Meny
Start för ett spännande konsertår på Malmö Live

Start för ett spännande konsertår på Malmö Live

Världsmusiker som Philip Glass, Tony Allen och Jeff Mills, mäktig Ella Fitzgeraldhyllning, I huvudet på…, vilda västern-nycirkus med kanadensiska Cirque Éloize, barnlördagar, fria morgonkonserter och allra sista chansen att uppleva magin i ”…har du sett världen”som återkommer i en delvis ombearbetad föreställning – och mycket mer. Konsertåret på Malmö Live blir spännande, mångskiftande och bjuder på berikande upplevelser för alla, oavsett ålder och smak.

Det nya året på Malmö Live brakade egentligen igång redan med nyårsaftonens tre slutsålda succékonserter. Både Bob Hunds avslut på jubileumsåret som blev en nyårsfestkonsert att minnas och MSO:s båda nyårskonserter hyllades av publiken. Ganska tätt inpå följde den numera traditionella Wienergalan på Trettondagsafton, då Malmö Live efter konserten förvandlas till ett dansgolv för valsande par.

 

Samtidigt som det nu står klart att 2018 blev ett verkligt rekordår för Malmö Live Konserthus med 234 602 besökare (207 168 under 2017), slipas det intensivt på konserthusets egenproducerade program för året. Pusslet kring de mellan 750 och 800 programpunkterna årligen är ofta en utmaning att lägga. Förutom konserthusets och symfoniorkesterns egna arrangemang tillkommer alla de som genomförs av externa arrangörer men som slutförs av produktionen på plats. Hösten justeras fortfarande något medan vårsäsongen nästan är helt hemma. Malmö SymfoniOrkesters vår är lagd och presenterad sedan länge (se Malmö SymfoniOrkesters konserter genom att klicka här) och där pågår istället finputsning av den kommande säsongen 2019-20 som presenteras senare i vår.

 

Bland Malmö Lives egna konserter märks närmast norrländska hip hop-undret Movits som inviger klubbkonsertåret i High Live (Kongressen) imorgon lördag den 19 januari, följt av megastjärnan Robyn 8 den februari, spelmusikkonserten Joystick 11.0 den 9 februari, morgonkonserten de luxe i form av musik- och meditationsfestivalen Dream Music Two den 16 februari, den franske musikern och kompositören  Yann Tiersen den 22 februari och den mäktiga hyllningen till Ella Fitzgerald med MSO, Anders Berglund, Rigmor Gustafsson, Sharon Dyall och Ellen Andersson, en konsert som nu är dubblerad och kan upplevas både den 28 februari och den 1 mars. Hela våren erbjuds för övrigt mycket för jazzälskaren – på måndagar i Jazzkuben turas Malmös drivna jazzklubbar om att locka till sig olika solister och grupper från när och fjärran. Närmast Monday Night Big Band med Maggi Ohlin den 28 januari följt av jazzklubben Bullret som den 11 mars presenterar Fanny Gunnarsson Quartet.

 

Under senvåren blir det nypremiär för publiksuccén ”…har du sett världen” med Mikael Wiehe, Edda Magnason, Sissela Benn och MSO. Med tio föreställningar 21-31 maj erbjuds en sista chans att uppleva magin i denna musikföreställning om Mikael Wiehe och Malmös historia. Snart har det gått ett år sedan sist varför manus och handling, främst i den andra akten, delvis blir till en ny, samtida historia att ta in och beröras av. 

 

Kommande biljettsläpp

Utöver dessa tillkommer konserter där detaljer kring medverkande och tider ännu inte är helt bekräftade. Så till exempel återkommer legendariske pianisten och tonsättaren Philip Glass till Malmö Live redan i maj. När han senast besökte konserthuset, i maj 2017, vallfärdade fans från hela Norden och Europa; till och med körläktaren var helt fullsatt.

