
En hyllning till Ella Fitzgerald feat. Malmö SymfoniOrkester
Med Anders Berglund, Rigmor Gustafsson, Sharon Dyall och Ellen Andersson
Musikälskare och jazzfantaster i synnerhet kan se fram emot en storslagen och glädjefylld hyllning till Ella Fitzgerald - The First Lady of Jazz - Malmö Live.
Den folkkäre dirigenten Anders Berglund är konstnärligt ansvarig för konserten med Malmö SymfoniOrkester och några av landets mest lysande stjärnor på jazzhimlen – Rigmor Gustafsson, Sharon Dyall och Ellen Andersson. Konserten kretsar kring Ella Fitzgeralds tolkningar av George och Ira Gershwins stora musikskatt. MSO är för kvällen förstärkt med både saxsektion och kompgrupp för att skapa ett extra svängigt storbandssound. Under 2018 framfördes ”Ella Fitzgerald & The Gershwin Songbook” med stor framgång av Radiosymfonikerna i Berwaldhallen i Stockholm och den rosades av både publik och press.
– Det är tre fantastiska sångerskor som alla är jazzbaserade, men på olika sätt: Rigmor Gustafsson som är en av Sveriges bästa jazzsångerskor, Sharon Dyall som även har gjort många musikaler samt Ellen Andersson, jazzsångerska på väg upp, vinnare avJazzkatten 2017 och som har anammat lite av Ellas stil när det gäller scatsong, vilket inte så många behärskar i Sverige, säger Anders Berlund.
Ella Fitzgerald
Ella Fitzgerald (1917–1996) var en av 1900-talets största sångerskor och med en repertoar som innehöll mycket musik ur ”The Great American Songbook”. Denna amerikanska sångskrivartradition rymmer en hel skattkista av sånger från tidigt 1900-tal och lade grunden för en del av populärmusiken, i synnerhet inom jazz, rock och singer songwriter-genren. Ella Fitzgerald sjöng mycket Gershwin som gjorde just orkestermusik med en touch av jazz.
Anders Berglund har för konserten fått låna originalarrangemangen till några av låtarna från det universitet i Arizona som förvaltar Nelson Riddles stora musikskatt. I konserterna i Stockholm och den kommande i Malmö är det kanske första gången man får höra originalversionerna live i Sverige.
– Det är förstås väldigt värdefullt i sammanhanget. Vi har också ett antal nyskrivna arrangemang signerade några av Sveriges mest meriterade arrangörer, säger Anders Berglund. Det unika med Ella Fitzgerald är hennes inverkan på framförallt kvinnliga sångerskor, en inspiration inte bara för renodlade jazzsångerskor utan i alla genrer, fråga bara Lisa Nilsson och Jill Johnson till exempel.
För dig som är mer intresserad
Ella Fitzgerald - The First Lady of Jazz
Ella Fitzgerald (1917-1996) var i mer än ett halvt sekel den mest populära kvinnliga jazzsångaren i USA, och hon är än idag en stilbildare och förebild för många jazzsångerskor runt om i världen. Under sin livstid vann hon 13 Grammy-priser och sålde över 40 miljoner album. Hennes röst var flexibel, omfattande, exakt och tidlös. Hon kunde sjunga ballader, svängig jazz och imitera alla instrument i en orkester.
Hon arbetade med alla jazzens storheter – från Duke Ellington, Count Basie och Nat King Cole, till Frank Sinatra, Dizzy Gillespie och Benny Goodman.
Ella föddes den 25 april 1917 i Newport News, Virginia. Efter föräldrarnas skilsmässa flyttade Ella med sin mamma till Yonkers i New York, och mammans nya pojkvän som hon fick ytterligare en dotter med. Under sin uppväxt fick Ella bidra till försörjningen, hon hjälpte lokala spelhajar med deras affärer. Ibland åkte hon in till Apollo-teatern i New York för att dansa och lyssna på musik. Femton år gammal förlorade hon sin mamma och strax därefter även sin styvfar. Ella och halvsystern flyttade senare in hos Ellas moster. De följande åren blev tuffa för Ella. Hon var deprimerad, det gick inte bra i skolan och hon fick problem med polisen. Senare har hon sagt att de jobbiga åren fick henne att mogna och än mer uppskatta sina senare framgångar i livet.
