Meny
We Have A Dream på Malmö Live

We Have A Dream på Malmö Live

9 november 2019 -12 januari 2020, fri entré

Se porträtten och läs berättelserna från Dalai lama till Zara Larsson. Allt samlat av två vänner som hade en gemensam vision om att samla röster som kan inspirera och ge hopp. Allt startade med en enkel kamera och en hotmailadress.

Hur mycket stryk är du beredd att ta för dina och andras rättigheter? En del människor är beredda att riskera livet för sina och andra människors rättigheter och drömmar. We Have A Dream är ingen berättelse om helgon eller superhjältar, här är ingen ofelbar. Det enda som skiljer dessa människor från vem som helst, är att de lämnat sin trygghetszon och gått ut för att skapa förändring.

 

---

Header-bilden från vänster till höger: Zara Larsson, Greta Thunberg, Malala Yousafzai. Foto och copyright: Albert Wiking

--- 

 

I vinter kommer världs- och vandringsutställningen We Have A Dream till Malmö och kan upplevas, med fri entré, från den 9 november 2019 till och med den 12 januari 2020 på Malmö Live. Albert Wiking och Oscar Edlund är initiativtagare till projektet som både är en unik utställning och en bok, och består av ett urval av 114 porträtt från hela världen tagna under 2002-2016 av Albert Wiking, en av Sveriges främsta fotografer.  Till varje porträtt hör en berättelse och tillsammans vill de visa att ingenting är omöjligt. Intervjuerna är gjorda av Oscar Edlund och journalisten Daniel Rydén har skrivit texterna.


Sammantaget är We Have A Dream ett dokument över vår tid med några av de mest inflytelserika människorna,  sida vid sida med ungdomar och vardagskämpar som verkligen vill påverka i sin direkta omgivning. Gemensamt för dem alla är att de drömmer om förändring och står upp för sina värderingar, går mot strömmen och drömmer om att skapa förändring.
 

Samuel Opio. Foto och copyright: Albert Wiking - We have a dream

 

Över hundra aktivister, fredspristagare, artister, författare och politiker har valt att medverka i We Have A Dream för att inspirera andra att förverkliga sina drömmar och visioner. Här är alla röster lika mycket värda. Okända ungdomar som Ida Engblom och Abbas Ahmadi står sida vid sida med Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Patti Smith, Ai ­Weiwei, Pussy Riot, Richard Branson, Annie Lennox, Dalai lama, Anna Lindh och Greta Thunberg vars nytagna porträtt premiärvisas i Malmö och nu adderas till utställningen och i nyutgåvan av boken. Att ha en dröm är en stark drivkraft. We Have A Dream vill inspirera alla till att våga drömma och leva efter sina drömmar. Vare sig den är liten eller stor, ligger nära i tid eller långt där framme senare i livet. Att drömma ger både kraft, och mod säger upphovsmakarna.

 

En av de första att tacka ja till att delta i We Have A Dream var Anna Lindh. Vi vet alla vad som hände. En kort tid efter att porträttet togs blev hon mördad, men avtrycket hon gjorde lever kvar. Så är det för drömmare som också kämpar med att handla och att göra verklighet av sina visioner; har du något viktigt att berätta och en möjlighet att inspirera, finns du för mer än dig själv.

 

– Att ha en dröm är en stark drivkraft. Med We Have A Dream vill vi inspirera alla till att våga drömma och leva efter sina drömmar. Vare sig den är liten eller stor, ligger nära i tid eller långt där framme senare i livet. Att drömma ger både kraft, och mod säger upphovsmakarna.


- Människorna i We Have A Dream är bevis för att det går att förändra. På lika villkor står de alla tillsammans med sitt porträtt, sin berättelse och sin egen dröm om en medmänskligare värld. Från Lund till 38:e våningen på FN-skrapan i New York. Från Kofi Annan till Ida Engblom i Karlstad. We Have A Dream är inte en berättelse om helgon eller superhjältar. Här är ingen ofelbar, men alla har de någon gång börjat med att drömma, säger fotografen Albert Wiking.

