Meny

Konsertsalarna

Stora Konsertsalen och Kuben på Malmö Live!

I konsertsalarna på Malmö Live hittar du akustik i världsklass.

Konsertsalen. Foto Christiaan Dirksen

 

Konsertsalen på Malmö Live

Den stora konsertsalen är en sådan med akustik i världsklass och rymmer 1707 åhörare (inkl. 100 sittplatser på körläktaren bakom scenen). Akustiken är modellerad efter Musikverein i Wien, den sal som allmänt anses ha världens bästa akustik. SKANSKA, som byggde Malmö Live och och akustikern Jan-Inge Gustafsson (Akustikon) fick möjlighet att under två nätter scanna in Musikverein för att få ett perfekt underlag för den 3D-modell som man sedan använde som referens under sitt arbete.

 

Hela konsertsalen i Malmö Live vilar på en sinnrikt konstruerad geoanläggning som eliminerar alla ljud och vibrationer från omgivningen, bland annat Citytunneln som går under Konsertsalen. Dessutom är stolarna konstruerade för att absorberar ljud lika mycket som om en människa skulle sitta på stolen. Detta gör att ljudet och musiken inte ska påverkas av antalet konsertbesökare. För att göra det bekvämt är avståndet på stolsraderna hela 92 cm. Trots stor fokus på ljud och funktion är salen sobert vacker och de reflekterande ytorna i taket och längs med väggarna har en klart estetisk funktion.

”Det är som att skopa ner i sitt allra innersta och få allt smutsigt och skrovligt som göms däri beklätt med diamanter och guld.”
- Annika Norlin i Sydsvenskan inför hennes konsert med Malmö SymfoniOrkester i höstas.

Konsertsalen är tillgänglighetsanpassad. Fördelat på 4 plan finns det 12 ingångar med hiss till samtliga våningsplan.

 

Ljudet

Konsertsalen har en efterklang om 2,1 sekunder som vid behov kan reduceras till 1,5 sekunder, till exempel vid förstärkta konserter med stark volym och detta sker genom att stora tyggardiner hissas ner från konsertsalens tak och täcker väggarna. Vid en kort efterklang upplevs klangen som torr och vid väldigt lång efterklang som grötig och rentav bullrig. I de flesta konsertsalar ligger efterklangen någonstans mellan 2-2,5 sekunder.

 

En stor del av ljudet från scenen tar sin väg rakt upp och då finns en risk att publiken uppfattar musiken/ljudnivån som svag. Därför hänger fem stora reflektorer ovanför orkesterpodiet som fångar upp musiken och leder ut den till publiken/i konsertsalen. Reflektorerna styr även ljudet tillbaks mot scenen och ger musikerna ”support” av klangen som är klar och tydlig. Reflektorerna kan individuellt justeras i höjd och i vinkel beroende på vilken typ av ljudbild som efterfrågas, och detta ger ett stort antal kombinationsmöjligheter.

”Varje gång ett nytt konserthus invigs talas det om världsklass men i Malmö är det motiverat. Även om den första riktiga konserten skedde med försiktiga steg, är det varma, träbeklädda rummet en akustisk pärla.”
- Politiken

Väggarna i konserthuset är klädda med Gustafspaneler, i ett mönster som kallas mondrianska element. När ljudet studsar mot väggarna kan fladderekon uppstå och för att undvika detta måste ljudet diffuseras, det vill säga styras så att reflektionerna sprider sig jämnt över salen. De mondrianska elementen, som varierar i vinkel och hårdhetsgrad, sprider ljudet på ett fantastiskt sätt. Vissa väggytor reflekterar bara medan andra även absorberar och diffuserar. En mycket aktiv diffusion av höga frekvenser (diskanten) motverkar skarphet i ljudet och genom diffusionen kan man laborera med ”värmen” i ljudet.

 

De specialtillverkade väggpanelerna som omsluter konsertsalen är av ek och är brandsäkra.

 

Snabbfakta Konsertsalen

Sittplatser: 1607 + 100 körläktaren
Scenyta: 274 kvm
Invändig takhöjd: 21m (som Lunds domkyrka)
Träslag konsertsal: Ek
Efterklang: 2,1 sekunder (kan vid behov reduceras ner till 1,5 sekunder)
Volym: 22 000 kubikmeter
Bredd och längd: 22 x 50 meter
Högtalare: närmare 100 st utspridda runtom i salen
Reflektor: 150 kvadratmeter, varierbar
Byggtid: juni 2012-maj 2015
Arkitekt: Schmidt/Hammer/Lassens architects
Akustiker: Jan-Inge Gustafsson, Akustikon
Akustisk förebild: Wien Musikverein

 

 

Kuben på Malmö Live

 

 

Kuben på Malmö Live

Kuben är Malmö Lives black box! En sal som vi hoppas ska höja dina konsertupplevelser med fler möjligheter till bland annat ljussättning och en alldeles egen vacker och ljus foajé som du kan njuta av under pausen. I Kuben möts du av en stor och luftig konsertsal med grym akustik. Salen har plats för uppemot 352 sittplatser eller 500 ståplatser.

I Kuben arrangerar Jazzklubben Bullret flera av sina konserter i Kuben och under oktober 2015 ägde barnmånaden KLONK rum i salen. Då förvandlades Kuben till en mysig klubbmiljö för barn.

 

Mondrianska element

Likt den stora konsertsalen på Malmö Live har även Kuben de mondrianska elementen i väggarna, där olika stora paneler reflekterar och diffuserar ljudet från scenen för att skapa en varmare och klarare ljudbild, fri från oönskade fladderekon. Stolarna i salen är konstruerade på ett sätt att de dämpar ljudet lika mycket som om en åhörare hade suttit på den, på det sättet påverkas ljudet i salen inte avsevärt beroende på antalet besökare.

För att kunna reglera efterklangen och ljudbilden i salen finns det 12 spolgardiner längs med sidorna av taket och dessa kan efter behov rullas ner för att öka dämpningen i salen.
När de är nerhissade är akustiken lämplig för en konferens - klart och tydligt, inget eko. När de inte är nerhissade är det en stor och fin klang – lämplig för kör- och kammarmusik.

 

Höjer din konsertupplevelse

I Kuben är det högt i tak och i taket hänger 3 balkar med vars 5 telfer. Vid kammarmusikkonserter sitter musikerna på marknivå, men vid andra konserter i Kuben finns möjlighet att bygga upp en scen där det går att byta ut benen för att höja/sänken scenen. I dessa går det att installera olika ljussystem och spotlights med stora variationsmöjligheter. I taket finns LED-belysning likt den i stora konsertsalen på Malmö Live. Belysningen är energisnål och fullt dimbar – med full anpassningsmöljighet för de olika konserter och aktiviteter som arrangers i Kuben. I salen finns även en projektor fast installerad och projektorduken är flexibel – den kan med fördel installeras ovanför scenen.

 

Snabbfakta Kuben

Antal sittplatser: 202 sittplatser på teleskopläktaren samt 100 sammankopplade stolar

Antal ståplatser: 500

Golvyta: ca 430m2

Invändig takhöjd: 12 m

Barer: Plats för två mobila barer

Lokaltyp: Teaterlokal

Projektor och projektorduk installerat

Riksteaterns färgklassning: Svart +

 

Kontakt & öppettider