År 1934 fick hon, 17 år gammal, chansen i en amatörtävling på Apolloteatern i Harlem. Hon tänkte först ställa upp i dansklassen men efter att sett The Edwards Sisters ändrade hon sig och sjöng istället. Publiken var misstänksam men ändrade sig helt efter att Ella framfört Hoagy Carmichaels sång Judy. Som extranummer drog hon till med The Object of Affections och succén var ett faktum. Ella var dock mycket självkritisk och osäker utanför scenen. Hon trivdes bäst i rampljuset när hon sjöng, bara då kände hon sig riktigt hemma. Hon har själv sagt att ”uppe på scenen kände hon acceptans och kärlek och hon ville sjunga för publik resten av sitt liv.” Saxofonisten och arrangören Benny Carter spelade i orkestern den här kvällen och imponerades av hennes talang. Han började introducera henne för folk som kunde hjälpa till i hennes karriär.
Ella vann sedan de flesta talangtävlingar hon ställde upp i. 1935 fick hon möjlighet att sjunga på Harlem Opera House där hon träffade trumslagaren och bandledaren Chick Webb. Han erbjöd henne att sjunga på en danstillställning på Yale University och om publiken gillade henne så skulle hon få jobbet för $12,50 i veckan. Så klart gillade de henne och hon fick jobbet.
1936 fick hon göra sin första skivinspelning – Love and Kisses, som dock inte hade någon större framgång. Vid den här tiden sjöng hon med Chick Webbs band på prestigefulla Harlem’s Savoy Ballroom. Det var med låten If You Can´t Sing it, You have to Swing it som hon började experimentera med så kallad scat-song, ett sätt att härma hur instrumentalister spelar sina jazzsolon. Det kom att bli en viktig del i hennes varumärke under karriären; hon gjorde det helt enkelt till en egen konstform.1938, endast 21 år gammal spelade hon in låten A-Tisket, A-Tasket, låten blev en hit, sålde 1 miljon exemplar, låg 17 veckor på förstaplatsen på listorna och plötsligt var Ella berömd. När Chick Webb tragiskt gick bort 1939 tog Ella över bandet som fick det nya namnet Ella Fitzgerald and Her Famous Band. I samma veva träffade hon sin första man som visade sig ha ett kriminellt förflutet och äktenskapet blev kortvarigt. 1946 åkte hon på turné med Dizzy Gillespie’s band där hon träffade basisten Ray Brown, de gifte sig så småningom och adopterade en son som fick namnet Ray, Jr. Ray Brown jobbade vid den tiden för Norman Granz som producerade Jazz at the Philharmonic-turnéerna, som även gästade Sverige vid ett flertal tillfällen.
Norman blev hennes manager som nu ledde till internationella framgångar, samarbetet med Louis Armstrong samt hennes berömda ”songbook”-album med upphovsmän som Cole Porter, Duke Ellington, Johnny Mercer, Irving Berlin, Rodgers & Hart och som ikväll – the Gershwin Songbook. George Gershwins bror, Ira som har skrivit nästan alla texter sa vid ett tillfälle att ”jag hade ingen aning om hur bra våra låtar var innan Ella sjöng dem”. Nu tog karriären fart på riktigt. Hon uppträdde i alla stora TV-shower, turnerade över hela världen, sjöng med artister som Frank Sinatra med flera. Under åren mottog hon många fina utmärkelser bland annat ”the National Medal of Arts” samt blev hedersdoktor vid ett flertal universitet.
Det hårda arbetstempot satte dock spår i hennes hälsa och hon fick såväl hjärtproblem som diabetes med tiden. 1991 gjorde hon sin sista konsert på Carnegie Hall i New York, det blev 26:e gången på den scenen.
1996, 79 år gammal, gick hon bort i Beverly Hills och ligger begravd på Inglewood Park-kyrkogården i Kalifornien.
George och Ira Gershwin
George Gershwin föddes 1898 i Brooklyn, New York. Under sin uppväxt var han inte speciellt intresserad av att studera, men överraskade sina ryskfödda föräldrar med att ha lärt sig spela piano i hemlighet. Vid 16 års ålder började han skriva låtar och redan 1919 fick han sin första hit Swanee med Al Jolson. 1924 började han skriva tillsammans med sin bror Ira som blev hans textförfattare mer eller mindre livet ut. De var otroligt produktiva med musikaler som Lady Be Good, Oh, Kaye, Funny Face, Strike Up The Band, Girl Crazy, Of Thee I Sing etc.
Även om han skrev många sånger hade han även ambitionen av att skriva ”seriös” musik och 1924 fick han en förfrågan från Paul Whiteman om att skriva en modern klassisk konsert. Resultatet blev Rhapsody in Blue, året efter kom pianokonserten Concert in F och mer skulle det bli.
1935 hade operan Porgy & Bess premiär som sedan spelats världen över och även blev film 1959. George dog knappt 39 år fyllda av en hjärntumör, när han var på toppen av sin karriär.
