Meny

(Paus)

den moderna människans avbrott i den stressade tillvaron

En kravlös (Paus), ett mellanrum, en lucka i kalendern. Med nya serien (Paus) vill Malmö Live Konserthus skapa ögonblick av stillhet, eftertanke och återhämtning för den moderna människan – genom musik, konst och ljudbilder. (Paus) kommer att omfatta allt från korta morgonkonserter, fågelsång, DREAM Music, konst och samtal till kurerade lunchpauser.

Varför behövs (Paus)?

Den moderna människan är många gånger stressad, inte rotad. Digitala skyltar, trafikbuller, radiomusik i affärer och mobiltelefoner flimrar ständigt förbi. I livet är det för många ofta intensivt, alldeles för intensivt. Vardag, fest, barn, hem och träning – allt ska vara planerat, tipptopp och genomtänkt. De senaste decenniernas ökade individualisering har bland annat resulterat i att vi alla håller på att bli våra egna varumärken. Ribban för de inre kraven på den egna individen har höjts kraftigt, och detta har lett till utmattning, dåliga beslut, depressioner och ökade sjukskrivningar.

 

Malmö Live Konserthus har kvalitéer som kan fungera som motkraft. Det är en plats för omtanke, reflektion och vila.  Detta manifesteras vackert genom arkitekturen och inte minst akustiken i den stora konsertsalen. Rummet är vilsamt med sin stora rymd och ekbeklädda väggar.  Takhöjden ger tankehöjd, tjugo meter mellan tak och golv är densamma som i domkyrkan i Lund. Den lyckade akustiken ger möjligheterna för människoörat att uppleva fler toner, ett breddat register. Fantastiskt är det, när de låga knappt hörbara tonerna virvlar fram i samspel med tystnaden. Då bjuds människan in till vila. Få platser bär den här typen av egenskaper.

 

Genom serien (Paus) vill vi ge människor en möjlighet att på ett fritt och enkelt sätt prioritera vila, en paus – genom platsens, människan och musikens inneboende krafter. 

 

Ur programmet

 

Startkonsert för (Paus)

29 augusti // Malmö Live

 

Black Yoga 

10 september // Malmö Live

 

Som en del av Malmö Lives PAUS program och som en teaser för dronefestivalen DREAM MUSIC så bjuder vi in till BLACK YOGA.
Kom in i ett ZEN-tillstånd med denna unika Ashtanga Yoga-klass med ambient musik framförd live. Du kommer utforska alla dina delar av psyket… inklusive de mörka delarna.

Vi önskar respektfullt att du bär SVART och bekväm klädsel.

Om du önskar att medverka så måste du vara familjär med Astanga Yoga-rörelserna då det inte kommer finnas någon som leder klasserna. Om inte så är du välkommen att delta som åskådare och ta in musiken och den meditativa stämningen som en försmak av festivalen DREAM MUSIC.

Ledsagare för Black Yoga kommer vara Nathan Larson och Åsa Hermansson

Anmäl dig här:
Fåtal platser kvar! Först till kvarn gäller!

 

 

Nathan Larson med Vindla String Quartet

20 september // 08.15 - 08.45 // Konsertsalen // Fri entré

 

Tvära kast mellan genrer har blivit något av Vindla String Quartets signum. Starta dagen med Vindla String Quartet och den amerikanske kompositören Nathan Larson. 
Klicka här för att läsa mer om konserten.

 

Black Yoga

8 oktober // Malmö Live

Klicka här för att läsa mer och anmäla dig.

 

Martin Hederos och Jesper Waldersten

10 oktober // 19.30 // Kuben // Pris: 195 kr

 

Konsert med Martin Hederos och illustratören Jesper Waldersten, en "dagboksskiva" som kurerats av Sofia Karlsson. Jesper Waldersten kommer att illustrera Martins pianospel live – ”Det kommer bli mörkt. Det kommer bli ljuvligt.”, säger de själva.
Klicka här för att läsa mer om konserten.

 

Morgonkonsert 

11 oktober // 08.15 - 08.45 // Konsertsalen // Fri entré

 

Musiker i MSO och gästartister spelar ett program med stycken av Arvo Pärt. Konserten är en del av serien (Paus) och har fri entré.
Klicka här för att läsa mer om konserten.

 

Lunchpaus med Jalle Lorensson

12 oktober // 12.00 // Konsertsalen // Fri entré

 

Lyssna på fågeln Rödhaken, Jalle Lorensson, fågelexpert, medlem i Wilmer X och Malmö Kulturskolas chef, spelar upp ljud från den vackraste fågelsång han vet, konsertsalen

 

Arvo Pärt

14 oktober // 14.00 // Konsertsalen // Pris: 145 - 280 kr

 

Arvo Pärts minimalistiska kompositioner bygger på hans egenutvecklade teknik kallad tintinnabulation. Konsert med Malmö Live Vokalensemble och Malmö SymfoniOrkester.
Klicka här för att läsa mer om konserten. 

 

DREAM Music

14 oktober // 15.00 - 03.00 // Kuben // Pris: 495 kr

 

DREAM Music är en tolv timmars festival på Malmö Live som speglar dagens övergång till natt och kretsar kring genren drone, en musikform som bygger på en ihållande, hypnotisk ton som kanaliserar något kraftfullt och översinnligt.
Klicka här för att läsa mer om konserten.

 

Bushwick Book Club "Momo eller kampen om tiden"

17 oktober // 19.00 // Kanalscenen // Malmö Live

 

Philip Glass

14 november // 20.00 // Konsertsalen // Pris: 100 - 695 kr

WORKS FOR PIANO COMPOSED BY PHILIP GLASS, med Philip Glass och speciellt inbjudna gästerna Anton Batagov och Maki Namekawa. 
Klicka här för att läsa mer om konserten. 

 

Morgonkonsert

15 november // 08.15 - 08.45 // Konsertsalen // Fri entré

 

Musiker ur MSO spelar Bach, Svit för solocello nr 3.
Klicka här för att läsa mer om konserten. 

Kontakt & öppettider