
Lars-Erik Larsson: Musik för orkester
Lars-Erik Larsson föddes i Åkarp 1908 och utbildade sig i Växjö, Stockholm och Wien, där han studerade för Alban Berg. Musik för orkester uruppfördes i januari 1949/1950, vid firandet av Malmö Symfoniorkesters 25-årsjubileum. Första satsen skulle kunna vara soundtrack till en modern äventyrsfilm med sina tvära kast mellan kusliga tongångar och halsbrytande dramatik. Den följs av en melankolisk andrasats, som enligt partituret ska framföras med en underström av klagan. Den muntra finalen annonseras med hornfanfarer och kulminerar med ett långt och suggestivt crescendo i slutet.
Torbjörn Iwan Lundquist: Trumpet Music
Torbjörn Iwan Lundquist verkade i många genrer. Han skrev musik till 28 filmer, bland annat Hugo och Josefin och Änglar, finns dom... Han skrev också flera sånger till Monica Zetterlund. Trumpet Music är ett verk för piccolatrumpet, slagverk, piano och stråkar, skrivet 1980, samma år som han skrev sin femte symfoni.
Lundquist avled år 2000, 79 år gammal. Den 30 september 2020 skulle han ha fyllt hundra år.
Lars-Erik Larsson: Pastoralsvit
Pastoralsvit är ett av den svenska musikhistoriens mest älskade verk. Första satsen är inspirerad av Verner von Heidenstams dikt En dag, som skildrar det gradvisa uppvaknandet i gård och stad. ”Gå fram, gå fram, du nya dag, / med morgonsång och hammarslag / och räd ej mörksens snaror.”
Den mycket kända andra satsen, Romans, bygger på Oscar Levertins Siesta, som handlar om den ljuvliga slummern en dåsig sommardag: ”Bort bär drömmens bro. / Fingret sakta över munnen! / Hela vackra världen domna, / ljuva solskensro.”
Utgångspunkten för den sista satsen är Kerstin Heds Två toner, som är den mest pastorala av de tre dikterna. Den inleds med en man som plöjer, men sedan vrids fokus till en pojke som står på backen: ”Han har skurit en flöjt ur den savande skog. Den har bara två fattiga toner, men hör, är det inte nog? Han kan få den att spela och låta, än dämpat och mjukt, än drillande gällt. Allt medan aftonen lider och skuggan från stupande hällar går ut på ensliga fält.”
Anders Eliasson: Symfoni nr 4
”En tid av olidligt självförnekande”. Så beskrev Anders Eliasson (1947-2013) sin studietid i Stockholm och de trender och kompositionstekniker som genomsyrade musiklivet på sextiotalet. Men han valde en annan, egen väg i sitt skapande.
Symfoni nr 4 är en stormig och dramatisk resa med stillsamma uppehåll i form av eftertänksamma solon på flygelhorn, som också är instrumentet som för symfonin i hamn i slutet.
Medverkande
Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt genom samarbeten med nutida tonsättare och utveckling av nya konsertkoncept.
Flera inspelningar med Malmö SymfoniOrkester har under åren blivit internationellt uppmärksammade med första pris i tävlingar som Cannes Classical Awards och Diapason d’Or. I augusti 2013 inledde orkestern tillsammans med chefsdirigent Marc Soustrot det omfattande arbetet att spela in all symfonisk musik av Camille Saint-Saëns, allt som allt åtta CDs, på skivbolaget Naxos.
Läs mer om Malmö SymfoniOrkester genom att klicka här.
Last updated 2020-08-31
Hardenbergers choice
SCENE Concert Hall
DURATION approx. 1 hour 40 minutes with intermission
PROGRAMME
Lars-Erik Larsson Music for Orchestra
Torbjörn Iwan Lundquist Trumpet Music
- intermission -
Lars-Erik Larsson Pastoral suite
Anders Eliasson Symphony No. 4
PARTICIPANTS
Malmö Symphony Orchestra
Håkan Hardenberger conductor
Gustav Melander trumpet
CONCERT SERIES: This concert is included in Platina & Brons Torsdag
ORGANIZER Malmö Live Konserthus
CONCERT INTRODUCTION:
Concert introduction at the Canal stage at 6pm.