
Arne Mellnäs: Symfoni nr 1
Symfonin är inspirerad av den grekiska myten om Ikaros och hans far, uppfinnaren Daidalos. Denne får i uppdrag av kung Minos av Kreta att lösa problemet med odjuret Minotaurus, som härjar på ön. Daidalos bygger en labyrint, där monstret lockas in. Men den paranoide Minos låter även spärra in Daidalos och Ikaros. Symfoni nr 1 består av fem, ungefär jämnlånga satser som spelas utan avbrott, och den första har just titeln ”Labyrinten”. I andra satsen myllrar pizzicatotoner som insekter på labyrintens golv och väggar. Daidalos tillverkar vingar av fjädrar och vax till de båda, och de lyckas fly. Men Ikaros vill mer. Precis som stråkarna i slutet av sista satsen, flyger han högre och högre. Till slut kommer han för nära solen, så att vaxet i vingarna smälter. Han störtar ner i havet och drunknar.
Symfoni nr 1 skrevs 1986 och är uppbyggd av klanger som långsamt glider in och ut ur varandra – en suggestiv ljudväv som rör sig i böljande rörelser. 2002, samma år som han avled, komponerade Mellnäs en andra symfoni.
Arnold Schönberg: Pianokonsert
När nazisterna kom till makten 1933, begärde Schönberg avsked från sin professur vid konstakademin i Berlin och emigrerade till USA. I slutet av decenniet gick hans komponerande i stagnation, men 1941-1942 lossnade det och han skrev bland annat denna pianokonsert. Den är komponerad i tolvtonsteknik, fast inte särskilt lagbundet. Schönberg rör sig tämligen fritt mellan gamla och nya former, och mellan tonalitet och seriella kompositionstekniker.
Verket består av fyra sammanhängande satser. Den första har romantiska drag, och följs av en kort och hetsig sats med dramatiska ”col legno”-effekter hos de låga stråkinstrumenten, d.v.s. när stråkens baksida slås mot strängarna. Dessa kusliga ljud återkommer i den mörka och uppbragt sorgsna tredje satsen, och i den mer skämtsamma och uppsluppna finalen.
Mendelssohn: Symfoni nr 3
Mendelssohn fick impulsen till sin tredje symfoni när han besökte den medeltida klosterruinen Holyrood Abbey i Edinburgh 1829. ”Gräs och murgröna frodas”, skrev han hem till sin familj, ”rena himlar forsar in”. Han komponerade första temat på plats, men fullbordade inte symfonin förrän tretton år senare. Symfonin innehåller citat och inspiration från skotsk folkmusik, särskilt i den muntra andra satsen. Under symfonins triumfatoriska slutminuter drar sig den vildvuxna murgrönan tillbaka och taket sluter sig över altaret. Med trumpeternas och hornens ekande stötar återskapar Mendelssohn det ljusa kyrkorummet, och de raserade väggarna reser sig åter mot himlen.
Medverkande
Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt genom samarbeten med nutida tonsättare och utveckling av nya konsertkoncept.
Flera inspelningar med Malmö SymfoniOrkester har under åren blivit internationellt uppmärksammade med första pris i tävlingar som Cannes Classical Awards och Diapason d’Or. I augusti 2013 inledde orkestern tillsammans med chefsdirigent Marc Soustrot det omfattande arbetet att spela in all symfonisk musik av Camille Saint-Saëns, allt som allt åtta CDs, på skivbolaget Naxos.
Läs mer om Malmö SymfoniOrkester genom att klicka här.
Robert Trevino chefsdirigent
Den amerikanske dirigenten Robert Trevino fick sitt internationella genombrott när han 2013 med kort varsel ersatte Malmö SymfoniOrkesters förre chefsdirigent Vassily Sinaisky i ett projekt vid Bolsjojteatern i Moskva med lysande recensioner som följd. Det ledde till flera nya engagemang med ledande orkestrar. Trevino har studerat för David Zinman som Aspen Conducting Fellow vid Aspen Music Festival and School och därefter, 2011, för James Levine som Seiji Ozawa Conducting Fellow vid Tanglewood Music Festival. Hans samarbeten med ledande orkestrar i USA och Europa innefattar bland andra Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, San Francisco Symphony och Rotterdam Philharmonic Orchestra.
Från och med säsongen 2019–20 är Robert Trevino chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester.
Last updated 2020-08-31
Mendelssohn's No. 3
SCENE Concert Hall
DURATION approx. 1 hour 50 minutes
PROGRAMME
Arne Mellnäs Symphony No. 1
Arnold Schönberg Piano concerto
- intermission -
Felix Mendelssohn Symphony No. 3
PARTICIPANTS
Malmö Symphony Orchestra
Robert Trevino conductor
Denis Kozhukhin piano
ORGANIZER Malmö Live Konserthus
CONCERT INTRODUCTION:
Concert introduction at the Canal stage at 6pm.