
Kammarmusikserien // 25 februari 2020
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kom riktigt nära Malmö SymfoniOrkesters musiker. Kammarmusikserien erbjuder intima konserter med cafésittning i Kuben, samt möjlighet att sitta på läktare för dem som så önskar.
Den nederländske tonsättaren och violinisten Nico Richter (1915-1945) hämtade ofta inspiration från Andra Wienskolan och kompositörer som Berg och Webern. Trio för flöjt, viola och gitarr (1935) är ett muntert och eftertänksamt verk i tre korta satser, med lekfulla dialoger mellan instrumenten. Richters tonsättarkarriär hindrades av andra världskriget. 1943 internerades han i koncentrationsläger och när han befriades i april 1945 var han så försvagad att han avled några månader senare, 29 år gammal.
En elegi är en sorgesång och ibland låter Igor Stravinskijs (1882-1971) Elegi för soloviola (1944) just som en stillsam psalm. Det långsamma tempot gör att violans djup träder fram i melankoliskt majestät, och ofta verkar den ha sällskap av en cello och en violin. Det här är det enda verket som Stravinskij komponerade för viola.
När Claude Debussy avled 1918 anlitades flera av dåtidens främsta tonsättare för att skriva verk till hans minne, bland annat Stravinskij, Bartók, Satie och Manuel de Falla (1876-1946). Den sistnämnde, som hade träffat Debussy under sina år i Frankrike, valde att skriva ett kort verk för sologitarr. Melodin är ljuvt vemodig och rytmen är lånad från den sensuella habaneradansen. I slutet av 1930-talet orkestrerade de Falla stycket och införlivade det i ett större verk bestående av hyllningar till bland annat violinisten E.F. Arbós och tonsättaren Paul Dukas.
Den tjeckiske tonsättaren Wenzel Matiegka (1773-1830) verkade i Wien under största delen av sitt yrkesliv och skrev uteslutande musik för sitt eget instrument, gitarren – både soloverk och för mindre ensembler. Notturno för flöjt, viola och gitarr (1807) består av fem satser och tillskrevs länge Schubert, som 1814 lade till en cellostämma och arbetade om det till en kvartett.
Tics är ofrivilliga beteenden och rörelser, och beskriver på ett bra sätt instrumentens kast och vändningar i verket Tics (1997) av Malmötonsättaren Rolf Martinsson (f. 1956). Ryckigt och spasmiskt rör sig flöjten, violan och gitarren mellan samklang och kontrast. Inget instrument tar överhanden, alla tre rör sig nära gränserna för sina uttrycksmöjligheter.
Belgaren Henri Vieuxtemps (1820-1881) var en av sin tids främsta violinister och började komponera i sextonårsåldern. Capriccio för soloviola (1881) är ett livlig stycke, där mycket av nyanser, dynamik och tempi lämnas åt solisten. Verket är skrivet till minne av violinisten Niccolò Paganini.
Ludwig van Beethovens (1770-1827) Serenad från 1797 (med opusnummer 8) skrevs för stråktrio, men Wenzel Matiegka arrangerade den för flöjt, viola och sin älskade gitarr. Gitarren bidrar till en spännande och lite ålderdomlig klang i sammanhanget, genom att den med sin likhet med lutan skapar en båge bakåt i tiden till renässansens och barockens klangvärld.
Medverkande
Frederik Munk Larsen gitarr
Frederik Munk Larsen är utbildad vid konservatoriet i Århus, Hochschule für Musik i Köln samt i Barcelona. Han är lektor och huvudlärare i gitarr vid Det Jyske Musikkonservatorium i Århus och håller regelbundet masterclasses i utlandet. Han har medverkat på 16 cd-inspelningar, vunnit åtskilliga priser både som solist och kammarmusiker i internationella musiktävlingar och fått stort erkännande för sina inspirerade tolkningar av musik från renässansen och framåt.
Han har turnerat jorden runt och kompositörer som Bent Sørensen, Simon Steen-Andersen och Svend Nielsen har skrivit soloverk tlll honom. Sommaren 2013 genomförde han en turné, i vilken han med gitarren på ryggen vandrade 60 mil genom stora delar av Danmark och gav 17 konserter på 24 dagar, både solo och tillsammans med lokala musker. Sommaren 2019 upprepade han turnén, den här gången sträckte den sig mellan Helsingör och Ribe.
Malin Nordlöf flöjt
Efter studier i flöjtspel i Wien, Köpenhamn och Göteborg, för lärare som Gérard Schaub, Andreas Blau och Jean-Pierre Rampal, anställdes Malin Nordlöf som soloflöjtist vid Kungliga Operan i Stockholm och hos Göteborgs Symfoniker – innan hon år 2000 fick tjänsten som soloflöjtist i Malmö SymfoniOrkester.
Parallellt med arbetet i MSO har hon gästat många orkestrar som soloflöjtist, till exempel Mahler Chamber Orchestra, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Kungliga Operan i Köpenhamn, Sveriges Radios Symfoniorkester och Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, och hon har ett flertal gånger varit solist med MSO i verk av exempelvis Chaminade, Nielsen, Bach och Mozart med dirigenter som Mario Venzago och Rainer Honeck.
Susanja Nielsen viola
Susanja Nielsen är utbildad på Edsberg slott i Stockholm, Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin och på Koninklijk Konservatorium i Bryssel hos professor Ulf Wallin och professor Kati Sebestyen. Under sin studietid i Berlin var hon även akademist i Deutsche SymphonieOrchester och medlem av Live Music Now. 2015 anställdes hon som stämledare i NorrlandsOperans symfoniorkester och sedan 2018 är hon stämledare i Malmö SymfoniOrkester.
Hon är en flitig kammarmusiker och solist och har bland annat spelat som solist med Aarhus Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester, NorrlandsOperans Symfoniorkester och Randers Kammerorkester. Hon är även pristagare i Den Danske Strygerkonkurrence, Solofonipriset och Jakob Gade violinkonkurrence.
Last updated 2021-01-16
Kammarmusikserien // 25 februari 2020
SCEN Kuben
SPELTID ca 1 timme 40 minuter inkl. paus
PROGRAM
Richter Trio för flöjt, viola och gitarr
Stravinskij Elegy för soloviola
de Falla Homenaje a Debussy, för sologitarr
Matiegka Notturno, op. 21 i G-dur för flöjt, viola och gitarr
- paus -
Martinsson Tics, op. 43 för flöjt, viola och gitarr
Vieuxtemps Capriccio för soloviola
Beethoven Serenad, op. 8 i utgåva för flöjt, viola och gitarr
MEDVERKANDE
Susanja Nielsen viola
Malin Nordlöf flöjt
Frederik Munk Larsen gitarr
ARRANGÖR Malmö Live Konserthus
Contact & openings hours
Relaterade event
Kammarmusikserien // 17 september 2019
Säsongens första kammarmusikkonsert innehåller musik av Crusell, Krommer, Mozart och Bacewicz.
Kammarmusikserien // 1 oktober 2019
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 5 november 2019
Upplev musik av Milhaud, Higdon, Ibert och Françaix när vår kammarmusikserie fortsätter i Kuben på Malmö Live!
Kammarmusikserien // 26 november 2019
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 14 januari 2020
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 25 februari 2020
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
INSTÄLLD: Kammarmusikserien // 24 mars 2020
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 5 maj 2020
Brahms och Schumann avslutar Kammarmusikserien för säsongen 2019-20