Menu
Summer concert with MSO

Summer concert with MSO

 

 

 Årets sommarkonsert går i dansens tecken. Malmö SymfoniOrkesters sommarkonsert i Pildammsparken är en mångårig tradition, där guldkorn ur den kommande säsongen presenteras i grönskande inramning. På grund av det rådande världsläget kommer dock årets konsert att spelas in på Malmö Live och ha en digital premiär.

 

 

Antonin Dvořák: Slaviska danser, op 46, nr 8

Årets konsert genomsyras av dans! Programmet börjar med finalen ur Antonin Dvořáks första uppsättning av Slaviska danser. Han skrev sammanlagt sexton stycken, inspirerade av böhmisk och tjeckisk folkmusik. Just denna är en så kallad furiant, som betyder ”rasande” eller ”full av energi” - och den gör sannerligen skäl för namnet.

 

Felix Mendelssohn: Symfoni 4, IV Saltarello

Saltarello är en virvlande och eldig dans från Italien. Den tjugoettårige Felix Mendelssohn reste i landet 1830-1831 och inspirerades av dess musik, kultur, religionsutövning och folkliv. Intrycken resulterade i hans fjärde symfoni, som brukar kallas Den italienska.

 

Lars-Erik Larsson: Pastoralsvit, Romans

Vi varvar ner med Åkarpssonen Lars-Erik Larssons Pastoralsvit, som komponerades 1938. Mittensatsen "Romans" är inspirerad av Oscar Levertins dikt Siesta, som skildrar en dåsig och kvav sommardag: ”Bort bär drömmens bro. / Fingret sakta över munnen! / Hela vackra världen domna, / ljuva solskensro.” Stycket spelades på Dag Hammarskjölds begravning den 29 september 1961.

 

Pjotr Tjajkovskij: Symfoni nr 5, III Valse: Allegro Moderato

Tredje satsen är i regel en munter sats som bryter allvaret i en symfoni. Den ryske tonsättaren Pjotr Tjajkovskij hade för vana att komponera scherzon i form av valser – eller valsliknande stycken. I Symfoni nr 5 demonstrerar han sin mästerliga förmåga att skapa graciösa och undersköna melodier.

 

Wilhelm Stenhammar: Mellanspel ur Sången

Kantaten Sången är en hyllning till musiken och sjungandet, skriven för kör och solister, men det som framförs här är det instrumentala mellanspelet, som länkar samman de båda himlastormande sångsatserna. Det är eftertänksam och ljuvt melankolisk musik, och kanske det vackraste Stenhammar komponerade.

 

Johannes Brahms: Serenad 1, V Scherzo

Dansen är tillbaka och flyttar från de ryska salongerna och ut på den nordtyska landsbygden. Brahms Serenad nr 1 är en uppsättning av olika lantliga scener: Storslagna landskap, idyller, jakt, bitterljuvt vemod och bondsk dans, som här anförs av ett jublande valthorn.

 

Wolfgang Amadeus Mozart: La clemenza di Tito (ouvertyr)

Operan La Clemenza di Tito är ett av Mozarts sista stora verk. Han skrev det 1791, samma år som han avled, parallellt med Trollflöjten och Requiem. Titeln betyder ”Titus mildhet”, och handlar om den romerske kejsaren Titus Flavius Vespasianus, som trots sin korta tid vid makten (år 79-81), har gått till historien som en god och storsint regent.

 

Johannes Brahms: Ungersk dans nr 5

Dvořák var inspirerad av Brahms Ungerska danser när han påbörjade sin serie av slaviska motsvarigheter. Brahms skrev tjugoen stycken, som genast blev mycket populära. Ungersk dans nr 5 är kanske mest känd genom den berömda rakscenen i Chaplins ständigt aktuella film Diktatorn.

 

 

 

Last updated 2020-06-15