
Kammarmusikserien // 17 september 2019
Säsongens första kammarmusikkonsert innehåller musik av Crusell, Krommer, Mozart och Bacewicz.
Kom riktigt nära Malmö SymfoniOrkesters musiker! Kammarmusikserien erbjuder intima konserter med cafésittning i Kuben, samt möjlighet att sitta på läktare om så önskas.
Bernhard Crusell – Klarinettkvartett nr 2, C-moll
Första temat i Crusells klarinettkvartett är förtrollande! Melodin tycks vilja säga något. Ibland låter det som om klarinettisten formulerar en invecklad fråga, ibland som ett melankoliskt konstaterande eller en torr lustighet. Andra satsen är en gåtfull och värdigt framskridande menuett. Den tredje, långsamma satsen har fördragsbeteckningen pastorale och doftar landsbygd, avslutningen utgörs av ett raskt rondo.
Bernard Krusell föddes 1775 i sydvästra Finland, som då var en del av Sverige. Han kom framförallt att vara verksam i Stockholm, bland annat som klarinettist vid Hovkapellet. Som kompositör är han bland annat känd för sina tonsättningar av Tegnérdikter, men han var också ordkonstnär i egen rätt. Det var han som översatte Figaros bröllop till den första uppsättningen av operan i Sverige 1821. Han översatte senare även bland annat Barberaren i Sevilla och Fidelio. Han avled 1838, 62 år gammal.
Frantisek Krommer – Klarinettkvartett 4, D-dur
Den tjeckiske kompositören och violinisten Frantisek Krommer (1759-1831) började som organist och kom senare att tjänstgöra som violinist och orkesterledare vid olika hov i Österrike-Ungern, men också vid katedralen i Pécs och vid Hoftheater i Wien. 1818 blev han hovkompositör hos Franz I, en position som han hade fram till sin död 1831. Därefter avskaffade Habsburgarna den positionen vid hovet.
Krommer komponerade sex klarinettkvartetter, och denna i D-dur skrevs ursprungligen för fagott. Den är indelad i fyra satser: Allegro moderato, adagio, minuetto och rondo.
Wolfgang Amadeus Mozart – Duo för violin och viola nr 1, G-dur (1783)
Mozart skrev den här duon sommaren 1783. Det är samma sommar som han fick – och förlorade – sitt första barn. Raimund Leopold blev bara två månader gammal. En enkel gissning är att verket är skrivet före dödsfallet, för det finns inte mycket av sorg över den här musiken. Den långsamma adagiosatsen i mitten låter mer som en vaggvisa.
Den 27-årige kompositören hade gift sig med Constanze Weber året innan och hade snabbt och framgångsrikt etablerat sig i sin nya hemstad Wien. Samma år skrev han också Symfoni nr 36 och 37, Pianokonsert nr 13, Hornkonsert nr 2, Stråkkvartett nr 15 och 16, två ofullbordade operor, samt ytterligare en duo för violin och viola, denna i Bb-dur.
Grażyna Bacewicz – Polsk caprice
Den polska kompositören Grażyna Bacewicz (1909-1969) hade i början av sitt yrkesliv en strålande karriär som violinist, och det är just verken för stråkinstrument som sticker ut extra mycket i hennes omfattande produktion. En caprice är ett raskt, intensivt och ofta tekniskt utmanande stycke och detta korta, virtuosa verk är inget undantag.
Bacewicz föddes i Łódź mitt i Polen och blev efter andra världskriget professor vid konservatoriet i staden. Den 3 oktober framför Malmö SymfoniOrkester hennes fenomenala Konsert för stråkorkester.
Wolfgang Amadeus Mozart – Klarinettkvartett Bb dur
Den här klarinettkvartetten är en bearbetning av Violinsonat nr 26 från 1779. Det var en tid av iver och uppbrott i Mozarts liv. 1772-1777 hade han varit anställd som musiker hos Salzburgs furst-ärkebiskop, en position som han aldrig trivdes med. Han betraktades som ett tjänstehjon vid hovet och inte som det musikaliska geni som han själv ansåg sig vara. Så han sa upp sig och reste runt till olika hov i Europa för att försöka få en tjänst som matchade hans ambition. Detta resulterade dock bara i besvikelser. I juli 1778 avled dessutom hans mor, som varit hans följeslagare på resorna. Året efter återvände han till hovet i Salzburg, där han verkade ytterligare någon tid, innan han definitivt bröt med furst-ärkebiskopen för att flytta till Wien som fri konstnär.
Klarinettkvartett i Bb-dur är ursprungligen komponerad för violin och piano, men är också känd i denna version för klarinett, violin, viola och cello. Stycket består av tre satser: Allegro moderato, andantino sostenuto e cantabile och rondo (allegro).
Last updated 2019-11-22
Kammarmusikserien // 17 september 2019
SCEN Kuben
SPELTID 1 timme 50 minuter inkl. paus
PROGRAM:
Crusell Klarinettkvartett nr 2 i c-moll
Krommer Klarinettkvartett nr 4 i D-dur
- paus-
Mozart Duo nr 1 i G-dur för violin och viola
Bacewicz Polskt capriccio för viola (violin)
Mozart Klarinettkvartett i B-dur (transkriberad från Mozarts violinsonat nr 26)
MEDVERKANDE:
(A)muse:
Andrea Scaffardi, klarinett
Hyewon Lim, violin
Łukasz Lisowski, viola
Samuli Örnströmer, cello
ARRANGÖR: Malmö Live Konserthus
Contact & openings hours
Relaterade event
Kammarmusikserien // 17 september 2019
Säsongens första kammarmusikkonsert innehåller musik av Crusell, Krommer, Mozart och Bacewicz.
Kammarmusikserien // 1 oktober 2019
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 5 november 2019
Upplev musik av Milhaud, Higdon, Ibert och Françaix när vår kammarmusikserie fortsätter i Kuben på Malmö Live!
Kammarmusikserien // 26 november 2019
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 14 januari 2020
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 25 februari 2020
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
INSTÄLLD: Kammarmusikserien // 24 mars 2020
Kammarmusikserien fortsätter i Kuben på Malmö Live.
Kammarmusikserien // 5 maj 2020
Brahms och Schumann avslutar Kammarmusikserien för säsongen 2019-20