Meny
Robert Trevino klar som ny chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester

Robert Trevino klar som ny chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester

Det blir den amerikanske stjärndirigenten Robert Trevino som från och med hösten 2019 blir Malmö SymfoniOrkesters nye chefsdirigent.

Like to read this article in english? Press here! 

 

Den mycket efterfrågade Trevino är sedan 2017 Music Director för Basque National Orchestra och samarbetar regelbundet med orkestrar som London Symphony Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, The Cleveland Orchestra, Vienna Symphony, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Münchner Philharmoniker, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, St. Petersburg Philharmonic Orchestra med flera andra. 

 

Den nu 34-årige Robert Trevino ledde sin första konsert blott 16 år gammal. Hans stora internationella genombrott kom i december 2013 när han med kort varsel fick hoppa in och leda Verdi's Don Carlo vid Bolsjojteatern i Moskva. Publiken var euforisk, recensionerna lysande och det gav honom flera nya engagemang med ledande orkestrar världen över.

 

Robert Trevino har studerat för David Zinman som Aspen Conducting Fellow vid Aspen Music Festival And School där han tilldelades James Conlonpriset för ”excellence in conducting”. 2011 inbjöds Trevino att vara Seiji Ozawa Conducting Fellow på Tanglewood Music Festival. Trevino har också studerat med Michael Tilson Thomas vid New World Symphony. Åren 2009-2011 var Trevino associerad dirigent/biträdande ledare vid New York City Opera på Lincoln Center och hade därefter samma position vid Cincinnati Symphony Orchestra 2011-2015.

 

- Det känns fantastiskt att vi lyckats knyta till oss Robert Trevino som vår nästa chefsdirigent. Trevino har gjort en snabb karriär och återinbjuds regelbundet till andra världsorkestrar, till vilka Malmö SymfoniOrkester tillhör, säger programchef Per Hedberg.

 

- Jag är otroligt glad att vi engagerat Robert Trevino. Han är en dirigent som ytterligare kommer att kunna höja MSO:s konstnärliga kvalité och som har kapacitet att förstå Malmös utmaningar och arbeta för att musiken ska nå ut till ännu fler, säger Jesper Larsson, konserthuschef och VD för Malmö Live Konserthus.

 

- Detta är riktigt roligt, och jag ser väldigt mycket fram emot vårt samarbete. Han är precis den dirigent vi behöver just nu för att utvecklas vidare, säger Marika Fältskog, förste konsertmästare.

 

Galakonsert med Marc Soustrot

Malmö SymfoniOrkesters säsong 2018-19 som nu står för dörren blir således nuvarande chefsdirigent Marc Soustrots sista som just chefsdirigent, en post han tillträdde 2011. Finalsäsongen kommer att i maj 2019 avslutas med en galakonsert till Soustrots ära, men säkerligen återkommer han som gästdirigent i framtiden. Soustrot är en välsedd gästdirigent i Skandinavien och är sedan 2015 även chefsdirigent för Aarhus symfoniorkester.

 

- MSO har med Marc Soustrot haft en fantastisk utveckling de senaste åren och befinner sig på en hög internationell nivå. Det känns mycket bra och helt rätt att  Robert Trevino med sitt stora konstnärskap, nu är den som tillsammans med orkestern ska fortsätta det arbetet, uttrycker orkesterchef Björn Lovén.

 

Hösten 2017 framförde MSO under Robert Trevinos ledning Mahlers Symfoni nr 7 och redan denna höst återkommer han till Malmö och Malmö Live för att tillsammans med MSO framföra mäktiga Verdis Requiem torsdagen den 1 och fredagen den 2 november.

 

I en kommentar om sin utnämning säger Robert Trevino:

 

Att utses till Malmö SymfoniOrkesters nästa chefsdirigent är en stor ära. Det är också ett unikt ansvar och en möjlighet att leda denna exceptionella grupp musiker under en väldigt viktig tid i deras historia.

 

- När jag först arbetade med musikerna i MSO slogs jag omedelbart av den iver med vilken de gräver djupare in i musiken, med uppriktighet och kärlek, men också av deras uppmärksamhet för varandra som artister och kollegor. För mig klickade det omedelbart. Med MSO, Malmö Live och Malmö har jag hittat en plats och en tid där musiken är vital och relevant. Att få vara en del i att hjälpa den här orkestern att definiera sin plats i en stad under snabb utveckling är en möjlighet som bara kommer en gång i livet. Jag älskar MSO och hoppas att vi under min tid här kan få en större del av världen att inse att de också borde älska dem.

 

- Malmö utvecklas fort, är alltmer mångsidig och växer mer än någonsin. Jag hoppas att jag, MSO och malmöborna kan komma varandra närmre genom musiken. Med Malmö Lives fantastiska konsertsal som vårt hem kommer jag och MSO att öppna våra dörrar ytterligare och resa längre för att flytta fram positionerna för klassisk musik i regionen.

 

 

För ytterligare information och intervjuförfrågningar vänligen kontakta:

 

Malmö Live Konserthus

Anna-Maria Havskogen, Head of Communications

+46 (0) 705 69 70 12

anna-maria.havskogen [at] malmolive.se

 

Michael Ek, Communications Officer, Malmö Symphony Orchestra

+46 (0) 733 44 51 05

michael.ek [at] malmolive.se

 

Robert Trevino

James Inverne Music Consultancy

+44 (0)207 993 6615 (UK office)

+44 (0)7870 203181 (UK mobile)

james [at] jamesinvernemusic.com

Senast uppdaterad 2018-12-11

Läs också

Relaterade event