rösträtt la hon musiken till sidan, men skrev kampsången March of the women. ”Shout! Shout! Up with your song!” (text: Cicley Hamilton). 1922 blev Ethel Smyth den första kvinnliga kompositören som adlades i Storbritannien. Hon avled 1944, 86 år gammal.

 

Stråktrio i D komponerades 1884, då hon var 26 år – men den publicerades först 2009. Hon använder sig av teman från folkmusik, som melodin till texten ”Glory, glory hallelujah”, som i Sverige är mest känd som John Brown’s body. Andra satsen innehåller ett tema från den skotska folksången The Crabfish och den långsamma tredje satsen bygger på Vater unser im Himmelreich av Bach. Finalen är dansant och lantlig.

Paus 25 min
Piazzolla, Astor 6 Études tanguistiques

Det var den legendariska pedagogen Nadia Boulanger som uppmuntrade Astor Piazzolla att fokusera på sin tango. Det här stycket består av en serie etyder, d.v.s. övningsstycken, som ursprungligen är komponerade för flöjt. Men andra instrumentalister har också velat komma åt den här musiken. Gidon Kremer har arrangerat och spelat in den för violin och den finns också i en version för saxofon. I detta program framförs verket i ett arrangemang för klarinett och piano.

Den första etyden har föredragsbeteckningen ”med beslutsamhet” och ger sken av att bestå av två melodier som ligger ovanpå varandra. Etyd nummer två, som ska spelas ”Ängsligt med rubato”, domineras av en skum och olycksbådande melodi. Trean är mer dansant, medan nummer fyra är sorgsen. Lägg märke till de påfrestande långa legatomelodierna som tvingar blåsaren att hushålla med luften. Etyd nr 5 saknar beteckningar, så det är upp till musikerna själva att försöka finna styckets sanna karaktär. I den sista, klaustrofobiska etyden är den ängsliga stämningen från början tillbaka.

Piazzolla, Astor Para una bella castellana (Mumuki)

Para una bella castellana betyder ”Till en vacker kvinna från Kastilien”. Det är ett kort och melankoliskt stycke, som här framförs i ett arrangemang av Kjell Edstrand. Verket är också känt som Mumuki, som var Piazzollas smeknamn på sin hustru. Och sin katt.

Medverkande

Carl-Johan Stjernström Klarinett, Basklarinett
Carl-Johan Stjernström är basklarinettist i Malmö SymfoniOrkester. På 90-talet var han även medlem i nutida musikensemblen Ars Nova. Han är basklarinettlärare på Malmö Musikhögskola och klarinettlärare på Nya Malmö Latin. Stjernström är också verksam som solist/kammarmusiker och har förutom framträdanden i Norden spelat internationellt bland annat i Frankrike, Polen, Tyskland samt USA. Då har ofta konserterna kombinerats med master classes. På Newport Music Festival 2005 uruppförde han Folke Carlssons klarinettkonsert, skriven för och tillägnad Carl-Johan Stjernström. 1997 utkom hans debut-CD tillsammans med pianisten Mikael Kanarva.Läs mer
Alain Jacquon piano
Till vardags är pianisten Alain Jacquon rektor för det välrenommerade Conservatoire de Lyon men han har också en internationell karriär som pianosolist, dirigent och kammarmusiker och har framträtt med ledande orkestrar som Orchestre philharmonique de Radio France och Kiev Radio-TV Orchestra. Jacquon har även gästspelat på internationella festivalscener som Yokohama Piano Festival i Japan, Festival Chopin á Paris i Frankrike och Newport Music Festival i USA. Jacquons diskografi är prisbelönt med utmärkelser som “Grand Prix Academie du disque Charles Cros” 1997 och “Diapason d’Or” 1998. Han verkar även som pedagog med en lång rad mästarklasser i Europa, USA och Korea.Läs mer
Johann Soustrot violin
ArrayLäs mer
Susanja Nielsen Viola
Susanja Nielsen är utbildad på Edsberg slott i Stockholm, Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin och på Koninklijk Konservatorium i Bryssel hos professor Ulf Wallin och professor Kati Sebestyen. Under sin studietid i Berlin var hon även akademist i Deutsche SymphonieOrchester och medlem av Live Music Now. 2015 anställdes hon som stämledare i NorrlandsOperans symfoniorkester och sedan 2018 är hon stämledare i Malmö SymfoniOrkester.Läs mer
Karin Gustafsson Cello
ArrayLäs mer
Senast uppdaterat: 2021-10-13