Meny
Cirkusdirektören: Det är partyt för alla som gillar västern och folkmusik

Cirkusdirektören: Det är partyt för alla som gillar västern och folkmusik

Om cirkusdirektören Jeannot Painchaud blundar, tar musiken honom till barndomen. Föreställningen ”Saloon” är en hyllning till vilda västern. Dock rekommenderas publiken att hålla ögonen öppna för att inte missa ett ögonblick av hisnande akrobatik när Cirque Éloize kommer till oss i höst.

– Anledningen till att ”Saloon” är så populär, är nog för att den är full av glädje och dessutom rolig. Det är en inbjudan till hela familjen att hänga med på partyt, säger Jeannot Painchaud, som står bakom idén till showen.

 

Jeannot är konstnärlig ledare sedan starten och en av grundarna till kanadensiska Cirque Éloize, nycirkusen bakom det akrobatiska äventyret som gästar Malmö Lives scen vid två unika tillfällen lördagen den 7 september. Då öppnar föreställningen ”Saloon” sina dammiga salongsdörrar och hyllar vilda västern genom sitt artisteri, livemusik och med en bra dos av humor.

 

– Rent akrobatiskt är det en spektakulär show, som en enda stor lekplats och med mycket livemusik.

 

Idén till Saloon fick Jeannot på ett släktkalas på sin systers restaurang i Montréal i Kanada.

 

– Jag träffade min kusin som är musiker och kompositör. Vi hade länge sagt att vi skulle jobba ihop och kom på idén att göra en show med traditionell musik.

 

Det är de låtar som Jeannot hört under uppväxten på Magdalenöarna i Québec och som påminner starkt om barndomen.

 

– Att kombinera cirkus med musik eller andra konstformer ser jag som en stor möjlighet till utveckling. Det var dessutom roligt att arbeta med ett tydligt tema, som västern.

 

Jeannot Painchaud. Foto Pierre Manning, ShootStudio

 

Uppväxt på en ö, drömde han tidigt om att åka ut och se världen.

 

– Jag ville hoppa på de stora båtarna och resa över Atlanten.

 

I tonåren åkte Jeannot för att se de stora fartygen i samband med ett jubileum. Det var då som han såg ett cirkusuppträdande som gjorde intryck.

 

– Jag kände direkt att det var den här världen jag hade letat efter och som skulle ge mig möjligheten att resa runt.

 

Föreställningen han såg var själva starten av berömda nycirkusen Cirque du Soleil, som han så småningom också kom att turnera med. Jeannot utbildade sig på den renommerade cirkusskolan i Montréal som även svenske Johan Prytz, en av akrobaterna i Saloon, har gått på. Jeannots specialitet har framförallt varit den akrobatiska cykeln.

 

Cirque Éloize. Foto: Kate Penn

 

 

I början av nittiotalet bestämde han och några vänner sig för att sätta upp en föreställning på Magdalenöarna, där han och flera andra artister kommer ifrån. Det var så Cirque Éloize bildades och nu har de levererat underhållning till folk i mer än 25 år.

 

– Vi ville ha ett namn på cirkusen som hade anknytning till öarna och då blev det ”Éloize”, ett uttryck vi kände igen.

 

Översatt till svenska betyder det ungefär blixthetta och blixtrande akrobatik är vad vi kan förvänta oss av showerna. Sedan starten 1993 har det blivit totalt 16 olika shower. Saloon är en av fyra som just nu turnerar runt.

 

Jeannot själv slutade uppträda 1998 och ägnade sig åt sin andra passion, entreprenörskapet och att föra in cirkusen i teaterns salonger. Han har samarbetat med många genom åren, inte minst med Daniel Cyr som är berömd för det akrobatiska hjulet, Cyr Wheel. Han är också en av grundarna.

 

Cirque Éloize. Foto: Kate Penn

 

Det händer att Jeannot privat ägnar sig åt cirkuskonster tillsammans med något av sina fyra barn.

 

– Det är den minsta på sex år som visar störst intresse, säger Jeannot.

 

Cirkusen, inte båtarna, gav honom chansen att erövra världen. Nu ska Cirque Éloize erövra Malmö.

 

 

Senast uppdaterad 2019-07-10

Läs också

Relaterat event