 

Den 7 september välkomnar vi den välrenommerade kanadensiska nycirkusgruppen Cirque Éloize och deras originaluppsättning ”Saloon – A Musical Acrobatic Adventure”.  Den energifyllda föreställningen är en blandning av teater, livemusik, dans och akrobati och utspelar sig i vilda västern-miljö. Det är en spektakulär och medryckande underhållning för hela familjen.

 

Ett mästerligt musikmöte blir det den 27 september med och mellan Tony Allen och Jeff Mills. Technoproducenten och DJ:n Jeff Mills gästade konserthuset redan invigningsåret 2015 och tar nu med sig trummisen afrobeatens fader Tony Allen. Den 18 oktober drar vi ned på tempot för en ny Meditationskonsert och så 8-10 november återkommer Malmö Lives ”I huvudet på…” med en eller flera artists in residence som sätter program och innehåll enligt deras eget huvud och smak.


Fler konserter tillkommer inför hösten och samtliga biljetter släpps efterhand som detaljerna blir klara.

 

Konsertarrangemang med fri entré, utställningar och annat

Utöver konserter och arrangemang finns ett digert utbud med fri entré. Nedan ett urval:

 

Morgonkonserter

Malmö Live fortsätter att tillsammans med bland annat musiker ur Malmö SymfoniOrkester bjuda på finstämda morgonkonserter som inleder dagen på ett njutbart sätt. Fri entré till Konsertsalen. I vår blir det morgonkonserter kl 08:00-08:20 den 11 februari samt 08.15 - 08.45 27 mars, 13 april och 29 maj

 

Upplev ljuset!

I januari och februari är det som mörkast ute. Detta vill Malmö Live ge ett motgift till genom konstnären Cecilia Sterners unika ljusinstallation där man kan kurera sig mot vinterns mörker och se fram emot våren. Installationen är inspirerad och delvis kopplad till festivalen Dream Music Two.
Pågår 2 – 28 februari , fri entré.

 

Bushwick Book Club på Kanalscenen

Bushwick Book Club låter en bok inspirera till nya sånger men även andra konstformer. Det är tio år sedan moderklubben skapades av Susan Hwang i New York men nu också finns i flera nordamerikanska städer samt i London och Malmö. Som en tioårspresent har artister från New York, Seattle och Oakland bjudits in att välja vilka böcker som ska få tolkas under våren 2019 på Malmö Live. Först ut på Kanalscenen den 29 januari är grundaren Susan Hwang som valt boken Vaggan (Cat’s Cradle) av Kurt Vonnegut.  Nästkommande Bushwick Cook Club på Malmö Live är den 26 mars. 

 

Nätverket 040 Live

Under våren kommer Malmö Lives ungdomsnätverk fortsätta samarbeta med en rad föreningar i Malmö. Den 15 februari gör de Jazzmatazz tillsammans med Spinneriet, och den 13 april en helkväll om mansrollen inom film och hip tillsammans med bl.a. Hela Malmö. Likaså avslutas ett längre fotoprojekt om ungas Malmö med en utställning på Malmö Live. Vernissage den 19 mars.

Läs mer om 040 Live genom att klicka här

 

Barnens Malmö Live

Förutom vårens Nallekonserter med MSO 2 mars och 4 maj erbjuds för barn olika aktiviteter med fri entré:

Musikverkstaden Okii Nami
Har öppet lördagar och söndagar kl 11-15.
Fritt för barn fr 7 år att testa experimentella och traditionella orkesterinstrument. Allt från aero drums och theremin till violin och trumpet. Våra musikpedagoger är alltid på plats.

Läs mer om Okii Nami genom att klicka här

 

Barnlördagar på Kanalscenen
Roliga barnlördagar med fri entré.
9 februari, Barnlördag: Allt loopar, med sångaren och multiinstrumentalisten Dan Svensson
16 mars, Barnlördag: Barnfesten
Tillkommer 3-4 barnlördagar under hösten.

Se uppdaterad lista på Barnlördagar genom att klicka här

Senast uppdaterad 2019-05-14

Läs också