Meny
Maria Frej blir ny VD och konserthuschef  för Malmö Live Konserthus

Maria Frej blir ny VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus

Nu står det klart att Maria Frej, programchef för klassisk musik vid Tivoli i Köpenhamn, blir ny VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus. Maria Frej tillträder den 1 februari 2020. Avgående VD och konserthuschef Jesper Larsson utsågs tidigare i år till VD för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Maria Frej är en välkänd profil i den danska musikbranschen och kulturlivet, och har bred erfarenhet och kompetens inom ledning av orkesterverksamheter, musikproduktion och programsättning.  I sitt nuvarande uppdrag som musikchef vid Tivoli, där hon började 2015, är hon chef för och programsätter den klassiska musiken, jazzen och angränsande musikområden. Detta innebär ansvar för bland annat Tivoli Copenhagen Phil, Tivoli Big Band, Tivoli Ensemble, Tivoli-Garden och Tivoli Musikskole.

 

Under Maria Frejs tid har flera stora internationella artister gästat Tivolis konsertsal, och fokus har i hög grad satts på publikutveckling, att prova nya konsertformat och serier, samt strategisk utveckling av området musik på Tivoli.

 

Tidigare var Maria Frej musikproducent på Det Kongelige Bibliotek och ansvarade bland annat för programsättning och konsertkoncept på Den Sorte Diamant, bibliotekets spektakulära tillbyggnad. Vidare har hon mångårig erfarenhet av ledning av orkesterverksamheter, som chef för Storstrøms Kammerensemble och Storstrøms Symfoniorkester,  en regional institution där uppdraget också omfattade ett ansvar att främja ett lokalt musikliv. Innan dess var Maria Frej administrativ chef för Athelas Sinfonietta Copenhagen.

 

Under åren har hon byggt upp ett omfattande nätverk inom musikbranschen och hon var tidigare medlem i Statens Kunstfonds råd för kulturstöd inom musik, Danmarks motsvarighet till Konstnärsnämnden. Med kultur som profilområde är Maria Frej även aktiv som fritidspolitiker för Socialistisk Folkeparti (SF), och sedan 2017 medlem i Borgerrepræsentationen (kommunfullmäktige) i Köpenhamn.

 

- Efter en intensiv rekryteringsprocess är jag glad över att styrelsen fattat ett väl berett och förankrat beslut. Maria Frej har lång erfarenhet av ledarskap i musikbranschen och ett starkt engagemang för musiken, samhället och människan. Jag ser fram emot att välkomna henne till Malmö och arbeta tillsammans med henne för att utveckla Malmö Live som konserthus och mötesplats, säger Elin Brusewitz, styrelseordförande för Malmö Live Konserthus AB.

- Det är med stor ödmjukhet jag ser fram emot uppdraget att leda Malmö Live Konserthus, säger Maria Frej. Att skapa möten mellan människor och musik ligger mig varmt om hjärtat. Musik kan skapa värden i människors liv på otaliga sätt, och med en så imponerande och engagerad institution som Malmö Live Konserthus med framgångsrika Malmö SymfoniOrkester och alla dedikerade medarbetare och musiker, finns det fantastiska möjligheter att göra skillnad i många människors liv. Jag glädjer mig otroligt mycket inför att lära känna malmöborna, att vara aktiv i stadens rika musik- och kulturliv och att skapa fortsatt framgång tillsammans med alla duktiga krafter i konserthuset och symfoniorkestern.Kort om Maria Frej

Maria Frej, 52 år, har en filosofie kandidat-examen i musikvetenskap från Köpenhamns universitet i botten. Hon är gift med jazzsaxofonisten, dirigenten och kompositören Lars Møller och tillsammans har de barnen Astrid, 16 år, och Silja, 13 år. Familjen bor i Köpenhamn. Fritiden upptas av olika kulturupplevelser, resor, politik, mat och sällskapsspel.

 

Senast uppdaterad 2019-10-18

Läs också