Meny
De åker 30 mil för spelmusik med Malmö SymfoniOrkester

De åker 30 mil för spelmusik med Malmö SymfoniOrkester

Vad som började med en multiplayer-match 2014 i spelet The Last of Us på Playstation 3, har blivit en årlig tradition. Det är nu fjärde året i rad som Kristoffer, hans fru Stina och barndomsvännen Johannes åker från Orust ner till spelvännerna i Malmö för att uppleva spelmusikkonserten Joystick med Malmö SymfoniOrkester.

Sedan flytten från Malmö Konserthus till Malmö Live har Malmö SymfoniOrkester hunnit med att spela fyra Joystick-konserter, den senaste i helgen som precis gått.  

 

Joystick 8.0 var den första spelmusikkonserten i nya konsertsalen och avslutades med världspremiär av hyllade och Malmöutvecklade TV-spelet The Division med Charles Hazlewood som presentatör och dirigent. Året därefter fick vi besök av poeten Bob Hansson som presentatör med Peter Nordahl som dirigent och fantastiska Myrra Malmberg som sopransolist. Till nästkommande år återvände några tidigare favoriter.  

 

- Joystick 10.0 är en verklig jubileumskonsert där vi blickar tillbaka på alla de tidigare åren. Det finns så många olika kopplingar och historier till Joystick genom åren. Störst är nog ändå Malmö-sångerskan Sabina Zweiackers återkomst. Joystick 5.0 var hennes första solistframträdande med en professionell orkester, men en stjärna tändes verkligen den där kvällen när hon avslutade med "The Dragonborn Comes", sa presentatören Orvar Säfström inför den konserten.  

 

Samma duo gästade oss i helgen när dirigenten Ingar Bergby dirigerade fram oss genom musik ur spel som Horizon Zero Dawn, The Last Guardian och The Witcher 3 Blood & Wine inför en fullsatt konsertsal på Malmö Live. Och i publiken fanns ett stort gäng spelkompisar med en tradition som innebär 300 km resa enkel väg.  

 

Vad är det ni gillar mest med Joystick-konserterna, och som får er att återkomma år efter år?  

– Vi gillar så klart spelen och det är något speciellt med att höra musiken live, men största anledningen måste vara gemenskapen. Att sitta där tillsammans och lyssna, prata om musiken i pausen, ladda inför andra akten. Vi träffas flera gånger om året med det här gänget, så man kan säga att spelen och musiken har fört oss samman, säger Kristoffer.  

 

Johannes fyller på: - Jag håller med. Vi har väldigt mycket närmare till Göteborgssymfonikerna som också spelar TV-spelmusik, men det är något med att åka till Malmö. Det har blivit en tradition, nästa konsertbesök är redan planerat till nästa år.  

 

Genom året har vännerna varit på varandras bröllop, besökt varandra under sommaren och tillbringat många timmar framför TV-skärmen med hörlurarna på. Vi hoppas att traditionen med att besöka Joystick-konserterna fortsätter livet ut.  

 

– Nu när flera av oss börjat få barn blir det svårare men vi ska försöka hålla traditionen vid liv, avslutar Kristoffer.  

 

 

Foto: Håkan Röjder

Senast uppdaterad 2019-02-12

Läs också