 

Jason Diakité. Foto och copyright: Albert Wiking - We have a dream

 

Han och Oscar Edlund, som intervjuat de medverkande, är initiativtagarna som  för ett decennium sedan drog igång We Have A Dream som ett projekt om mod, medmänsklighet och människans rättigheter. I grunden var det ett fotoprojekt, men som kom att sträcka sig långt utanför porträttens ramar och födas ur deras vilja att dra sitt strå till stacken för en medmänskligare värld.  Komplexa och otaliga nät och filter av kontaktpersoner, agenter, managers och andra grindvakter har både hjälpt till och stått i vägen under ändlösa försök att nå fram till Nobelpristagare, kungligheter, aktivister, artister, konstnärer, entreprenörer och vardagskämpar. När frågan väl hittade rätt tog det ibland år att nå en överenskommelse och få till ett möte.

 

– Malala Yousafzai och Jane Goodall jagade vi i fyra, fem år. Att få träffa många av de här människorna är som att ta sig in i Pentagon. Den gemensamma nämnaren för alla medverkande är att de haft en berättelse som berört oss, berättar Oscar Edlund.

 

Albert Wikings fotografier är berörande, inspirerande och provocerande. Han lyckas ofta att med små medel nå en människas inre. Bilderna av de porträtterade visar gärna ett allvar i kombination med en glimt av lekfullhet.

 

– Både vi och de medverkande är övertygade om att konsten har en verklig potential att påverka – en människa i taget. Vår dröm är att varje betraktare ska bära berättelserna vidare och själva inspireras till handling – som förändrar. Det är betraktaren som bär tankarna vidare som kan förändra. Jag tror att det varit en fördel att vi inte haft en organisation, ett land eller en statsminister i ryggen. Det är något som de medverkande har fascinerats av, säger Albert Wiking.

 

Alek Wek. Foto och copyright: Albert Wiking - We have a dream

 

Sedan 2002 har de vid olika tillfällen rest runt för att ta porträtt och samla inspirerande berättelser som nu resulterat i en utställning, en bok och ett pedagogiskt material. Några som porträtteras är medlemmarna ur punkbandet Pussy Riot, Sir Bob Geldof –musikern som startade BandAid m m, Samuel Opio som kämpar för HBTQ-rättigheter, den kinesiske regimkritikern och konstnären Ai Weiwei som kämpar för demokrati, världens yngsta fredspristagare Malala Yousafzai som kämpar för flickors rättigheter till skolgång, människorättsdomaren Navi Pillay och andra namn som Annie Lennox, Quincy Jones, Timbuktu, Ruby Rose, Anders Kompass, Chimamanda Ngozi Adichie och Zara Larsson. Majoriteten av de medverkande har fotograferats i samband med intervjuerna och ofta genomförts under kraftig tidspress. Ibland har mötestiden varit så kort som några minuter.

 

– Att nå fram till alla medverkande i We Have A Dream har tagit mer än ett decennium. Det har varit som att ta sin in i Pentagon med ett månadskort från Skånetrafiken. Att fånga Malala tog flera år och Greta Thunberg hann vi precis träffa innan hon seglade mot USA. Nu finns Greta med i både Malmöutställningen och i den nyutgåva av boken som släpps när utställningen öppnar på Malmö Live, säger Oscar Edlund.

 

We Have A Dream är lika mycket en utställning om människor och deras berättelser, som de nya drömmar som föds varje dag. Albert Wiking och Oscar Edlund har genom sitt mångåriga arbete samlat några av dem som genom sina ord eller handlingar lämnat ett bestående avtryck. Fredskämpar, författare, popartister, politiker, företagsledare och gräsrotsaktivister – alla har de höjt sin röst i viljan att göra skillnad. Men förändring är en kollektiv process.

 

FAKTA

Vad: Utställningen We Have A Dream
När: 9 november 2019 – 12 januari  2020
Var: Malmö Live, Dag Hammarskjölds Torg 4, Malmö
Öppettider: I regel öppet alla dagar kl. 9-18 med undantag för bland annat jul- och nyårshelgen då avvikande tider kommer att gälla (aviseras i december).
Övrigt: Fri entré. 
Hitta hit: Busshållplats och tåguppgång Anna Lindhs plats. Läs mer här.
www.wehaveadream.se

Senast uppdaterad 2019-09-27

Läs också