Meny
Succé för MSO under Europaturné

Succé för MSO under Europaturné

Stående ovationer, bravorop, applådåska och otaliga inrop! Malmö SymfoniOrkester med stjärnspäckat artistfölje och storkör gör succé med sina framträdanden i norra Europas allra förnämsta konserthus – Semperoper i Dresden, Queen Elizabeth Hall i Antwerpen och Het Concertgebouw i Amsterdam. Turnén avslutades i spektakulära Elbphilharmonie i Hamburg den 5 juni.

Orkestern framförde tillsammans med fyra sångsolister och Tysklands främsta kör, den 73 stämmor starka MDR Leipzig Radio Chorus, praktverket ”Fausts fördömelse”(La damnation de Faust) av Hector Berlioz. Dirigent är MSOs chefsdirigent Marc Soustrot. Faust:s stämam sjungs av tenoren Paul Groves och Méphistophélès av ingen mindre än Sir Bryn Terfel, baryton. 

 

Mezzesopranen Sophie Koch är Marguerite och Brander sjungs av Edwin Crossley-Mercer, basbaryton.

– Det är oerhört hedrande att Malmö SymfoniOrkester blivit inbjuden av Europas främsta konserthus i ett riktigt prestigefyllt projekt med världsbarytonen Bryn Terfel. Sammanlagt blir det ca 200 medverkande på scen, säger Per Hedberg som är programchef för Malmö SymfoniOrkester.

 

 De resurser som krävs för att framföra ”Fausts fördömelse” gör att verket väldigt sällan framförs och stor publik är därför att räkna med i både Tyskland och Holland. Violinisten Britt Forsströmson i MSO ser att turnén blir en berikande upplevelse för orkestern på flera plan: 

 

– Dels är det ett fantastiskt tillfälle att få möta en ny publik i flera storstäder och inspirerande att arbeta tillsammans med en så duktig kör och berömd baryton, dels är det utvecklande för orkestern att spela samma verk så många gånger under olika akustiska förhållanden.

 

Att MSO spelar i konserthus som Amsterdams världsberömda Het Concertgebouw och Hamburgs spektakulära Elbphilharmonie innebär också bra exponering för Malmö stad, som för diskussioner med Hamburg om ett mer omfattande kulturellt utbyte i framtiden. I samband med turnéstoppen i både Hamburg och Amsterdam arrangeras därför olika events med inriktning på näringsliv, kulturutbyte och turism. 

– Konsertsalarna MSO besöker är alla fyra bland Europas tio främsta, dit förhoppningsvis snart även Malmö Live kommer att räknas. Den här turnén kan bidra till det, säger Jesper Larsson, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus.

 

Turnéplan

1 juni - Dresden, Semperoper

3 juni - Antwerpen, Queen Elisabeth Hall

4 juni - Amsterdam, Het Concertgebouw

5 juni - Hamburg, Elbphilharmonie

 

Photo Elbphilharmonie: Michael Zapf

Senast uppdaterad 2018-12-11

Läs också