Meny

(Paus)

den moderna människans avbrott i den stressade tillvaron

En kravlös (Paus), ett mellanrum, en lucka i kalendern. Med nya serien (Paus) vill Malmö Live Konserthus skapa ögonblick av stillhet, eftertanke och återhämtning för den moderna människan – genom musik, konst och ljudbilder. (Paus) kommer att omfatta allt från korta morgonkonserter, fågelsång, DREAM Music, konst och samtal till kurerade lunchpauser.

Varför behövs (Paus)?

Den moderna människan är många gånger stressad, inte rotad. Digitala skyltar, trafikbuller, radiomusik i affärer och mobiltelefoner flimrar ständigt förbi. I livet är det för många ofta intensivt, alldeles för intensivt. Vardag, fest, barn, hem och träning – allt ska vara planerat, tipptopp och genomtänkt. De senaste decenniernas ökade individualisering har bland annat resulterat i att vi alla håller på att bli våra egna varumärken. Ribban för de inre kraven på den egna individen har höjts kraftigt, och detta har lett till utmattning, dåliga beslut, depressioner och ökade sjukskrivningar.

 

Malmö Live Konserthus har kvalitéer som kan fungera som motkraft. Det är en plats för omtanke, reflektion och vila. Detta manifesteras vackert genom arkitekturen och inte minst akustiken i den stora konsertsalen. Rummet är vilsamt med sin stora rymd och ekbeklädda väggar. Takhöjden ger tankehöjd, tjugo meter mellan tak och golv är densamma som i domkyrkan i Lund. Den lyckade akustiken ger möjligheterna för människoörat att uppleva fler toner, ett breddat register. Fantastiskt är det, när de låga knappt hörbara tonerna virvlar fram i samspel med tystnaden. Då bjuds människan in till vila. Få platser bär den här typen av egenskaper.

 

Genom serien (Paus) vill vi ge människor en möjlighet att på ett fritt och enkelt sätt prioritera vila, en paus – genom platsens, människan och musikens inneboende krafter. 

 

Klicka här för att se hela programmet inom konceptet (Paus) 

Senast uppdaterad 2018-02-26

Kontakt & öppettider