Meny
An Act of God med Magnus Betnér

An Act of God med Magnus Betnér

Magnus Betnér tillbaka på scen igen. Den här gången ikläder han sig rollen som Skaparen själv i komediföreställningen MEN GUD!. Den 14 mars kommer han till Malmö Live

Från mitten av 00-talet fram till mitten av 10-talet gick det knappt att undvika Magnus Betnér även om man ville. Han syntes och hördes i stort sett överallt, till mångas glädje och lika mångas förtret, i program som Parlamentet, Stockholm Live, Veckans Nyheter och Betnér på Bandit och på ett otal scener runt om i landet. Men 2017 blev det plötsligt tyst. Magnus Betnér försvann från rampljuset och en av Sverige mest provokativa, kontroversiella och mest inflytelserika röster. I Framgångspodden berättar Magnus uppriktigt om vad som egentligen hände efter att ha gjort sin sista show i maj 2017:

 

– Jag har mått jättedåligt, varit rätt sliten efter att ha varit på turné konstant i 10 år. Jag har verkligen jobbat hårt, skrivit nytt material hela tiden, producerat 11 nya specials på en och en halv timme med 18 månaders mellanrum.


– Jag hade också fått en jävla massa hot och hat på nätet. Det har jag fått jämt, men aldrig brytt mig om, men när man är lite nerstöt av annat… Jag hade ingen motståndskraft mot det där till slut. Jag blev stressad, fick jättemycket ångest, paranoid, trodde att folk ville mig illa.


Under förra året var dock Betnér redo för comeback på scen och han gjorde det sin vana trogen med ett nytt grepp inom svensk standup med Work in progress, som är en brittisk företeelse som innebär att komikern jobbar fram nästa stora show genom att testa sitt material inför publik. På turnén skrev han nytt material inför varje föreställning med tanken att materialet ska fortsätta leva och utvecklas under resans gång. Det blev, naturligtvis, succé igen. Men Magnus Betnér vore inte Magnus Betnér om han inte än en gång skulle överraska, och när han nu återvänder till scenen gör han det inte med en traditionell standup-show, utan med en, hör och häpna, Broadwaypjäs.


Men Gud heter i original An Act of God, är skriven av David Javerbaum från The Daily Show och originaluppsättningen har väckt stor uppmärksamhet och har spelats för utsålda hus i både London och New York. I pjäsen möter vi Skaparen själv, gestaltad av Magnus Betnér, och ärkeänglarna Gabriel och Mikaela, som guidar oss genom skapelseberättelsen och lär oss allt om den egentliga betydelsen av Tio Guds bud. Det blir en svindlande resa fylld av asgarv och insikter, där Gud och hans änglar ger oss den osminkade sanningen om skapelsen, människan och Bibelns mysterier.

 

– Gud förkroppsligad av Magnus Betnér, lika osannolikt som självklart! Pjäsen är smart och skitkul, en Broadwaysuccé i briljant översättning. Det har varit ett sant nöje att få jobba med Magnus och hans änglar som spelas av Johanna Lazcano och Jesper Sjöberg, även de begåvade komiker, säger pjäsens regissör Rikard Bergqvist.

 

Vi ställde några frågor till huvudpersonen själv

Du är nu aktuell med ännu en ny föreställning som pushar gränserna, dessutom gör du premiär som skådespelare. Vad var det med An Act of God som gjorde att du tog det steget?
– Jag har alltid velat testa skådespeleri och helst göra något som inte ligger så nära min standup men ändå nära nog att jag tror att jag klarar att göra det bra. Den här pjäsen är perfekt!


Finns det något utrymme för improvisation i pjäsen eller är du strikt bunden till manus?
– Det är ju svårare än i standup såklart, men lite svängar kommer det säkert tas ut. Det känns som om vi har kul ihop alla tre på scen, jag och mina änglar.


Om Gud finns vad tror du han hade tyckt om pjäsen?
– Han hade nog tänkt ”åh, jag önskar att jag var lite mer som Betnér”


Så här i efterhand, vad har den där pausen du tog runt 2016 betytt för dig?
– Att jag fått ordentligt med tid för familj och vänner för första gången på 20 år och att batterierna är laddade så att jag orkar bråka med allt och alla igen.

 

 

 

 

Senast uppdaterad 2020-02-05

Läs också

Relaterat event