Brödernas sånger har även använts i ett otal filmer som Shall We Dance, A Damsel In Distress och An American In Paris och även i nyproducerade musikaler som t.ex. My One And Only och Crazy For You.
George äldre bror Ira föddes 1896 och var den första textförfattaren som fått Pulitzer-priset, i det här fallet för texterna till Of Thee I Sing. Ira var även nominerad tre gånger för en Oscar för olika sångtexter. Han fick många utmärkelser under sitt liv och tillbringade åren efter Georges bortgång med att bevara och dokumentera allt material han skrivit tillsammans med brodern för att sedan donera allt till ”The Library Of Congress”. Han avled 1983 i Beverly Hills, Kalifornien.
Brödernas sånger är en stor del av det som kallas “The Great American Songbook” och spelas och sjungs än idag.
Fritt efter http://gershwin.com
Medverkande
Anders Berglund dirigent
Anders Berglund är en av våra mest folkkära musikpersonligheter. Han är känd från flera melodifestivaler, SVT:s Så ska det låta och inte minst samarbetet med Robert Wells i Rhapsody in Rock. Anders Berglunds karriär spänner över ett stort antal genrer – teatermusik, pop, rock och storbandsjazz. Han är också en av initiativtagarna till konsertserien Svenska Stjärnor och en ständigt återkommande gästdirigent i många konserthus runt om i landet.
Sharon Dyall sångerska
Mångsidiga och prisade Sharon Dyall är verksam inom flera olika genrer – soul, blues, jazz och musikal. Hon blev känd hos den breda TV-publiken i TV-serien Varuhuset. I början av sin karriär körade Sharon bakom Sveriges pop- och jazz elit och har gett ut skivor och turnerat med artister som Totta Näslund, Svante Thuresson och Nils Landgren. Nu är hon en fullfjädrat mångsidig artist och turnerar i eget namn. Hon har även varit flitig inom musikalvärlden i musikaler som Nine (Malmö Opera), Chorus Line (Riksteatern), Chicago och är nu aktuell i kriminalkomedin Åtta Kvinnor på Kulturhuset Stadsteatern. För sin roll som Anita i West Side Story på Chinateatern tilldelades hon en Guldmask. Sharon har lånat ut sin röst till tecknade serier och långfilmer, t ex Disneys Ringaren i Notre Dame och Alice i Underlandet och har regisserat och översatt ett flertal dubbproduktioner, bland annat de svenska sångtexterna till Disneyfilmen Frost.
Rigmor Gustafsson sångerska
En av Sveriges främsta jazzsångerskor som turnerat världen över, sjungit på Nobelfester och kungliga bemärkelsedagar samt gett ut 9 album varav 3 sålt guld. Genom åren har hon mottagit ett antal utmärkelser – bland annat en Grammis för bästa svenska jazzskiva och Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris. Hon har också blivit vald till årets Värmlänning och fått Thore Ehrling-stipendiet. I januari 2015 belönades hon med den kungliga medaljen Litteris et Artibus. 2017 blev Rigmor invald i Kungliga Musikaliska Akademin. Hon turnerar flitigt med egen kvartett i Europa men framträder också som gästartist i andra konstellationer. Våren 2019 släpper Rigmor ett nytt album Coming home.
Ellen Andersson sångerska
Ellen Andersson, född 1991 i Linköping, har på mycket kort tid etablerat sig som en av de mest framstående jazzsångerskorna i Sverige. Debutalbumet I’ll Be Seeing You (2016) hyllades av recensenterna och belönades i april 2017 med Orkesterjournalens pris Gyllene Skivan för årets bästa, svenska jazzutgivning. Med en stor kärlek till den amerikanska standardrepertoaren rör sig Ellen Andersson sömlöst mellan intimt och storslaget, allvarligt och lekfullt, skrivet och improviserat, med ett stort mått musikalisk integritet. I oktober 2017 tilldelades gruppen Ellen Andersson Quartet Sveriges Radio P2:s pris Jazzkatten i kategorin Årets nykomling.
Galleri
Senast uppdaterad 2019-04-12
En hyllning till Ella Fitzgerald feat. Malmö SymfoniOrkester
SCEN: Konsertsalen
SPELTID: ca 1 timme 50 minuter inkl. paus
MEDVERKANDE:
Malmö SymfoniOrkester
Anders Berglund, dirigent och konstnärligt ansvarig
Rigmor Gustafsson, solist
Sharon Dyall, solist
Ellen Andersson, solist
(Fler medverkande musiker tillkommer)
ARRANGÖR: Malmö Live Konserthus