Mahlers trea

17 maj - 19 maj
Konsertsalen
Malmö Live Konserhus
Gustav Mahler

Gustav Mahlers omfattande tredje symfoni (den längsta av dem alla) är uppdelad i sex satser och kräver både mezzosopran, dam- och gosskör.

Mahler lånar tematiskt material av sig själv genom att föra in melodiska element från sina sånger med text ur tyska folkvisesamlingen Des Knaben Wunderhorn. En kompletterande inspirationskälla var Friedrich Nietzsche. Det fanns en sjunde sats på skisstadiet, men Mahler fann sitt verk långt nog och återanvände i stället material ur denna sats i sin fjärde symfoni.

Konsertprogram

Mahler, Gustav Symfoni nr 3 105 min

Mahlers Symfoni nr 3 är den längsta av hans tio. Med ett stort instrumentuppbåd med bland annat fyrdubbla träblåsinstrument, åtta horn, omfattande slagverk, altsolo, dam- och gosskör, två harpor och en stor stråkorkester, målar den 33-årige Mahler med breda penseldrag fram sin mäktiga symfoni där naturens berättelser står i fokus.

Första satsen illustrerar sommarens intåg och följs i tur och ordning av blommornas och ängarnas, djurens och skogens, nattens, morgonklockornas och slutligen kärlekens berättelse, vilken avslutar verket långsamt och rofyllt i den hymnlika sjätte satsen. Den inledande satsen är en halvtimme lång och avslöjar upphovsmannen genom den tydliga kopplingen till symfonisk marsch, något Mahler gärna använde i sina verk. Andra satsen lyfter fram ett annat av Mahlers kännetecken, folkmusiken, som tar plats i en ljus menuett som bildar stor kontrast till inledningssatsen. Tredje satsen, ett scherzo, handlar om en död gök, men med en komisk twist. Sats fyra är långsam och mystifierad genom Mahlers tonsättning av Nietzsches ”Midnattssång”. Femte satsen utgör med sin lustighet och käckhet en fin kontrast till de långsamma omgivande satserna. Dam- och gosskören kommer till sin rätt i denna sats, där imitation av kyrkklockor ockås förekommer som exotiskt inslag.

Mahler var sin tids ledande tonsättare och dirigent. Hans tio symfonier och chefskap för Wiener Philharmoniker, Wiener Staatsoper, New York Philharmonic Orchestra och Metropolitan gjorde honom till en kulturell centralfigur.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Rafael Payare dirigent
El Sistema i Venezuela är ett av vår tids stora musikaliska under. Payare har, liksom Dudamel och många andra, vuxit upp i Venezuela och deltagit i El Sistemas framgångsrika utvecklingsprogram i musik för barn. Han studerade också tidigt dirigering för grundaren Abreau. Under sina inledande musikår var Payare hornist i Simón Bolívar Orchestra och turnerade med dirigenter som Claudio Abbado och Simon Rattle. Payare är chefsdirigent och konstnärlig ledare för Ulster Orchestra i Belfast, Nordirland och har redan gjort prestigefulla debuter med Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra och München Filharmoniker. År 2012 vann han Malko International Conducting Competition.
Maria Forsström mezzosopran
Med en genrebredd från barock till nutida musik, som romans- och operasångerska, har Forsström etablerat sig som en efterfrågad solist. Hennes kunskap om stil och källforskning gör att hon även anlitas som körpedagog för att arbeta med klangutveckling. Forsström har framträtt med orkestrar som Mahler Chamber Orchestra och Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia.Läs mer
Vokalensemblen VOS Kör
VOS bildades 2015 under namnet Malmö Live Vokalensemble av Sofia Söderberg som hade dirigentuppdraget till och med april 2018. VOS är en blandad kör med 24 sångare. Kören startade som en satsning i Malmö Live Konserthus regi. Kören har idag ett bredare verksamhetsområde och har projekt tillsammans med konserthuset såväl som projekt i egen regi. Kören står sedan 2017 på egna ben och bytte i samband med det namn till VOS. VOS står för Voices Of Scandinavia vilket speglar körens klangideal, den skira och raka Skandinaviska klang som blivit omtalad i körkretsar världen över. Sedan april 2018 är Robert Bennesh dirigent och konstnärlig ledare för VOS. Läs mer
Robert Bennesh
Robert Bennesh är körledare för Voices Of Scandinavia (VOS). 2016 utnämndes han till domkyrkoorganist i Lunds domkyrka och lämnade därmed sin tjänst som organist i Skanör-Falsterbo. Han tog sin masterexamen i kyrkomusik vid Musikhögskolan i Malmö och kompletterade studierna med ännu en examen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Parallellt med studierna verkade Bennesh som organist i S:t Andreas kyrka i Malmö. Orgelstudierna kröntes med solistdiplom i orgelspel vid amerikanska Yale University. Bennesh verkar också som frilansande konsertorganist.
Köbenhavns Drengekor kör
Ebbe Munk

Bra att veta om konserten

Konsertserier

Ingår i Platina & Guld, torsdag 17/5

Ingår i Silver Fredag & Brons Fredag,fredag 18/5

Ingår i Silver Lördag, lördag 19/5

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion på Kanalscenen kl. 18.00 (lördag 13.00) med Maria Eklund

Ladda ner sångtexter

Senast uppdaterat: 2021-10-13